Helse

– Vi kommer til å stå på bar bakke ved årsskiftet

Sammenslåing av tilskuddsordninger fører til driftskutt for Helseutvalget, HivNorge og Aksept. Organisasjonene kaller forslaget fra Helsedirektoratet «uforståelig».

Rolf Martin Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget (t.v) og Anne Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge
Publisert

Helsedirektoratet foreslår en sammenslåing av to tilskuddordninger for seksuell helse, som til nå har ligget under samme budsjettpost i statsbudsjettet.

En sammenslåing er «nødvendig og hensiktsmessig for å sikre helhet i det videre arbeidet», argumenterer de i et tilsvar i Dagens Medisin.

I forslaget foreslår direktoratet at midler ikke skal gå til «ren drift av stiftelser og organisasjoner», men heller basere seg på søkbare midler til «konkrete, avgrensede prosjekter».

I praksis utgjør dette et driftskutt for tre organisasjoner som jobber med forebyggende arbeid for mennesker som lever med hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer i Norge – HivNorge, Helseutvalget, og Aksept.

Skremmende forslag

Anne Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge, mener forslaget er skremmende.

- For vår del er dette at tilskuddet bare blir borte svært graverende . Bak oss har vi 35 år med vellykket arbeid, og plutselig kan vi stå på bar bakke ved årsskiftet, sier Kolstad til Blikk.

Til nå har HivNorge fått 3-årige driftstilskudd. Forutsigbarheten i denne finansieringen har skapt høy måloppnåelse i våre tiltak, ført til solid og bred kompetanse, tilbudsutvikling, og oppnåelse av tillit, mener Kolstad.

Om forslaget til departementet står uendret, og trer i kraft, må organisasjonen fra årsskiftet basere seg på å søke prosjektmidler.

– Vi har bygd kompetanse og tillit over så mange år, men nå spørs det om vi kan holde på denne kompetansen når vi mister forutsigbarheten.

– Vi har aldri opplevd denne usikkerheten før. Veldig mye av vårt arbeid er takket være et stabilt driftstilskudd, påpeker hun videre.

Hun lister opp en rekke tjenester HivNorge tilbyr i dag; rådgivningstjenester, fagseminarer, samtalegrupper, juridisk hjelp de er helt unike for, og en nettside med faglig kunnskap om hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer.

– Det at folk kan komme hit og være trygge, og har et sted de vet de kan reise til. Det er så utrolig viktig.

Uryddig prosess

Kolstad sier hun opprinnelig var positiv til en sammenslåing av tilskuddsordningene, med utgangspunkt i at sivil sektor skulle bli hørt.

Nå beskriver hun prosessen som uryddig, og at de opplever å hverken ha blitt involvert eller hørt.

- De har bare sendt ut et forslag, uten noen gode argumenter, og ser bort ifra all forskning som finnes på feltet.

Rolf Martin Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget, stiller seg bak Kolstads oppfattelse.

I det eksisterende regelverket er det tre aktører som er nevnt – HivNorge, Aksept og Helseutvalget – som har fordelt HIV-tematikken mellom seg, med et helhetlig fokus på HIV-arbeid, påpeker han.

– Og i møter har de gjentatte ganger sagt at vi er viktige. Når direktoratet nå har utelatt oss fullstendig fra involvering i prosessen, så synes vi det er veldig rart. Vi er ikke spesielt imponert over prosessen, understreker han.

Som frivillig organisasjon er Helseutvalget avhengig av midler og forutsigbarhet, forklarer Angeltvedt.

– Hvis alt skal konkurranseutsettes blant et større antall aktører står vi i fare for å miste langsiktigheten vi er avhengige av for å ha kontinuitet i arbeidet. 

– Det alvorlige er at vi mister det 3-årige tilskuddet og den forutsigbarheten det medfører for driften av våre tilbud.

Trykk på forebyggende arbeid

Angeltvedt mener det er kritisk å opprettholde trykket på forebyggende arbeid, og at eksisterende kunnskap her er prekært. Han savner den faglige vurderingen av hvordan seksuell helse henger sammen med andre aspekter i livet.

– Vi jobber med rus, psykisk helse, og mange forskjellige prosjekter utover HIV. Alt dette henger sammen, og ofte er det sammensatt.

Som tilbyder av blant annet lavterskel HIV-testing, når Helseutvalget grupper som ellers ikke blir nådd av helsetjenesten, forklarer han.

Årlig får rundt 4000 mennesker HIV-test gjennom sjekkpunkt-tjenesten til Helseutvalget.

– Av disse 4000 er det mange som ikke ville oppsøkt hjelp hos vanlige helsetjenester eller hos fastlegen. Vi jobber med minoriteten som sliter, innenfor minoriteten.

Høringsfristen til det nye regelverket for tilskuddsordningen er allerede 31. august, og direktoratet har varslet at det to uker senere vil bli sendt til departementet.

Dette henger også sammen med forslaget om ny strategi for seksuell helse, som hadde høringsfrist 15. august.

Både Kolstad og Angeltvedt mener prosessen er forhastet, og at den bærer preg av manglende ønske om involvering fra sivil sektor.

Angeltvedt mener i tillegg at forslaget til det nye regelverket er ufullstendig, og ikke gjenspeiler andre uttalelser fra Helsedirektoratet.

Han refererer til direktoratets tilsvar på egen kronikk i Dagens Medisin, som i større grad enn høringsutkastet påpeker viktigheten av å støtte oppunder langsiktig samarbeid med sivile aktører, mener han.

– Vi håper de tar med seg noen av ordene og tilbakemeldingene inn i strategien og regelverket. Vi sier absolutt ja til en sammenslåing dersom vi får driftstilskudd og at sårbare grupper blir ivaretatt i den nye seksuell helse strategien.

Skal vektlegge erfaring og kompetanse

I en e-post til Blikk påpeker avdelingsleder i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, at forslaget ikke innebærer kutt i midler til seksuell helse og forebygging av HIV og seksuelt overførbare infeksjoner.

«Det nye tilskuddsregelverket skal støtte opp om å forebygge og redusere forekomst av seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert hiv», skriver hun videre, og påpeker at forslaget til tilskuddsregelverk skal vektlegge erfaring og kompetanse hos søker av prosjekttilskudd.

«Dette sikrer at sivilsamfunnaktører som over tid har jobbet godt for målgruppene stiller sterkt, også når det er konkurranse om midlene».

Likevel erkjenner hun at forslaget, med formuleringen om at midler ikke kan gå til «ren drift av stiftelser og organisasjoner» kan forstås som at etablerte aktører ikke vil kunne få midler til videre drift.

«Målet er at nytt regelverk skal sikre en balanse mellom innovasjon og utvikling og stabilitet for sivilsamfunnets bidrag i arbeidet. Innspillene fra de ulike organisasjonene på feltet vil stå sentralt når et endelig utkast til regelverk skal utarbeides.

Vårt endelige forslag til regelverk vil bli oversendt til Helse- og omsorgsdepartementet som godkjenner endelig regelverk før det trer i kraft».

Både HivNorge og Helseutvalget planlegger å sende innspill til høringsutkastet for regelverket før fristen 31. august.

Powered by Labrador CMS