E-posten som endret alt
Da Alexander Sandtorv ikke trodde han orket mer av mobbingen på ungdomsskolen, dumpet en anonym e-post ned i innboksen hans. «Jeg vil bare si at jeg ser deg, og at jeg synes du er modig», sto det.
Les også
-
Frank Rossavik: Vil ikke høre til
Selv med dobbelt minoritetsstatus som homo og tunghørt, føler ikke forfatteren og kommentatoren noe behov for å være i et identitetsfellesskap.
-
I hennes bøker er det lesbiske begjæret en mulighet
Ingrid Z. Aanestads siste bok handler som tittelen sier om «Ida i Italia». – Ida er veldig betatt og oppslukt av Sofia, og det er absolutt en seksuell ladning der, men jeg tenker ikke at det er forelskelse i vanlig forstand, sier Aanestad.
-
Peruiansk hjerte og tysk motor
Oslo World-aktuelle Sofia Kourtesis vil gjøre klubbmusikken mer menneskelig. – Du kan kalle det skeiva opp, sier musikeren til Blikk.
-
– Selv med guttekjæreste så har jeg ikke klart å si «jeg er homo»
Det å skulle finne ut av hvem man er mens hele landet følger med kan få det til å rive i hjertet. Bare spør den filmaktuelle musikeren Sondre Justad.
-
Ikke redd for dommedag, lenger
Selv etter at han ble ateist, var det mange religiøse forestillinger Paul Omar Lervåg måtte avlære.
-
Opplever deler av det skeive miljøet som mer uniformert enn pinsebevegelsen
Simon Stisen mener ingen er perfekte. Selv er han en glad og kristen homo, hvis traumer kanskje ikke har rot der man skulle tro.
-
– Jeg er der jeg skal være
Fay Wildhagen vet at det å finne ut av, og akseptere seg selv, smitter positivt over på alle aspekter ved livet, også livslinjen musikk.
-
Himla trassig
Musiker Hilma Nikolaisen maner til raushet for å få flere under regnbuen. Selv blir hun skeivere i kristne sammenhenger, og streitere i det skeive miljøet.
-
Unge Høyres homofile leder synes ikke han er så skeiv
Men så mener også Ola Svenneby selv at han er ganske kjedelig.
-
Arne Lygre er vinner av Den nasjonale Ibsenprisen 2024
Lygre vinner prisen for «I vårt sted» som hadde urpremiere på Nationaltheatret i oktober i fjor.
E-posten som dumpet ned i innboksen til Alexander Sandtorv snudde alt. Det fantes ett menneske der ute som likte ham. I dag er Alexander professor i kjemi, forfatter og åpent homofil.
Men hvem sendte e-posten som snudde livet hans den gangen? Det snakker han om i NRK-podkasten «Usagt».
Stå opp eller legge seg
Overgangen fra barne- til ungdomsskolen ble delvis en positiv opplevelse, men også her møtte han spydige blikk og kommentarer. Kanskje delvis fordi han ventet seg motbør og følgelig hadde utviklet antenner som oppfanget den minste negative respons. Å leve i forsvar tæret på Aleksander. Til sist kom han til et punkt der han måtte ta et valg. Enten stå opp for seg selv, eller å legge seg ned for godt.
Hendelsen som endret livet hans har han beskrevet i bok «Profetien om Laura», som kom ut i 2017. Den skjedde den dagen Aleksander bestemte seg for å stå for seg selv; ta på seg sminke og sprade omkring i skolegården. Der var det ikke mange som klappet for at han viste seg å være den de alltid hadde anklaget han for å være; en homofil skrulling. Men én person applauderte, inne i seg. Denne personen satte seg ned og skrev en epost til Aleksander der det sto: «Jeg ser deg. Jeg synes du er modig».
For Alexander var denne korte beskjeden av enorm viktighet. Men han har aldri visst hvem som sendte den. Erfaringen av utestengelse forblir i kroppen, men det skal veldig lite til for å bøte på deler av skadene andre har påført. En epost gjorde at livet fikk mening og verdi for Alexander som kjente seg totalt alene. Noen så ham. Noen likte ham. Noen respekterte ham.
Det snakker Aleksander Sandtorv om med den erfarne NRK- journalisten Kari Hesthammar i en episode av podkast-serien «Usagt», en serie som tar for seg livsendrende hendelser som på godt og vondt har preget livet til gjestene.
Episoden «Alexander» er nesten en time lang, men vel verdt tida.
Hør den her: Usagt - Alexander