Lhbti+ Solidarity ved Middel East Technical University mottok nylig Studentenes fredspris 2021. Nå kan de havne i fengsel.

18 studenter risikerer fengsel etter Pridefeiring i Ankara

Publisert

10. mai i 2019 arrangerte Melike Balkan og lhbti+ Solidarity ved Middle East Technical University (METU) i Ankara en Pridefeiring.

Nå risikerer Balkan, 17 medstudenter og en lærer ved METU inntil tre år i fengsel for arrangementet. Flere av de siktede studentene hevder de ikke deltok, men kun var tilskuere.

Rettssaken gjenopptas 30. april, etter å ha blitt utsatt en rekke ganger.

Rektor tilkalte politiet

De valgte likevel å avholde en rolig markering, sittende på gresset på universitetsområdet. Da ringte rektoren, Professor Mustafa Verşan Kök, politiet. Pridedeltakerne ble møtt med tåregass og en tungt bevæpnet politistyrke.

Kök siterte Ankaraforbudet som årsak til hvorfor han tilkalte politiet. Ifølge forbudet er offentlige arrangementer knyttet til skeive interesser en fare for offentlig sikkerhet, og de som likevel velger å arrangere disse kan tvinges til å avbryte dem.

Lhbti+ Solidarity ved METU startet opp i 1996 og har siden 2011 arrangert årlige Pride-feiringer på universitetet. I 2019 ble de nektet å avholde arrangementet.

Gruppen mottok nylig Studentenes Fredspris 2021 for sitt arbeid for skeive rettigheter.

Straffeforfulgt til tross for tillatelse

I etterkant av kuppforsøket mot president Erdoğan i Tyrkia i juni 2016, var landet preget av økende politisk spenning. Ankaraforbudet ble innført i november 2017 og dette forbød alle offentlige arrangementer i hovedstaden. Offentlige arrangementer kunne ifølge myndighetene «stimulere til fiendtlighet og skape negative reaksjoner i deler av befolkningen».

Da forbudet ble opphevet i juli 2018 ble det opp til regionale myndigheter å avgjøre hvorvidt forbudet fremdeles var gjeldende i enkelttilfeller. Dette førte til at flere skeive arrangementer ikke kunne avholdes.

I april 2019, kun noen uker før METU-studentenes Pridemarkering, ble også det regionale forbudet opphevet, men studentene ble likevel straffeforfulgt.

Nesten 45 000 mennesker hadde blitt fengslet i Tyrkia som følge av «terroranklager» ved utgangen av 2018. Dette inkluderte akademikere, jurister, journalister, advokater, politikere og menneskerettighetsforkjempere.

Powered by Labrador CMS