Lesbeserie på HBO
Brittisk serie om Gentleman Jack - Storbritannias første moderne lesbe.
Les også
-
Øya-aktuelle Chappell Roan: – Hadde hatt større suksess om jeg brukte munnkurv
Chappell Roan er popens nye store stjerne – men har også beskyldt fans for å ha trakassert henne og skjelt ut en fotograf på rød løper.
-
Svensk fotballegende holdt kjærlighetsforhold skjult i sju år – nå åpner hun opp
Caroline Seger rakk å spille 240 landskamper for Sverige. Det har gitt henne ikonstatus. I sju år har fotballstjernen holdt forholdet til en lagvenninne skjult.
-
Skeive influensere: Viser hverdagslivet
Du har kanskje lagt merke til det? Stadig flere skeive og lesbiske kvinner og ikke-binære gjør det stort på TikTok – også i Norge.
-
– Er det jeg som har fordommer nå?
Ingrid Glende-Granerud har vært stolt lesbisk og kristen hele livet. Etter en opplevelse på bakerste benk i kirka spør hun seg hvor usikkerheten kommer fra.
-
Hun har skrevet en heftig kjærlighetshistorie om to kvinner – men vil ikke kalle boka lesbisk
Unn Conradi Andersen er ute med sin andre roman. – Ingenting gjør meg så glad som når unge skeive har lest den og synes den er heftig, sier forfatteren til Blikk.
-
Litervis med slim går med i denne lesbiske danseforestillingen
– Når du får slimet på kroppen blir sansene forsterket, de eksploderer, sier danser Ingvild Marstein Olsen i Sticky Productions om «OOZE». En danseforestilling inspirert av homoseksualitet i naturen, lesbisk seksualitet og sneglens parringsrituale.
-
Ingen god lesbe
– Det at «Love Me Tender» har blitt oversatt til ni språk nå, at den interesserer lesere utenfor Frankrike og av andre grunner enn hvem jeg er, det gir meg troen på at jeg kan lykkes i noe, sier den franske sensasjonen Constance Debré.
-
Om poesi, islam og kjærlighet
Den dansk-somaliske poeten Amina Elmi insisterer på å sette skeiv kjærlighet og religion i sammenheng.
-
Mening i midtlivet
For næringslivsleder Henriette Grønn kom livskrisen brått på. Nå ønsker hun å hjelpe andre gjennom sin nye rådgivningsbok.
-
Ny dokumentar om lesbenes paradis
Dokumentaren «Lesvia» om det lesbiske samfunnet i Sapfos fødeby, Skala Eressos på Lesbos i Hellas, vises på Oslo Fusion.
I 2010 laget BBC 2 dramaserien «The Secret Diaries of Miss Anne Lister», basert på dagbøkene til Anne Lister (1791–1840). Hun hadde allerede fra ung alder et klart bilde av sin egen legning og identitet. Som trettenåring hadde hun forhold til ei av de andre jentene på kostskolen, og hun ble utvist da dette ble oppdaget. Flere affærer fulgte, men da hun arvet et gods av tanta, ga det henne økonomisk frihet til å leve slik hun selv ønsket.
Hun var en rik og uavhengig arving i Yorkshire som gikk under navnet Gentleman Jack. Men det ble også forventet at hun skulle gjenåpne familiens gamle kullgruve, og at hun skulle gifte seg godt. Gjennom hennes kodete dagbøker får vi et unikt innblikk i livet til en inspirerende kvinne som har blitt kalt Storbritannias første moderne lesbe. I 1834 Filmen med regissøren James Kent, var et britisk periodedrama på sitt ypperste og mest lidenskapelige, og vant juryprisen for beste internasjonale drama under Outfest i Los Angeles samme år.
Skrev i koder
Mesteparten av dagbøkene hennes var skrevet i koder og handler i stor grad om hennes romantiske og seksuelle forhold til andre kvinner. «I love and only love the fairer sex and thus beloved by them in turn, my heart revolts from any love but theirs», skrev hun i de nå dekodete dagbøkene sine.
I tillegg skrev hun om reisene sine, forretningsforetak og datidas samfunnsstruktur. Dagbøkene hennes er blant annet av disse grunner registrert på UNESCOs verdensarvliste.
23. april fikk en ny serie om Anne Lister (spilt av Suranne Jones) og hennes spennende liv sendestart på HBO og BBC One. «Gentleman Jack» er på åtte episoder og er basert på dagbøkene og avslører intime og private detaljer ved livet hennes. Serien følger hennes kamp for å gjenoppbygge hjemmet Shibden Hall, og å få lov til å gifte seg med en annen kvinne. Den tar for seg livet på godset og samspillet med tjenerne, feider med konkurrenter og menn, og ikke minst livet med Ann Walker, kvinnen som ville bli hennes kone, spilt av Sophie Rundle. I 1834 gikk de til nattverd sammen, noe de anså som en form for bryllup og betraktet seg selv som et ektepar etterpå.
Serien er laget av regissøren og manusforfatteren Sally Wainwright, som har en lang karriere bak seg fra britisk film og tv, og omtaler Lister som en av de mest spennende kvinnene i britisk historie.