Skeivt kulturår

– Vi klarer oss ikke uten hverandre

– Det er utrolig viktig og helt avgjørende å finne likesinnede, sier forfatter Gerd Brantenberg. Hun var en av mange gjester på regjeringens og Oslo kommunes festaften Lovlig Skeivt.

Gerd Brantenberg var gjest på Oslo kommune og regjeringens festaften Lovlig Skeivt i Oslo rådhus.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen og Oslo kommune inviterte til en festaften torsdag 24. juni, i anledning Oslo Pride og Skeivt kulturår. Ordfører Marianne Borgen ønsket velkommen til Oslo rådhus, hvor Oslo fagottkor fikk æren av å åpne festen med en Pride-medley.

Lovlig Skeivt ble sendt direkte på NRK, og både publikum og tv-seere fikk være med når kveldens konferaniser Noman Mubashir, inviterte gjester opp på scenen som perler på en snor.

Årets Frydprisen-vinner, fotballpresident Lise Klaveness fortalte om den legendariske talen hun holdt på FIFA-kongressen i Qatar, mens statsminister Jonas Gahr Støre mintes sine egne ungdomsår og hvordan homofile ble snakket om da han var ung.

Det nye stjerneskuddet Beharie snakket om da han kom ut på årets Spellemannpris, før han serverte et fullstappet Oslo rådhus låta «Point of View». Forfatter og slampoet Guro Sibeko opptrådte. Det samme gjorde Frida Ånnevik og Nils Bech. Terje Schrøder i Great Garlic Girls, som feier 40 år i høye hæler og parykker i år, mintes ville turneer i inn og utland, mens byrådsleder Raymond Johansen og leder i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, snakket om viktigheten av Pride.

– Vi var dønn aleine!

Forfatter Gerd Brantenberg (80), kjent for bøkene «Opp alle jordens homofile» og «Egalias Døtre», fortalte om barndommen i Fredrikstad, og om «han der» som sto på gatehjørner og gestikulerte på den måten «sånne» gjør.

Brantenberg mintes at moren henne forklarte at mannen var homoseksuell.
– Jeg var veldig heldig som hadde en mor som fortalte meg noe sånt i så tidlig alder, sa Brantenberg, som også mimret om sin egen oppvåkning.

– Altså, jeg var sikkert homo allerede da jeg var 2 år, erklærte Brantenberg til stor applaus fra publikum.

Det betød ikke at hun hoppet ut av skapet fri og lykkelig allerede som barn.
– Men jeg forelsket meg i barnepiken min. Hun trillet meg rundt og var så søt.

Brantenberg som ung og lesbisk vokste opp i en tid uten datingapper og skeive møteplasser.

– Vi var dønn aleine! Vi møtte ikke hverandre i det hele tatt. Det er det som er saken. Jeg studerte på Blindern fra 1961 til 1970, og det var jo intellektualitetens høyborg. Men selv der ble homofili hånet og sett ned på.

– Møtte du noen andre skeive i studietiden? spurte Noman Mubashir.
– Det var fryktelig vanskelig. Jeg trodde jeg måtte dra til Paris og kle meg som mann, for kanskje da å kunne møte en jente.

Men så, en sen kveld sammen med en venninne fra Fredrikstad, skjedde det.
– Vi hadde en fortrolig samtale som varte hele natten. Hun forstod at jeg slet med noe, og hun ville vite hva det var. Jeg fortalte at jeg trodde jeg var homoseksuell. Da sa hun: «Du er ikke den eneste vet du.»

– Det må jo ha vært deilig da, spurte Mubashir.
– Jeg trodde jo hun mente en annen fra Fredrikstad ..., svarte Gerd Brantenberg.

Forfatteren hadde en formaning til alle skeive som føler seg alene.
– Det er utrolig viktig og helt avgjørende å finne likesinnede. Hele din livskvalitet vil bli bedre. Vi klarer oss ikke alene. Vi klarer oss ikke uten hverandre.

Se sendingen Lovlig Skeivt hos NRK

Powered by Labrador CMS