
Lesbeserie på HBO
Brittisk serie om Gentleman Jack - Storbritannias første moderne lesbe.
Les også
-
Lesbiske har høyere risiko for hjertesykdommer
Ifølge en ny stor helseundersøkelse i Frankrike, har lesbiske og bifile kvinner høyere risiko for hjerteproblemer enn heterofile kvinner, mens homser og bifile menn har bedre hjertehelse enn heterofile menn.
-
«Svart trekant for en ny tid»
«Den svarte trekanten er et sterkt og vidtfavnende symbol med høy aktualitet i dagens verden, og fortjener å løftes frem igjen», skriver Miriam Aurora Hammeren Pedersen.
-
The L Word i Det hvite hus
I anledning Lesbian Visibility Week inviterte stabssjef i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, skuespillere og produsenten fra tv-serien The L Word til Det hvite hus.
-
Fran Lebowitz til Oslo
Den levende legenden er kjent for sin skarpe observasjonsevne og enda skarpere tunge. Legg til hennes evige misbilligelse og forakt for folks forfengelighet, så har du et bilde av kvinnen som står i arverekka etter Oscar Wilde og Dorothy Parker.
-
På søken etter en ny og bedre verden
Utstillingen «Butch Don’t Cry» som åpner på Heimdal Kunstforening 15. april handler om å kreve plass i gatene, være intim i sengene og å la de skeive kroppene få bevege seg fritt.
-
Ble spyttet på og slått ned
Lesbiske Aleksandra (16) møter mobberen i retten: – Jeg gruer meg.
-
Gentleman Jack endret Yvonnes liv
Mormoneren Yvonne var 63 år, hadde to voksne barn og levde et rolig liv i Blackpool i Nord-England. Så satte hun seg ned for å se på serien «Gentleman Jack» – og livet hennes endret seg totalt.
-
Den lesbiske dirigenten
Cate Blanchett hylles for rollen som den fiktive lesbiske dirigenten og komponisten Lydia Tár, som innhentes av egne overgrep. Men Marin Alsop, verdens mest berømte lesbiske dirigent i virkeligheten, liker slett ikke filmen.
-
ULIKHET FOR LOVEN
Gapet mellom politiske idealer og jussens realiteter er for stort når det gjelder likestilling for skeive. Ifølge Anne Hellum skyldes det hastverk og kunnskapsmangel.
-
Inkluderende feminisme på 8. mars
Inkluderende Feminisme arrangerte en fargerik og alternativ 8. mars onsdag kveld. Se bildene.
I 2010 laget BBC 2 dramaserien «The Secret Diaries of Miss Anne Lister», basert på dagbøkene til Anne Lister (1791–1840). Hun hadde allerede fra ung alder et klart bilde av sin egen legning og identitet. Som trettenåring hadde hun forhold til ei av de andre jentene på kostskolen, og hun ble utvist da dette ble oppdaget. Flere affærer fulgte, men da hun arvet et gods av tanta, ga det henne økonomisk frihet til å leve slik hun selv ønsket.
Hun var en rik og uavhengig arving i Yorkshire som gikk under navnet Gentleman Jack. Men det ble også forventet at hun skulle gjenåpne familiens gamle kullgruve, og at hun skulle gifte seg godt. Gjennom hennes kodete dagbøker får vi et unikt innblikk i livet til en inspirerende kvinne som har blitt kalt Storbritannias første moderne lesbe. I 1834 Filmen med regissøren James Kent, var et britisk periodedrama på sitt ypperste og mest lidenskapelige, og vant juryprisen for beste internasjonale drama under Outfest i Los Angeles samme år.
Skrev i koder
Mesteparten av dagbøkene hennes var skrevet i koder og handler i stor grad om hennes romantiske og seksuelle forhold til andre kvinner. «I love and only love the fairer sex and thus beloved by them in turn, my heart revolts from any love but theirs», skrev hun i de nå dekodete dagbøkene sine.
I tillegg skrev hun om reisene sine, forretningsforetak og datidas samfunnsstruktur. Dagbøkene hennes er blant annet av disse grunner registrert på UNESCOs verdensarvliste.
23. april fikk en ny serie om Anne Lister (spilt av Suranne Jones) og hennes spennende liv sendestart på HBO og BBC One. «Gentleman Jack» er på åtte episoder og er basert på dagbøkene og avslører intime og private detaljer ved livet hennes. Serien følger hennes kamp for å gjenoppbygge hjemmet Shibden Hall, og å få lov til å gifte seg med en annen kvinne. Den tar for seg livet på godset og samspillet med tjenerne, feider med konkurrenter og menn, og ikke minst livet med Ann Walker, kvinnen som ville bli hennes kone, spilt av Sophie Rundle. I 1834 gikk de til nattverd sammen, noe de anså som en form for bryllup og betraktet seg selv som et ektepar etterpå.
Serien er laget av regissøren og manusforfatteren Sally Wainwright, som har en lang karriere bak seg fra britisk film og tv, og omtaler Lister som en av de mest spennende kvinnene i britisk historie.