Lhbt-historie

Skippergata 6 og 6b i Oslo i 1981 hadde stått tomt og ubrukt i 30 år før det ble landets første selvstyrte ungdomshus da Ungdom mot bøteterror, UngMob, okkuperte det i oktober 1981.
Skippergata 6 og 6b i Oslo i 1981 hadde stått tomt og ubrukt i 30 år før det ble landets første selvstyrte ungdomshus da Ungdom mot bøteterror, UngMob, okkuperte det i oktober 1981.

Blodsoperne: Hvordan skeive ble husokkupanter

"Motivet deres var bolignød, sosial nød, opprør og aktivisme. Okkupantene var militante ungdommer, transer, homser, gatebarn og prostituerte.

Publisert Sist oppdatert

I Oslo har det vært rundt 70 kjente husokkupasjoner siden den første «Et sted å være»- aksjonen i 1969, da ungdom aksjonerte ved Vaterland skole som skulle rives. Dette var den første store ungdomsaksjonen i Norge og deres Aksjon Inneligger skaffet 25 husløse tak over hodet.

Mange av husokkupasjonene har i ettertid vært gjenstand for sosiologisk og historisk forskning, og blir skrevet om i bøker og uttalelige fagartikler. Men ingen har interessert seg nevneverdig for skeives rolle i boligaksjonene på 1970 og 1980-tallet. Men det har Andreas Gjøsæther Jensen (25), vitenskapelig assistent ved Religionsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Bergen (UIB).

Som student i Kulturvitenskap ved UIB, skrev han i fjor masteroppgaven «Blodsopere» og andre utskudd», med undertittelen «Skeive annerledesboende i Oslo etter 1968».

I forbindelse med oppgaven, intervjuet han åtte tidligere okkupanter, to kvinner og seks menn, for å forsøke å fange erfaringene skeive har med alternative boformer. Det radikale ved å bo flere sammen, utenfor «heteronormen» er grunnleggende for nesten alle intervjuobjektene. Derav også tittelen på oppgaven hans: «Blodsopere» og andre utskudd».

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS