B-bylivet går fortsatt sin gang
Tramteatrets Spellemannominerte album «B-Bylivet går sin gang» fra 1982 har aldri vært utgitt på cd. Om Norske albumklassikere får det som de vil, går en drøm i oppfyllelse.
Tramteatret var en norsk, politisk radikal teatergruppe som var aktive på 70- og 80-tallet. Gruppa ble stiftet i 1976 på initiativ av Liv Aakvik, etter at en kjerne gikk ut av Studentersamfunnets Teater på Chateau Neuf i Oslo. De platedebuterte i 1977. «B-by-livet går sin gang» ble utgitt november 1982, en måned etter at de lanserte TV-serien «Hemmelighetene i B-by» på Halvsju på NRK. Albumet ble nominert til Spellemannprisen 1982 i kategorien Barneplate og sangen «Velkommen hjem min modige Kamelia» ble en suksess på Norsktoppen. Plata har aldri vært utgitt på cd.
Produktivt teater
Tramteatrets repertoar hadde sterke politiske undertoner. I løpet av de ti årene Tramteateret eksisterte, produserte gruppen ti LP-plater, syv-åtte helaftens teaterforestillinger, over 100 konserter, 20 radioprogammer og fire tv-serier.
–Vi produserte så mye at jeg blir svimmel bare jeg tenker på det, fortalte Anders Rogg i et intervju med Blikk i 2016 i anledning utstillingen «Tramteatret 40 år» på Teatermuseet i Oslo.
–Men vi var unge, lo Rogg.
Tramteatret la inn årene i 1986 og har ikke stått samlet på scenen siden 2011, da NRK sendte radiodokumentaren «Tramteatrets siste sang».
Utstillingen på Teatermuseet var en herlig cocktail av bilder, plater, kostymer og avisutklipp.
–Vi har overlatt alt materiale til Nasjonalbiblioteket, og nå får vi denne utstillingen på Teatermuseet. Det er helt sånn ..., sa en etter hvert stum Rogg.
Monumentalt
Kunne Tramteatret ha oppstått i dag, spurte Blikk i 2016.
–Nei, det er utenkelig, det var en helt annen tid. Grunnen til at vi ble så store var jo at NRK hadde statsmonopol. Når noe slo igjennom, slo det så monumentalt igjennom.Teatertroppen var idealister, ville ha lave billettpriser, hadde ingen produsenter og fikk kun symbolsk statsstøtte, fortalte Rogg
–Vi var ikke ute etter berømmelse eller penger.
–Hva er din favorittlåt?
–Vi var to komponister, og jeg er mest stolt av «Velkommen hjem til min modige Kamelia» fra «B-bylivet går sin gang». En mor synger til sin forsvunne datter som har etterlatt sin kanin. Når hun kommer hjem, utbryter moren, komplett med strykere og blåsere: «Velkommen hjem til min modige Kamelia, kaninen og jeg er stolte av deg». Det er en klassisk musikal-melodi.
«Glad to be gay»
Rogg var Tramteatrets homofile alibi, som teatertroppen frontet ganske tydelig.
–De var veldig glade for å få en homo i stallen. Jeg kom jo inn et år etter at det var stiftet. Vi flagget homofili veldig i forestillingene våre og sang Tom Robinsons «Glad to be gay». Da stilte vi oss opp på en rekke og sa at den første som kom til å synge, er homo. Så lot flere som om de skulle til å synge, og så sang jeg til slutt.
Musikeren og revyartisten stod frem i Det Nye i 1981, et intervju som det fortsatt refereres til.
–Vi var jo ikke så mange åpne homoer den gangen. De siste 30-40 årene har jeg fått høre at jeg reddet mange liv, og det er jo hyggelig.
Spleisen Norske albumklassikere har nå tatt for seg Tramteaterets «B-bylivet går sin gang». Spleisen er snart i mål. Målet er 30 000 kroner og når målet er nådd får albumet nytt liv.
Du kan lese mer og bidra her: Norske albumklassikere || Tramteatret «B-bylivet går sin gang»
-
Eurovision-finale trues av folkeavstemning
-
Homfrydpris til ildsjelen Rune Hennum Nilssen
-
Chappell Roan til Øya
-
Setter opp sitt livs reise som konsertforestilling
-
LHBT-gruppe klager inn fotballklubber og spillere for homofobi
-
– Gud skaper mangfoldig
-
LHBT-veteraner i USA får oppreisning
-
Hatets økumenikk
-
Nytt fra Elton John
-
Friederike har ikke foreldrerett over sine egne barn: – Loven diskriminerer lesber og kvinner