Paragraf 213
– 119 mennesker ble dømt for sin kjærlighet. Det skulle aldri ha skjedd
– Det har vært mange tøffe slag. Mot fordommer. Mot frykt, skriver statsminister Jonas Gahr Støre og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
I dag, 21. april, er det 50 år siden Stortinget avskaffet straffelovens § 213 som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn.
Mellom 1902 og 1950 ble 119 menn i Norge dømt for å ha hatt seksuell omgang med en annen mann. 119 mennesker fikk kjærlighetslivet sitt kriminalisert og straffet. De måtte gjennom rettssaker, domfellelse og soning. De møtte offentlig skam og fordømmelse.
På vegne av regjeringen sa vi i går unnskyld for at skeive personer ble kriminalisert og straffeforfulgt av norske myndigheter.
Loven hadde stor negativ symbolverdi. Den påvirket i stor grad samfunnets syn på skeiv kjærlighet og medførte at skeive ble utsatt for bred fordømmelse, omfattende diskriminering, bakvaskelser og utpressing. Homofili ble sett på som en sykdom, og det var dimitteringsgrunn i Forsvaret.
Homoseksualitet var en ordensforstyrrelse, en sykdom og en synd. Avkriminalisering var en viktig seier for en bevegelse som skulle kjempe videre. For retten til ikke å bli diagnostisert. For retten til å bli vernet mot diskriminering. For retten til å leve med og gifte seg med den man elsker.
Det har vært mange tøffe slag. Mot fordommer. Mot frykt. Og mot politiske partier som har strittet imot. Men den skeive rettighetskampen er på ingen måte over. Derfor skal regjeringen innen året er omme legge fram en ny handlingsplan for lhbtiq-personer.
Vårt mål er å bedre skeives levekår og psykiske helse. Vi vil forby konverteringsterapi, som utvilsomt har store skadevirkninger for dem som utsettes for det.
Kampen fortsetter også internasjonalt. I nesten 70 land er homofili fortsatt forbudt, og rettighetene for skeive i land veldig nær oss har blitt betydelig innskrenket de siste årene. Vi skal gjøre vårt for skeives rettigheter og vilkår, både her hjemme og ute.
Men akkurat i disse dagene har det viktigste budskapet fra regjeringen vært å si unnskyld. 119 mennesker ble dømt for sin kjærlighet, og enda flere møtte fordømmelse, i tiår etter tiår. Det skulle aldri ha skjedd.
Jonas Gahr Støre
Partileder og statsminister
Anette Trettebergstuen
Leder av Aps kvinnenettverk og kultur- og likestillingsminister