Pride

Dette skjer på Barents Pride

Denne uka går landets kanskje mest politiske Pride av stabelen i Kirkenes, bare et kvarters kjøretur fra den russiske grensa.

Fra Barents Pride 2022, da deltagere aksjonerte ved Storskog grenseovergang. På den andre siden av gjerdet ligger Russland.
Publisert Sist oppdatert

Barents Pride er et samarbeid mellom FRI, Amnesty International, Helsingforskomiteen og den russiske, skeive organisasjonen Equals.

I år, som tidligere år, er det både kunstutstilling, filmvisning, paneldebatt, boklansering og selvsagt Pride-parade med påfølgende fest på programmet.

Tidligere denne uka åpnet utstillingen «Som en bro over urolige farvann vil jeg berolige dine bekymringer», som har åpent helt fram til fredag kveld.

I tillegg frister festivalen med drag-dukketeater på Terminal B, SpeedFriending på Ofelas bar, paneldiskusjon på Samfundshuset og Regnbuemesse i kirken.

Et av arrangementene som skal skje utenfor Kirkenes er en demonstrasjon på grensen til Russland. Torsdag 26. september vil aktivister busses til grensen for å demonstrere.

Som tidligere år er det også i år et mål å få russisk deltakelse på Barents Pride, for å arrangere Pride på den andre siden av grensen er ikke trygt.

I november 2023 erklærte russisk høyesterett den internasjonale LHBT-bevegelsen som ekstremistisk. Det er også lav terskel for å defineres som en del av bevegelsen, ifølge Amnesty International.

Dermed risikerer man inntil 10 års fengsel for å være skeiv i Russland, som er straffen for det de definerer som ekstremisme.

Fullt program og info: barentspride.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS