Kim Friele

Et siste farvel

6. desember tok Norge farvel med Kim Friele.

Blomster og lys ved båren før bisettelsen av Kim Friele i Oslo domkirke mandag.

Publisert Sist oppdatert

ff.

Foran alteret i Oslo domkirke sto i dag en hvit kiste prydet med regnbuefarger. Norge tok et siste farvel med Kim Friele.

På baksiden av programmet var et bilde av en smilende Friele og Wenche Lowzow, på vei ut av Rådhuset etter partnerskapsseremonien i 1993.

Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit var til stede under bisettelsen. Det samme var stortingspresident Masud Gharahkhani, statsminister Jonas Gahr Støre. kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Så vel som statsforvalter Valgjerd Svarstad og representanter fra høyesterett.

.

– Hun hadde en egen evne til å møte og se mennesker

Minnetalen ble holdt av Halvor Moxnes, en av Kims nære venner og aktiv forkjemper for homofile i kirken gjennom 40 år.

– Kim var en tøff politisk aktivist, men hun var også en omsorgsperson for mange mennesker. Særlig skjulte lesbiske og homofile som oppsøkte henne, sa Moxnes.

– Hun hadde en egen evne til å møte og se mennesker. Og særlig var hun glad i å snakke med unge mennesker, og de elsket henne. Et tema som hun ofte tok opp, var at det å være menneske, er å være forskjellig. Og det ga mange unge hjelp til å stå imot det sterke presset til konformitet som de møtte.

Minnet om Kim må fortsette å utfordre oss, var Moxnes sitt avsluttende budskap.

Blant talerne under bisettelsen var også Siri Sunde. Hun var den første åpne homofile presten som inngikk partnerskap i Norge.

.

Jonas Gahr Støre bukket ved båren etter sin tale i begravelsen. – Kim Friele satte ord på urettferdigheten, uttalte statsministeren.

.

– Du var en fest av et menneske

Elise Hendel, Wenche Lowzow grandniese, takket Friele for hennes gode humør og fram sine personlige minner med Friele.

– Du var en fest av et menneske. Tenk å være barn og ha deg i familien. Familieselskapene var mye morsommere når Kim var med. For meg har det alltid vært Kim og Wenche, Wenche og Kim. Det var liksom ett ord uten spørsmålstegn, sa Hendel.

– Du holdt den legendariske humoren din til det siste. Jeg vil savne å se verden gjennom dine øyne. Takk for alle dine gode gjerninger. Kim minnet oss alle igjen og igjen om at ingen kamper er vunnet for all fremtid, fortsatte hun, før hun til slutt delte et dikt av Naja Marie Aidt.

.

Dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, stortingspresident Masud Gharahkhani , høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, statsminister Jonas Gahr Støre og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen fulgte båren ut av kirken etter bisettelsen.

.

Ga stemme til de usynlige

Deretter inntok statsminister Jonas Gahr Støre talerstolen. Han kalte Kim Friele en bauta i norsk homohistorie, og hentet fram det motet hun gang på gang har vist i løpet av sitt liv.

– Kim Friele satte ord på urettferdigheten, at frie mennesker ikke kunne elske den de ville, både var forbudt ved lov og holdt nede ved tunge holdninger i samfunnet.

– Hun talte for de tusen tause og hun synliggjorde de usynlige, og med en kraft så sterk endret hun landet vårt for alltid. Norge ble et bedre, friere og mer mangfoldig land å leve i.

Et samfunn med plass til alle kommer ikke av seg selv. Vi vet at det koster, men Kim Friele tok den kampen.

.

– Mange har vært sinte på kirken

Biskop Kari Veiteberg delte et sitat fra Kim Frieles kjente tv-intervju i 1973: «Homofili er kjærlighet. Så hvis du har opplevd i ditt eget liv hva kjærlighet er, så vet du at det er ikke farlig. Det er ikke mystisk.»

Veiteberg trakk også fram Kims kamp mot lovverk, politikere og kirken.

– Mange har vært sinte på kirken, og noen har turt å være sinte i kirken og i andre gudshus. For religiøse bedrevitere kunne få seg til å si at de måtte velge mellom kjærligheten og det å høre til i kirka. Flere vendte kirken ryggen, fordi det å bli værende i kirka gikk på helsa løs, sa biskopen.

– I 2021 er mange av mine dyktige medarbeidere, både prester og andre, skeive. Det er blitt mulig for skeive å bli åpne og å være der i kirka. Det har Kim Friele vært med på å åpne opp for.

.

Artist Frida Ånnevik sang «Å, den som var en løvetann» (Alf Prøysen/Alf Cranner) under bisettelsen.

.

Holdt på engasjementet

Også leder i Foreningen FRI, Inge Alexander Gjestvang, talte. Han understreket Frieles utrettelige pågangsmot, selv i sine eldre dager.

– Det er rart å tenke på at du ikke lenger skal ringe for å spørre hva i alle dager vi driver med når du er uenig i det som skjer. Jeg tror at flere av mine forgjengere har hatt litt varme ører til tider. For eksempel da du meldte deg ut og mente vi var historieløse og lite kritiske til dem som satt ved makta, sa FRI-lederen.

– Helt til det siste, så var du brennende opptatt av å kjempe mot urett, enten den rammet homofile asylsøkere, skeive ungdommer på små plasser, transpersoner uten et verdig helsetilbud eller eldre skeive. Et viktig tegn på at det står bra til med demokratiet, er hvordan samfunnet behandler minoriteter, sa du.

Kisten ble båret ut av tre medlemmer fra Lowslow og Frieles familie og representanter fra Skeiv Ungdom og Skeiv Verden, deriblant Skeiv Ungdoms leder Odd Thomassen og styreleder i Skeiv Verden Bassel Hatoum.

I løpet av seremonien bidro Oslo Fagottkor med sang, blant annet ABBAs «Like An Angel Passing Through The Room». Artist Frida Ånnevik sang «Å, den som var en løvetann» (Alf Prøysen/Alf Cranner), mens skuespiller Bjarte Hjelmeland leste fra Paulus’ første brev til korinterne i Det nye testamentet.

.

I løpet av seremonien bidro også Oslo Fagottkor, blant annet med en tolkning av ABBAs «Like An Angel Passing Through The Room».
Powered by Labrador CMS