Antihomolov i Uganda kjent ugyldig

Publisert

Antihomoloven som Ugandas president Yoweri Museveni signerte i februar ble i dag kjent ugyldig av grunnlovsdomstolen i landet. Et stort flertall i parlamentet stemte for et drøyt halvår siden for den ugandiske loven, som ga lhbt-befolkningen i landet opp til livsvarig fengsel. Antihomoloven skapte frykt og lynsjestemning i Uganda, godt hjulpet av hatske medier. Lhbt-bevegelsen ble satt mange år tilbake, og menneskerettighetsorganisasjoner har dokumentert en rekke overgrep i kjølvannet av lovvedtaket. I dag kjente høyesteretten i Uganda den omstridte loven ugyldig, fordi for få parlamentsmedlemmer var tilstede da den fikk flertall. Det manglende tekniske grunnlaget ble påpekt før loven skulle vedtas i februar, men president Yoweri Museveni signerte likevel.'

Den endelige dommen'

Kasha J. Nabagesera fra organisasjonen Freedom and Roam Uganda (FARUG) var tilstede i retten i dag, og uttalte: “Den endelige dommen. Jeg er ikke lenger kriminell. I dag har vi skrevet historie for flere fremtidige generasjoner.”I mai talte Nabagesera, som selv ble kastet ut av hjemmet sitt, på en RFSL-kongress i Sverige, og sa at situasjonen i Uganda angår hele verden.

Feirer i dag

– Vi feirer idag med våre ugandiske venner over at denne loven som har skapt så mye frykt har blitt kjent ugyldig. Men loven kan bli fremmet på nytt, og LLH vil støtte lhbt-bevegelsen i Uganda i arbeidet med å forhindre at det skjer, sier LLH-leder Bård Nylund.LLH støtter to organisasjoner i Uganda, kvinneorganisasjonen FARUG og menneskerettighetsorganisasjonen East and Horn of Africa Human Rights Defenders. – Vi kommer til å fortsette dette arbeidet gjennom å støtte menneskerettighetsforsvarere og lhbt-personer som blir utsatt for trusler og trakassering, opplyser Tor Kjetil Edland, internasjonal rådgiver i LLH.– Nå må det internasjonale samfunnet jobbe videre for å sikre at loven ikke vedtas på nytt, sier Edland.