Nyheter
Avduket Kim Frieles plakett
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sier hedringen av Friele er vel fortjent. Blant andre Alfhild Hovdan og Anne Grete Preus får også blå plakett på en bygning i Oslo.
8. mars avduket kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen den blå plaketten dedikert til Kim Friele. Plaketten henger ved inngangen til Haakon Tveters vei 12 på Oppsal i Oslo, den adressen i Oslo der Friele bodde lengst.
– Det er fantastisk å se Kims navn på en blå plakett. Det viser jo for ettertiden hvor stor hun var, og hva som skjedde på dette stedet. Det er vel fortjent, sier Trettebergstuen til Blikk.
Oslo Byes Vel, som står bak initiativet, offentliggjorde også hvilke 12 kvinner som skal hedres med blå plakett, blant dem tidligere turistsjef i Oslo Alfhild Hovdan og musiker Anne Grethe Preus.
På spørsmål om hva hun tenker om at skeive kvinner er godt representert på lista over nye plaketter, er Trettebergstuen kort, men tydelig:
– Det skulle bare mangle!
.
.
– Det var her det startet
Kim Friele var sentral i kampen mot paragraf 213, som kriminaliserte sex mellom menn, i kampen mot sykdomsdiagnosen og i kampen for å innlemme homofile i den såkalte «rasismeparagrafen».
Trettebergstuen sier det er en ære å få være akkurat utenfor Haakon Tveters vei 12 på kvinnedagen. For dette var ikke bare Frieles bosted, det var også her medlemmene i Det Norske Forbundet av 1948 møttes i det skjulte.
– Det var her det startet, møtevirksomheten som endret alt, sier Trettebergstuen.
Før hun avduket plaketten, understreket kultur- og likestillingsministeren i sin tale at plaketten ikke kun er en markering av fortiden, men en markering av kampene vi fortsatt må ta i Kim Frieles navn.
– Kim var dama som tok det som nesten aldri ble snakket om ut i offentlighetens bevissthet, dama som tok til gatene der andre dro for gardinene, til spaltene der andre var stumme, og med det endra hun nasjonens bevissthet.
– Takket være Kim, kan jeg være meg. Takket være henne kunne homofile og lesbiske gå på gata med ryggen rak og hodet heva. Også dette er kvinnekamp, for rettighetskampen angår oss alle.
.
Se Trettebergstuens tale og avdukingen av plaketten her:
Leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang, kalte Friele en utrettelig lobbyist, politisk strateg og talskvinne.
– Om heltene våre ikke lever evig, så må historiene om dem gjøre det. Tusen takk til Oslo Byes Vel som nå hjelper ettertiden å huske en uredd foregangskvinne som Kim. Måtte historiene om henne leve evig, sa Gjestvang.
.
.
Visste ikke at så mange var skeive
I januar ba Oslo Byes Vel om bidrag i sin kampanje for å få flere plaketter dedikert til kvinner. De fikk inn over 200 forslag.
Da de publiserte kortlisten på 36 navn, var Kim Friele å finne på listen, sammen med lyriker Gunvor Hofmo, turistsjef i Oslo Alfhild Hovdan, musiker og låtskriver Anne Grete Preus og komponist Pauline Hall.
– Jeg visste faktisk ikke at det var så mange skeive kvinner på den lista, før Blikk skrev om det, sier Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Oslo Byes vel.
Høisæther sier Oslo Byes vel aldri har opplevd en så stor oppslutning rundt en kampanje før.
– Vi hadde valgt ut kvinner som alle er pionerer i sine felt, og det var en tilfeldighet at så mange var skeive. Jeg har tenkt litt på det den siste tiden, og lurer på om noe av grunnen kan være den kampen de sto overfor. At de markerte seg fordi de kjempet både som kvinner og som skeive, sier Høisæther.
Høisæther sier de nå jobber for å gi samtlige på kortlisten en blå plakett i byen.