Pride

Regnbuetoget: Tina og Karoline Granum feiret kjærligheten

For to uker siden fikk ekteparet Tina og Karoline Granum hatbrev i postkassa. I dag feiret de kjærligheten og gikk mot hat sammen med over 60.000 i regnbuetog i Oslo.

Tina og Karoline Granum.
Publisert Sist oppdatert

I et Facebook-innlegg for to uker siden viste Karoline Granum fra Leira i Valdres fram et hatbrev rettet mot henne og kona Tina Granum. Avsenderen tolererte ikke at de to kvinnene lever som ektepar og har to små gutter på tre og fem år sammen.

I dag hadde de tatt turen fra Leira til Oslo og regnbuetoget som tok over sentrum av Oslo. Ifølge Oslo Pride samlet regnbuetoget over 60.000 deltagere. Tina og Karoline Granum tok gatene tilbake sammen med blant andre statsminister Jonas Gahr Støre, kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og Oslos ordfører Marianne Borgen.

Regnbuetoget gikk fra Kongensgate, gjennom sentrum og gjennom den nye regnbuegata i Rosenkrantz gate, hvor store menneskemengder hadde samlet seg utenfor London Pub. Regnbuetoget endte ved Kontraskjæret hvor det var appeller og underholdning. Klokka 15 samles regnbuetoget i en solidaritetsmarkering på Kontraskjæret i Oslo. Stortingspresident Masud Gharahkhani tok til scenen og takket deltagerne i regnbuetoget for å stå opp for demokratiske verdier.

«Det som skjedde utenfor Per på Hjørnet og London Pub i sommer, viser at vi aldri kan ta demokratiske verdier og friheter for gitt», sa stortingspresidenten til stor jubel.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt.

En fin og viktig dag

For ekteparet Tina og Karoline Granum, var det sterkt å gå i regnbuetoget. Like etter at saken om hatbrevet de mottok fikk nasjonal oppmerksomhet, og som førte til at statsminister Jonas Gahr Støre tok en telefon til dem, ble det arrangert Pride i Fagernes. Det var stort oppmøte i Fagernes, men oppmøtet til regnbuetoget i Oslo gjorde inntrykk på ekteparet.

– Vi kommer fra én Pride-feiring til en annen, men dette er mere voldsomt enn i Fagernes, kan du si, sier Karoline Granum til Blikk.

– Det klart dette regnbuetoget er større enn det vi hadde i Fagernes, men begge har like stor betydning, sier Tina Granum.

– Men dette regnbuetoget er jo resultat av det forferdelige som skjedde i Oslo 25. juni, sier hun og legger til at de begge har kjent på frykt, ikke bare etter terroren, men også etter å ha fått hatbrev i posten. Et brev som var rettet mot dem som en skeiv familie.

– Det er en normal reaksjon å kjenne både frykt og nervøsitet etter slike hendelser. Men her i dag, i Oslo, er det så mye politi til stede, og vi setter vår lit til at politiet gjør jobben sin. Dette er en fin og viktig dag, sier Tina Granum til Blikk.

– Det å se at vi har over 60.000 mennesker i ryggen, gir oss en ekstra styrke. Her backer vi hverandre opp, og det har mye å si. Det gjør det mye lettere å ta gatene tilbake. Vi minnes det tragiske som skjedde 25. juni, men samtidig viser dette regnbuetoget at vi stolt kan gå i gatene og vise vår kjærlighet, sier Karoline Granum.

Mer kamp enn fest

Jon Reidar Øyan, Anette Trettebergstuen og Rina Mariann Hansen.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen kom til regnbuetoget direkte fra Pride-frokost hos Arbeiderpartiet, sammen med Rina Mariann Hansen, byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, og Jon Reidar Øyan, bystyremedlem og leder i Arbeiderpartiets homonettverk.

– Det er både deilig og viktig å samle oss nå, og å føle på den styrken det er å være sammen, sier Anette Trettebergstuen.

– Med dette regnbuetoget viser vi at vi tar tilbake gatene våre, og at vi overhodet ikke lar oss true til taushet.

– Vi går i dette regnbuetoget mot et alvorlig bakteppe. Jeg har grått flere ganger i dag, som da regnbuetoget gikk gjennom regnbuegata i Rosenkranzgate, sier Jon Reidar Øyan.

– Mere enn noen gang tidligere minner dette toget oss om at det handler om både fest og kamp, men akkurat i dag er det mest kamp, sier Rina Mariann Hansen.

Powered by Labrador CMS