Skeiv sommer

– Toleranse og respekt må gå begge veier

Alisha Dhaqanes hjertesak er skeive innvandrere som er mer sårbare og utsatt for hat enn majoriteten.

Blikks lesere møtte Alisha Dhaqane i Blikks Pride-nummer. Nærmere 70 000 følgere fra hele verden har møtt henne gjennom sosiale medier. Dhaqane kom til Norge fra Somalia 16 år gammel. Hun bruker internett aktivt for å fremme toleranse for skeive, særlig i den somaliske kulturen. – Når muslimer kommer til Norge og får leve å praktisere sin religion som de vil i full frihet, bør de unne skeive muslimer den samme friheten til å være seg selv, sa Dhaqane til Blikk i juni i år.
Publisert

Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skytingen i Oslo 25.juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

Det går veldig fint med meg. Jeg koser meg med livet, jobb og koreanske tv-serier. Og så gleder kattene mine seg over at mamma er hjemme i sommer.

I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

Jeg har ikke vært så heldig å få delta på og å være med mange skeive kulturarrangementer. Men jeg har også vært med på skeiv eid-feiring i år. Det var fantastisk opplevelse, med god mat, musikk og mange kjente. Jeg har aldri vært så glad som den dagen da at jeg fikk så vondt i leppene mine fordi jeg ikke kunne slutte å smile og le.

Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

«Into You» med Fabolous og Ashanti. Jeg er veldig «old school» og hører ofte på 90-talls R&B og 2000-rap. Jeg vokste opp med 90-talls musikk.

Hva leser/ser du på i sommer?

Jeg leser flere bøker i sommer. Jeg holder på med «To my trans sister» av Jennifer Finney Boylan. Det er en slags motivasjons bok med råd fra trans søstre med forskjellige bakgrunner og livserfaring. Det er en veldig spennende bok og jeg anbefaler den varmt til de som nylig har startet transisjonering.

Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

Min skeive hjertesak er skeive innvandrere som er mer sårbare og utsatt for hat enn majoriteten. Jeg er fra Somalia og bruker veldig mye tid på sosiale medier, særlig overfor somaliere og prøver å vise folk at vi skeive er mennesker. Det er utrolig å tenke på at i 2022 så må vi fortsatt bevise at vi er mennesker som alle andre, og at vi fortjener respekt og en plass i verden. Det som skjedde i Oslo under Pride er et tegn på at vi har mye å stå opp mot. Det er mye usynlig hat og propaganda mot lhbtqi-mennesker i befolkningen, enten de er etnisk norske, eller ei. Vi som samfunn må være mer flinkere til å forebygge hat som kan føre til vold og terror.

Powered by Labrador CMS