20 meter Wilde

Fredag 25. april åpner Alexander Grüners utstilling «Catharsis - Yet Each Man Kills The Thing He Loves» hos -kunstplass 5 i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Verket «Catharsis - Yet Each Man Kills The Thing He Loves» henspiller på tre vers fra «The Ballad of The Reading Gaol» av Oscar Wilde. Arbeidet består av rundt 18 000 spoler som er plassert i en 20 meter lang installasjon som bølger seg gjennom visningsrommet.

– Jeg er inspirert av Oscar Wildes dramatiske liv, og hadde lyst til å gjøre noe med et av diktene hans. Catharsis, som betyr renselse, speiler en dobbelthet knyttet til både den omfattende og systematiske arbeidsprosessen, men også til hvordan homofile har blitt «renset» bort fra Oscar Wildes tid, og til det som skjer globalt i dag, som for eksempel den loven mot homofile som nylig ble vedtatt i Uganda, sier Alexander Grüner til Blikk Nett.

I 1895 ble forfatteren Oscar Wilde kjent skyldig i sodomi og dømt til to års hard straffarbeid. Det meste av straffen sonet Wilde i Reading fengsel. «The Ballad of The Reading Gaol», som på norsk har tittelen «Balladen om fengselet i Reading by», gjendiktet av Hilde Sophie Plau, er det siste han skrev og det eneste etter at han kom ut av fengselet i 1897. Diktet handler om en av Wildes medfanger som var dømt til døden for å ha drept sin elskede, og beskriver hvordan dødsstraffen og fengselslivet berøver alle de involverte deres menneskeverd. Det er en desillusjonert Wilde som skriver i streng verseform og som viser fram lidelsens og råskapens ansikt. Diktet er et sterkt opprop mot dødsstraff.

Politisk kunst

Alexander Grüner er oppvokst i Guatemala, er utdannet ved Tekstilhögskolan i Borås og Kunsthøgskolen i Oslo. Han har hatt flere separatutstillinger på blant annet Galleri Ram, IKM, Format og Buskerud Kunstsenter. Grüner hadde tidligere i år et utsmykningsoppdrag i Halden fengsel hvor han laget fire veggtekstiler basert på fire ulike dikt av Karin Boye, Pablo Neruda, Wystab Hugh Auden og Mahmoud Darwish. Nå når han henter inspirasjon fra Wildes fengselserfaring, «The Ballad of The Reading Gaol», mener han selv at kunsten hans er politisk.

– Diktet er en hard kritikk av fengselsvesenet og har blitt et veldig kjent verk. Men det at Oscar Wilde var homse er det færre som snakker om. Det faktum at han var homse var jo selve årsaken til at han havnet i fengsel, sier Grüner som mener det er skremmende å se at utviklingen i en rekke land går i en liknende retning som i Wildes Storbritannia.

– Se på Russland og propagandalovene der. Ugandas antihomolover. I Brunei forsøkte de nylig å innføre dødsstraff for homoseksualitet. Jeg merker at politikk i kunsten har blitt viktigere for meg nå enn tidligere. Det er ikke nødvendigvis det vakre som driver meg nå, men tanken bak.

Utstillingsperiode er 25. april til 6. juni. Åpningstider: onsdag-fredag kl. 13 til 18. Lørdag-søndag kl. 13 til 16.

Mer info: -kunstplass5.no

Powered by Labrador CMS