Skeive rettigheter

– Alle skeive menn har blitt berørt av hiv

De skeive organisasjonene ser tilbake på året som har gått. – I 2024 vil vi utfordre de skeive organisasjonene til en samtale om hva hiv har hatt av betydning for skeive gjennom 40 år, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.

For generalsekretæren i HivNorge, Anne-Karin Kolstad, var høydepunktet i året som var, da den skeive bevegelsen sto sammen og gjennomførte Oslo Pride-paraden, ett år etter terrorangrepet i Rosenkrantz gate.

– Vi i HivNorge gikk i paraden sammen med alle de andre, og så at vi fikk politibeskyttelse som sto på takene rundt omkring og langs paraden. En blandet opplevelse, sier Kolstad til Blikk.

– Det er fint å vite at vi har storsamfunnets støtte og at politikere, politi og andre stiller opp for oss, men forferdelig å vite at det er nødvendig, at vi er terrormål. Vi markerte også at det var 40 år siden første hivtilfelle i Oslo og den viktige boken til lege og forsker Ketil Slagstad om hivhistorien og en avgjørende tid for den skeive bevegelsen ble gitt ut, sier Kolstad.

I 2024 vil HivNorge utfordre de skeive organisasjonene til en samtale om hva hiv har hatt av betydning for skeive gjennom 40 år.

– Alle skeive menn har blitt berørt av hiv, uavhengig av at de ikke selv har endt opp med en hiv-diagnose. Det er på overtid med er fokus på temaet, sier Kolstad.

HivNorge vil fortsette forsoningsarbeidet med kirken, som har gått en lang vei fra sin fordømmelse av homofile, og prekener om aids som guds straff for syndere.

– Og vi skal fortsette det interseksjonelle arbeidet for å sikre at skeive møtes på en fordomsfri og åpen måte. Uavhengig av om de tilhører flere minoriteter, hvilken religiøs bakgrunn de har, om de har funksjonsnedsettelser. Vi ønsker at de ses som en person og ikke reduseres til sin minoritetsbakgrunn. For vår gruppe gjelder det mennesker som lever med hiv, som kan være skeive eller ha migrasjonsbakgrunn, eller begge deler, og ofte er hardt rammet av stigma, som har behov for kontakt med helsetjenester og andre kommunale og statlige tjenester, og må møtes uten å påføres stigma, uten fordommer, og uten unødvendig smittefrykt.

 

Powered by Labrador CMS