Fra Barents Pride i Kirkenes i 2018. Foto: Reidar Engesbak.
Fra Barents Pride i Kirkenes i 2018. Foto: Reidar Engesbak.

Ønsker velkommen til Barents Pride

Den norsk-russiske mangfoldsmarkeringen Barents Pride arrangeres i Kirkenes for tredje gang 26. – 28. september og er den eneste i sitt slag.

Publisert

På Barents Pride møtes norske og russiske aktivister og menneskerettsforkjempere for å feire mangfold, kjærlighet, solidaritet og samhold på tvers av landegrenser.

Priden skjer rett ved Grense Jakobselv, grensa som markerer det største skillet i verden for skeive. Arrangementet er i regi av FRI og russiske Maximum og Equality Dignity Pride i samarbeid med Amnesty International i Norge, Den norske Helsingforskomité og Skeiv verden.

Drømmer om Pride i Murmansk
I sommer kom nyheten om at den russiske lhbt-aktivisten Yelena Grigoryeva var funnet drept i sitt eget hjem. Arrangørene mener tragedien understreker hvor viktig det er å fortsette arbeidet.
– De tre siste årene som Barents Pride har blitt arrangert har den bare blitt viktigere for hvert år. Vi gir ikke opp håpet om et Russland hvor det er trygt å være den du er og elske den du vil, sier Mina Wikshåland Skouen i Den norske Helsingforskomite.

Barents Pride viser at mennesker har rett til å elske den de vil, og rett til å ytre seg fritt, uansett hvilket land vi bor i.
– Barents Pride skal bidra til at skeive kan leve gode liv i Barentsregionen uansett hvilken side av grensen de bor på, sier John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty.

Alle mennesker har rett til et verdig liv.
– Arrangementet understreker at skeive med minoritetsbakgrunn skal få leve verdige liv, uten diskriminering og stigma, også i mindre tettsteder i Norge, sier Bassel Hatoum, leder i Skeiv Verden.

Et arbeid på tvers av landegrenser
FRI-leder Ingvild Endestad er bekymret for den negative utviklingen i Europa. Hatet mot minoriteter vokser i flere europeiske land. I Polen har den nasjonalkonservative regjeringen utpekt lhbt-personer til landets hovedfiende. Denne utviklingen er dessverre ikke unik for Polen, sier Endestad.
– Holdninger sprer seg over landegrenser, vi håper at Barents Pride kan bidra til å spre positive holdninger, sier Ingvild Endestad.

Powered by Labrador CMS