Deadline
Norge trenger et skeivt kultur- og kunstsenter
Nylig åpnet Storbritannias første skeive museum, Queer Britain. Her i Norge mener kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen at skeiv kultur er best overlatt til de allerede eksisterende kunst- og kulturhistoriske museene i det nasjonale museumsnettverket.
Museet Queer Britains åpning i London følger i fotsporene til en rekke storbyer som også kan skilte med skeive museer. Som Berlins Schwules Museum som til enhver tid viser 200 års homohistorie i bilder og tekst. Museet er bygget opp av private donasjoner fra samlere og andre skeive som er opptatt av å bevare homohistorien.
Det grepet ønsker Pride Art, tidligere Skeive kunstnere, å ta her hjemme. Skeivt kulturår 2022 har vært et pilot-år i så måte. I Bergen gjør Skeivt arkiv et viktig arbeid med å ta vare på, dokumentere og formidle skeiv historie. Men Pride Art søker å etablere et skeivt kunst- og kultursenter i Oslo, der skeive historier og våre fortellinger står i sentrum, på skeives egne premisser. Prosjektet har så langt sikret seg 5 millioner i midler til pilotåret 2022, fra blant andre Kulturrådet, Oslo kommune, Bufdir, Kulturtanken og en rekke stiftelser.
Grunnsteinen er med andre ord lagt, i alle fall en økonomisk grunnstein. Det er likevel ikke nok til at kultur- og likestillingsminister Trettebergstuen ser viktigheten i prosjektet.
«Det er en viktig del av vår felles historie, men vi er usikre på om det vil være riktig å opprette en helt egen museumsinstitusjon for å håndtere disse oppgavene», sier Trettebergstuen til Blikk i dette nummeret.
Skeivt kulturår går snart inn i siste fase, og spørsmålet er om eksisterende kunst- og kulturhistoriske museer og visningssteder vil være like opptatt av skeive perspektiver, historier og kultur til neste år, når pengesekken med skeive midler ikke er like full. Det stopper ikke optimismen hos Pride Art.
«Vi forventer positive vedtak på søknad om driftsmidler for 2023», sier Pride Art-leder Frederick Nathanael til Blikk i dette nummeret.
Schwules Mueum i Berlin åpnet dørene i 1985, samme år som Skeive Kunstnere, nå Pride Art, etablerte seg med utstillingen «Natt&Dag». Berlin har fått til det Oslo enda ikke har klart, å etablere et skeivt museum. Det kan vi ikke være bekjent av. Når kultur- og likestillingsdepartementet ikke ser viktigheten av et slikt museum, må vi erklære at også 2023 blir et Skeivt kulturår.