
Magi i et politisk univers
Dragqueen-fugler, magikere, snakkende skyer og en 4,5 meter høy kanin dukker opp på Caféteateret i januar i forestillingen «1-2-3-4, I won’t tak no anymore».
Nordic Black Theater & Cafeteateret forvandles til et magisk univers i januar. Bak produksjonen og på scenen står det artister og aktivister fra Oslo skeive scene og miljø.
Stykket bryter med den vanlige teaterformen, og er laget av det svensk-norske scenekollektivet Friends For Fun Productions, hvor Johanna Dahlbäck og Desiree Isabel Bøgh Vaksdal står for konsept, scenografi, lys og kostymer. De har latt et stort karaktergalleri i overdådige kostymer utfolde seg fritt til 80-tallsinspirert synth-musikk.
Bøgh Vaksdal, kjent som Lavrans i drag king-gruppa Gutta, tar med seg løsskjegget til Cafeteateret. På scenen stiller også Ragnhild Nelvik Bruseth, kjent fra queercore-bandet Intetskjønn, som har byttet ut trommene med synth.
Griske hender og dollarblikk
Les også
-
Oslo Pride lanserer helskeiv standup-kveld
Oslo Pride og Adam Schjølberg har gått sammen om skeivt standup-prosjekt. Lørdag 21. juni går Oslo Pride Up av stabelen på Folketeateret, og utover høsten blir det faste standup-kvelder i det nye Pridehuset.
-
Pluss
Forholdet mellom Gunvor Hofmo og Ruth Maier har blitt musikkteater
– Historien til både Gunvor og Ruth er fortsatt brennende aktuell, sier Susanna Wallumrød som står bak forestillingen «Jeg vil hjem til menneskene» som denne uka vises på Kloden teater.
-
Pluss
Dramatiker: Alt jeg gjør er skeivt, fordi det kommer fra meg
Det har vært mye debatt rundt homoeposet «Arven» på Nationaltheatret. Blikk ble med på panelsamtale i teatrets regi.
-
Drag Race-legendene Trixie og Katya kommer til Oslo
Dragartistene besøker Oslo Konserthus med live-podkasten «The Bald and the Beautiful» 3. juli.
-
Orville Peck kaster masken for første gang på scenen i «Cabaret»
Orville Peck vil vise alt når han overtar rollen som konferansieren i Broadway-musikalen «Cabaret at the Kit Kat Club» etter Adam Lambert.
-
Kevin Vågenes utsetter show
Komiker Kevin Vågenes utsetter sitt nye humorshow på Latter på ubestemt tid.
-
Pluss
«Peter Pan - Stargate to Neverland»: – Camp så det holder
Nye Hjorten teater i Trondheim kickstarta med ekstravagant scenografi og spektakulær historiefortelling. Blikk har møtt den skeive trioen som spiller de bortkomne guttene.
-
Flere skeive kunstnere samles på Black Box: Skal snakke om musikk og teater
Regissør, skuespiller, tidligere dragartist og go-go-danser, Heiki Riipinen, har fått ansvar som kurator for Black Box’ «Plattform» den 4. mars.
-
RuPaul's Drag Race-show i Oslo avlyst
Det planlagte showet RuPaul’s Drag Race Werq The World Tour 2025, som skulle finne sted i Oslo Spektrum 4. april, er avlyst.
-
Pluss
Vil fortelle flere historier rundt «Arven»
Nationaltheatret utfyller forestillingen «Arven» med «Arverekken» som består av ballroomfest, panelsamtaler og regnbuetreff. – Tanken er at vi skal vise litt av mangfoldet, sier formidlingsansvarlig.
Forestillingen henter tittelen fra et sitat fra lesbekomedien «But I’m a Cheerleader» (1999), denne frasen er et statement, et mantra, en trylleformel i stykket.
– Bakgrunnen for forestillingen er forargelsen over rosavasking og homonasjonalisme. Når skeive rom, kultur og liv strømlinjeformes i regnbuekapitalismens navn, utslettes den queere kulturens subversive kraft. «1-2-3-4, I won’t take no anymore» handler om hvordan skeive rom beskytter seg mot utenforstående griske hender og dollarblikk, forklarer Johanna Dahlbäck.
– I tillegg er det viktig for oss at det queer-anarkistiske og den flate strukturen gjenspeiler seg i hele arbeidsprosessen og i stykket. Selv om vi er seks personer som har bidratt til produksjonen på forskjellige måter, har vi alle like mye å si. Dessuten er vi veldig fornøyd at vi er seks kvinner der fem av oss er lesbiske, bifile og skeive. Så vi er både et skeivt stykke og en skeiv produksjon.
Feministiske rom
Friends For Fun Productions har base i Oslo og Stockholm, og har laget forestillinger siden 2015. De er opptatt av å skape ikke-hierarkiske og feministiske rom, hvor de vil gi plass til diskusjoner om makt, identitet og antirasisme. Dahlbäck mener at et politisk perspektiv alltid er viktig, spesielt ved kulturformidling.
– Det største privilegiet er å ta sin egen posisjon og perspektiv for gitt. Når vi lager en forestilling, sitter vi på definisjonsmakta over oss selv og rommet vi inviterer publikum inn i. Det er ekstra viktig for oss når en streit mainstream-kultur profitterer på å fortelle historier om skeive livserfaringer, uten at dette har forankring i hvordan det oppleves fra innsiden, sier Dahlbäck som sammen med Bøgh Vaksdal står for forestillingens konsept, scenografi, lys og kostyme.
De andre er: Kari-Helene Blystad & Ragnhild Nelvik Bruseth (musikk), May Therese Vorland (tekstforfatter), Felicia Dahlbäck (dukkemaker), Alexandra Starud (grafisk design), Kristine Sundvor Solvin (produsent).