Fantasyromanen «Profetien om Laura» er i stor grad basert på Alexander Sandtorvs
eget liv og mobbe-
historie.
Fantasyromanen «Profetien om Laura» er i stor grad basert på Alexander Sandtorvs eget liv og mobbe- historie.

E-posten som endret alt

Da Alexander Sandtorv ikke trodde han orket mer av mobbingen på ungdomsskolen, dumpet en anonym e-post ned i innboksen hans. «Jeg vil bare si at jeg ser deg, og at jeg synes du er modig», sto det.

Publisert Sist oppdatert

Les også

E-posten som dumpet ned i innboksen til Alexander Sandtorv snudde alt. Det fantes ett menneske der ute som likte ham. I dag er Alexander professor i kjemi, forfatter og åpent homofil.

Men hvem sendte e-posten som snudde livet hans den gangen? Det snakker han om i NRK-podkasten «Usagt».

Stå opp eller legge seg

Overgangen fra barne- til ungdomsskolen ble delvis en positiv opplevelse, men også her møtte han spydige blikk og kommentarer. Kanskje delvis fordi han ventet seg motbør og følgelig hadde utviklet antenner som oppfanget den minste negative respons. Å leve i forsvar tæret på Aleksander. Til sist kom han til et punkt der han måtte ta et valg. Enten stå opp for seg selv, eller å legge seg ned for godt.

Hendelsen som endret livet hans har han beskrevet i bok «Profetien om Laura», som kom ut i 2017. Den skjedde den dagen Aleksander bestemte seg for å stå for seg selv; ta på seg sminke og sprade omkring i skolegården. Der var det ikke mange som klappet for at han viste seg å være den de alltid hadde anklaget han for å være; en homofil skrulling. Men én person applauderte, inne i seg. Denne personen satte seg ned og skrev en epost til Aleksander der det sto: «Jeg ser deg. Jeg synes du er modig».

For Alexander var denne korte beskjeden av enorm viktighet. Men han har aldri visst hvem som sendte den. Erfaringen av utestengelse forblir i kroppen, men det skal veldig lite til for å bøte på deler av skadene andre har påført. En epost gjorde at livet fikk mening og verdi for Alexander som kjente seg totalt alene. Noen så ham. Noen likte ham. Noen respekterte ham.

Det snakker Aleksander Sandtorv om med den erfarne NRK- journalisten Kari Hesthammar i en episode av podkast-serien «Usagt», en serie som tar for seg livsendrende hendelser som på godt og vondt har preget livet til gjestene.

Episoden «Alexander» er nesten en time lang, men vel verdt tida.
Hør den her: Usagt - Alexander