Film
Tre Amanda-nominasjoner til «Norwegian Dream»
– Jeg ser hvor tøft det er for mange under årets Pride-markeringer, ett år etter skytingen. Da er jeg ekstra glad over at en film med budskapet om at det skal være trygt for alle å komme ut, uansett hvem du er, løftes fram, sier regissør Leiv Igor Devold.
«Norwegian Dream» er nominert til Amandaprisen 2023 i tre kategorier; beste regi, beste mannlige skuespiller og beste manus.
– For meg betyr det veldig mye og jeg er svært glad og overrasket, sier regissør Leiv Igor Devold.
– Jeg er utrolig takknemlig, og ydmyk for den anerkjennelsen Amanda-juryen viser det arbeidet vi alle har lagt ned i filmen.
I «Norwegian Dream» møter vi 19 år gamle Robert (Hubert Milkowski), som flytter fra Polen til Norge for å jobbe på en laksefabrikk utenfor Trøndelagskysten for å tjene penger til seg og moren. Der forelsker han seg i norske Ivar (Karl Bekele Steinland), et forhold han må holde skjult for de polske arbeiderne han jobber og bor sammen med. Når det bryter ut en streik blant arbeiderne på fabrikken, blir Ivar med og støtter streikerne. Nå må Robert velge mellom penger eller kjærlighet.
Senker skuldrene
Leiv Igor Devold har jobbet med filmprosjektet i over 10 år. Han er filmregissør og ansatt som førsteamanuensis ved NTNU. I vår ble innsatsen hans for filmregionen Trøndelag anerkjent med NTNUs filmpris for 2023.
– Å få tre nominasjoner i så viktige kategorier som manus, beste skuespiller og regi, gjør at jeg senker skuldrene litt, spesielt etter den sterke kritikken vi fikk fra deler av det polske miljøet i Norge i sosiale medier. Jeg er stolt over det felles arbeidet alle som har jobbet med filmen over lang tid har lagt ned. Jeg håper også det bidrar til at flere får lyst til å se filmen som kommer på flere plattformer for filmleie allerede 17. juni.
Devold mener at det er spesielt viktig at en film som tematiserer skeiv kjærlighet, fremmedfrykt og arbeiderrettigheter får en slik anerkjennelse.
– Jeg ser hvor tøft det er for mange under årets Pride-markeringer, ett år etter skytingene under Oslo Pride. Da er jeg ekstra glad over at en film med budskapet om at det skal være trygt for alle å komme ut, uansett hvem du er, løftes frem. Det er viktig med synlighet og representasjon av minoriteter i norsk film, sier Devold.
Beste manus og beste mannlige hovedrolle
Filmens manus er utviklet av tre forfattere, to polske og en norsk, Gjermund Gisvold fra Trondheim, som var med i prosjektet fra starten.
– Nominasjonen er en kjærkommen bekreftelse på at vi har klart å formidle noe som gir positiv gjenklang i publikum, etter alt arbeidet og energien vi har lagt ned i filmen, sier Gisvold. Manusforfatter Justyna Bilik sier det er en stor ære å bli anerkjent for sitt bidrag til en historie fra et polsk samfunn i Norge.
– Jeg er spesielt beæret av at jeg som er skeiv manusforfatter, kunne fortelle en historie om samfunnet mitt, som blir sett og anerkjent utenfor Polen. Jeg håper at «Norwegian Dream» er et lite skritt videre inn i en velfortjent, bedre framtid for polske lhbtq+-personer og vår kamp for likestilling, sier Bilik.
– Vi har blitt sett
Også hovedrolleinnehaver Hubert Miłkowski er takknemlig og glad over Amandapris-nominasjonen for beste mannlige skuespiller.
– Det er svært givende å føle at arbeidet vi har gjort har blitt sett og anerkjent, i en film som forteller om visse grupper og identiteter som ellers er lite synlige, sier Miłkowski.
Rollen i «Norwegian Dream» er han første jobb i utlandet.
– Jeg vet at min opplevelse i Norge er mye mer behagelig og tilfredsstillende, enn den opplevelsen mange andre mennesker har, som reiser til andre land på jakt etter trygghet eller et bedre liv. Å gi de som følger drømmen om en bedre fremtid en sjanse til å ha en stemme, og å bli sett, er et av mine største mål i dette prosjektet, sier den nominerte skuespilleren.
Vises på Oslo Pride
«Norwegian Dream» hadde verdenspremiere på Kosmorama Internasjonale Filmfestival 6. mars i år. Siden har filmen hatt 20-talls spesialvisninger over hele landet. Filmen ble lansert på kino over hele landet i mars og er sett av over 6 500 på kino.
Filmen har også begynt på sin internasjonale festivalrunde, og har hatt premiere i Polen, Canada og nå i helgen i Tyskland. Førstkommende helg vises filmen i San Fransisco på Frameline, verdens største og eldste festival for skeiv film.
– Vi gleder oss veldig til å vise filmen under Oslo Pride og andre prider i løpet av året, og ikke minst til å turnere med filmen i Den kulturelle skolesekken. Der møter vi filmens viktigste målgruppe, og det er veldig givende å møte tusenvis av ungdommer og høre deres tanker om filmen og temaene vi belyser. Vi håper filmen kan bidra til refleksjon og gode diskusjoner, sier Leiv Igor Devold.
Den nasjonale filmprisen Amanda deles ut i 22 ulike kategorier lørdag 19. august på Festiviteten i Haugesund.