Tyrkia
Sterke inntrykk i Tyrkia
Oslo Pride og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) har møtt skeive organisasjoner i Ankara og Istanbul. – Sterkest inntrykk gjorde nok det å møte de som ble arrestert for å gå i parade, og som i ettertid blir tiltalt, sier fagleder for Oslo Prides internasjonale gruppe Stein Runar Østigaard.
Situasjonen for skeive i Tyrkia blir stadig med utfordrende.
Tyrkia endte i år på 47. plass av 49 land i ILGAs Rainbow Index, en rangering av europeiske land basert på skeives rettigheter.
Tyrkia ligger kun foran Aserbajdsjan og Russland.
Bygger nettverk
Forrige uke besøkte Oslo Pride Tyrkia sammen med SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) for å få mer innsikt i situasjonen i landet, og for å bygge nettverk.
Oslo Pride og SAIH var invitert il Ankara og Istanbul av Ünikuir, en menneskerettighetsorganisasjon grunnlagt i 2020 og som jobber for unge lhbt-personer og universitetsstudenter i Tyrkia.
ÜniKuir har ved flere anledninger har besøkt Oslo Pride. Organisasjonen er en viktig bidragsyter i å synliggjøre og belyse utfordringene unge skeive står i.
Massearrestasjoner
Senest i juni i år ble minst 15 demonstranter pågrepet av tyrkisk politi etter å ha deltatt i en forbudt pride-markering i Istanbul.
President Recep Tayyip Erdogans islamsk-forankrede AKP-parti har skjerpet sin retorikk mot lhbt-miljøet i Tyrkia det siste tiåret og har siden 2015 gjort det forbudt å delta i pride-parader, med henvisning til «sikkerhetsgrunner».
Istanbuls guvernørkontor har i tillegg stemplet organisasjonene som tar til orde for pride-parader, som ulovlige.
Erdoğan har vært landets president siden 2014, da han vant med 52,2 prosent av stemmene, og ble gjenvalgt i 2018 med 53 prosent av stemmene under en ny grunnlov som gir presidenten utvidede fullmakter. Som utøvende president kan han erklære unntakstilstand og kan velge, eller avskjedige embetsmenn.
Selv om homoseksualitet ble avkriminalisert i 1858, er homofili mislikt av store deler av det tyrkiske samfunnet, spesielt på landsbygda og blant tilhengerne av Erdoğans AKP.
Konsekvenser for engasjement
Gjennom ÜniKuir møtte Oslo Prides delegasjon etablerte organisasjoner og studentaktivister både i Ankara og Istanbul. I løpet av turen ble det møter med over 15 ulike organisasjoner og grupperinger.
– ÜniKuir har gjort en kjempejobb med å lage møteplasser mellom oss og lokale aktivister. sier fagleder for Oslo Prides internasjonale gruppe Stein Runar Østigaard til Blikk.
– Det tar litt tid å ta inn over seg alle historiene vi fikk høre på turen, både personlige, og hvordan skeive generelt blir behandlet av særlig myndighetene, og det inkluderer universitetene. Aktivistene kan miste stipendene eller studieplassene sine ved å engasjere seg,
Det vakte mye internasjonal oppmerksomhet da nærmere 400 ble arrestert for to år siden, men pride-relaterte arrestasjoner har også skjedd hvert år siden. Blant annet står noen av de Oslo Pride sin delegasjon møtte foran rettssaker nå i høst: Boğaziçi Onur Yürüyüşü Davasında sona geliniyor (unikuir.org)
– Sterkest inntrykk gjorde nok det å møte de som ble arrestert for å gå i parade, og som i ettertid blir tiltalt, sier Østigaard,
Han fikk høre flere sterke personlige historier om hvordan skeive blir behandlet og blir sett på av politiet og myndighetene.
– Vi fikk høre historier om unge studenter som sitter med håndjern på ryggen og blir nektet kontakt med verken familie eller advokat i timevis. Og så skal de møte i retten etterpå.
Møte med ambassaden
Oslo Pride fikk mulighet til å møte den norske ambassaden mens de var der, sammen med lokale aktivister.
– Det ble først og fremst en mulighet for de lokale aktivistene å fortelle dem om sine erfaringer, men også for SAIH og Oslo Pride å formidle det vi erfarte. Østigaard og Oslo Pride ble imponert over de tyrkiske aktivistenes tydelige fokus på solidaritet.
– De som kjemper for skeives rettigheter, kjemper parallelt for likestilling og rettigheter for alle minoriteter i samfunnet. Aktivismen i Tyrkia er bunnsolid interseksjonell, og vi har fått mye inspirasjon til vårt eget inkluderingsarbeid etter disse møtene.
Fremover kommer Oslo Pride til å holde kontakten med organisasjonene de har knyttet kontakt med. – Det er opplagt et behov for at vi ikke lar våre venner i Tyrkia i stikken.
Tyrkia er bare ett av flere land der faggruppen i Oslo Pride har jevnlig dialog. Gjennom flere år har de også hatt nære samarbeid med skeive i land som Polen, Ukraina, Romania og Bulgaria.
– For oss i Oslo Pride står det internasjonale arbeidet vårt helt sentralt. Vi har i flere år jobbet tett med en rekke skeive organisasjoner og pridearrangører i utlandet.
Østigård peker spesielt på land der vi ser tilbakegang, og hvor rettighetene ikke er i nærheten av det vi har i Norge.
– For oss vil det alltid være viktig å være en støttespiller og samarbeidspartner med organisasjoner i utlandet, sier leder i Oslo Pride Dan Bjørke i en kommentar.
– Dette er noe vi jobber med gjennom hele året, ledet an av en særs kompetent gruppe frivillige.