Deadline

Fra Barents Pride.
Fra Barents Pride.

Fra teori til handling

Konspirasjoner brer om seg, og det har gått ut over skeive i lang tid. Når konspirasjoner får nye lekegrinder som internett og sosiale medier, tas det til nye høyder.

Publisert

BLIKK HAR INTERVJUET konspirasjonseksepert John Færseth om konspirasjonsteorier og konsekvensene av disse i vårt november nummer.

«Både konspirasjonsteorier om «homolobby» og «translobby» er i mange tilfeller preget av slippery slope-logikk, der man mener det endelige målet er å normalisere og tillate alt fra nekrofili til pedofili», sier John Færseth til Blikk. Færseth avdekket det norske konspirasjonslandskapet da han publiserte boken «KonspiraNorge» i 2013. Nå har begrepet «translobbyen» overtatt for «homolobbyen», ifølge Færseth. Det merker transaktivister, behandlingstjenester og helsepersonell.

HELSESTASJON FOR KJØNN OG SEKSUALITET (HKS) har hatt et turbulent jubileumsår. HKS feirer 20 år i år, samtidig som Norge i april markerte at det er 50 år siden avkriminaliseringen av sex mellom menn. På samme tid ba Statsforvalteren i Oslo og Viken Oslo kommune om å gå gjennom HKS sin praksis. Hormonbehandling til alle nye pasienter ble derfor stoppet på ubestemt tid.

«I media virker det nok som om vi bare driver med trans, fordi behandlingstilbudet til transpersoner er det som er mest kontroversielt akkurat nå», sa avdelingsleder hos HKS, Ingun Wik til Blikk i oktober.

I USA ER OGSÅ TRANS og behandling av transpersoner kontroversielt. I et intervju med Blikk i dette nummeret, forteller sykepleier Terri Hupfer at hun og kolleger blir truet på livet fordi de behandler transpersoner. Etter telefontruslene ble de ansatte på klinikken i California sendt på kurs, «active shooter training», som det kalles.

«Der skulle vi lære hvordan vi skjuler oss og oppfører oss hvis det kommer noen inn på klinikken og begynner å skyte», forteller Hupfer til Blikk. Truslene baserer seg i stor grad på konspirasjoner. Ideen om at barn lemlestes.

Frykten for barnemishandling og overgrep samler motstandere fra ulike leire. Alt fra religiøse ledere til radikalfeminister og høyreekstreme. John Færseth beskriver det slik: «Politikk skaper merkelige sengekamerater».

I RUSSLAND har president Putin i mange år fremmet anti-lhbt-retorikk og politikk, og ifølge Færseth har politikken som hensikt å diskreditere opposisjonen i Russland ved å assosiere den med homofil frigjøring og annen styggedom vestfra, som truer tradisjonelle russiske verdier». Det viser at konspirasjonene lever godt også hos myndigheter.

I slutten av september, gikk Barents Pride i Kirkenes av stabelen. Mina Skouen i Helsingforskomiteen beskriver i dette nummeret av Blikk festivalen som Norges mest politiske pride. Tidligere i år ble det annonsert flere lovforslag for en ny og strengere «homopropagandalov» i Russland, som også omfatter voksne. Det vil gi større begrensninger på hva organisasjoner og skeive har mulighet til, og hva statlige institusjoner har lov til å opplyse om med hensyn til lhbt.

Blikk har møtt unge russere på Barents Pride som tok seg over grensen for å få et friminutt, og møte andre skeive. De beskriver et Russland som ofrer sine egne, og som gjør muligheten til å leve frie liv nær sagt umulig.

«Det er jævla galskap», sier Victor fra Murmansk. «Hvis du blir sett, er det farlig. Generelt er det mange mennesker som ikke kan akseptere ideen om mangfold. Vær normal sier de. Det er igjen galskap. Vi lever i galskap», sier Victor, som et bevis på hva konspirasjonsteorier kan føre til.

Powered by Labrador CMS