Alices kokebok på norsk
Søndag 9. september er det nøyaktig 100 år siden Gertrude Stein og Alice B. Toklas møttes. Grapefrukt Forlag feirer jubileet med å gi ut den legendariske kokeboka til Alice på norsk. Boka er i salg fra 6. september. Alice Babette Toklas (1877 – 1967) flyttet fra San Francisco til Paris som 28-åring i 1907. Samme dag møtte hun sitt livs kjærlighet, Gertrude Stein (1874 – 1946) som hadde flyttet fra USA fem år tidligere. I 1920-årene tiltrakk deres salong på Rue de Fleurus nr. 27 i Paris, hvor veggene var dekket av avantgardekunst, mange store kunstnere og forfattere, deriblant Ernest Hemingway, Ezra Pound, Henri Matisse, Thorton Wilder, Sherwood Anderson og Guillaume Apollinaire. Steins dømmekraft innenfor litteratur og kunst gjorde henne innflytelsesrik. Hennes selvbiografi «The Autobiography of Alice B. Toklas» (1933), ble en litterær bestselger som gjorde dem økonomisk uavhengige. Inntil utgivelsen hadde Alice levd totalt i skyggen av Gertrude som hennes nærmeste fortolige, elskerinne, kokk, sekretær, muse, redaktør, kritiker og organisator, men tittelen på boka ga henne en ny posisjon. Etter at Gertrude døde av magekreft i 1946, publiserte Alice sine egne memoarer, stappfull av minner, anekdoter og oppskrifter, « The Alice B. Toklas Cookbook» (1954). Her er rettene hun serverte Gertrude Stein, Pablo Picasso, Ernest Hemingway, Henri Matisse og mange andre kunstnere som levde i Paris før krigen. Toklas skriver med innlevelse om dette myteomspunne miljøet, om Gertrude Stein, deres liv - og måltider - i Paris, på den franske landsbygda, under to verdenkriger og på reise gjennom USA. Hennes mest kjente oppskrift ble «Hashisch Fudge», paradoksalt nok siden den ikke var hennes men vennen Brion Gysins oppskrift. Hasjkaken er laget av frukt, nøtter, krydder og marijuana, og du finner den i kokebokas nest siste kapittel. Den knyttet hennes navn uforskyldt til utallige lignende oppskrifter senere som gikk under navnet «Alice B. Toklas brownies». Hasjkakene spilte også en sentral rolle i Peter Sellers film «I Love You, Alice B. Toklas» fra 1968. Den legendariske kokeboka har ikke vært ute av salg siden den ble gitt ut, og nå kommer den for første gang ut på norsk. Lille Grapefrukt Forlag, som eies og drives av Karen Hagen, har som forlagsideologi «kun å gi ut bøker som eieren selv savner i sin egen bokhylle, og på det norske bokmarked». Nå har de oversatt boka etter den engelske utgaven, fått Bagatelle-chef Eyvind Hellstrøm til å skrive forordet og forfatteren Brit Bildøen til å skrive etterordet. Fra og med torsdag 6. september er den i salg, og forlaget lanserer den med en rekke arrangementer gjennom hele september: