Apekopper

Folkehelseinstituttet prioriterer sexarbeidere, transpersoner og menn som har sex med menn

Dette er Folkehelseinstituttets strategi for vaksinering mot apekopper.

Publisert Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet jobber med vaksinasjonsstrategi mot apekopper, og i den forbindelse inviterte de interesseorganisasjoner til å komme med innspill torsdag 25. august.

Folkehelseinstituttet har allerede hatt møte med kliniske fagmiljøer, som infeksjonsmedisinere og venerologer, samt representanter fra Legeforeningen, og fikk nyttige innspill tidligere denne uka om strategier for vaksinering.

Siden mai 2022 har det pågått et utbrudd av apekopper. Til nå er over 42.000 personer i verden smittet. I Norge var det 77 bekreftede tilfeller 23. august. De siste ukene har smittetallene i hele Europa flatet ut, og i noen land avtatt. Folkehelseinstituttet ser samme tendens i Norge.

Fem doser fra hver vaksine

Norge har fått tildelt 1 400 doser fra EU, og for beskyttelse over tid kreves det to doser, noe som innebærer at 700 personer får tilgang til vaksine. Men 19. august åpnet Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) for at man kan benytte såkalt fraksjonerte doser. Det betyr at man benytter kun en femtedel av volumet av vaksinen og setter vaksinen i selve huden, på samme måte som en BCG-vaksine, heller enn under huden, slik som mange andre vaksiner blir satt. Det gjør at flere kan vaksineres.

Det er ikke nok doser til at alle som ønsker vaksine kan få, og derfor må Folkehelseinstituttet prioritere grupper som har høyest risiko for å bli smittet.

– Det er viktig at vi kan tilby vaksine til første gruppe før vi går videre til neste gruppe, og derfor må vi ha svært strenge kriterier for hvem som tilbys vaksine i første runde. Deretter øker vi gradvis med gruppe 2 og senere gruppe 3, avhengig av hvor mange vaksinedoser som er tilgjengelig på det tidspunktet, heter det i et innspillskriv fra Folkehelseinstituttet som Blikk har fått tilgang til.

Til tross for fraksjonering er vaksine mot apekopper fortsatt en svært begrenset ressurs. Det er også usikkert om det går å få ut fem hele doser fra hvert hetteglass.

Transpersoner, sexarbeidere og menn som har sex med menn

Folkehelseinstituttet vil dele inn i tre kategorier når vaksinene skal fordeles.

I gruppe 1 prioriteres menn som har sex med menn og transpersoner som har sex med menn, som også er hivpositive eller står på PrEP, og som har påvist seksuelt overførbar infeksjon siste seks måneder. I gruppe 1 er også sexarbeidere, både menn som har sex med menn og transpersoner.

I gruppe 2 er menn som har sex med menn eller transpersoner som har sex med menn, som i tillegg har flere partnere, og som har påvist seksuelt overførbar infeksjon siste seks måneder.

Gruppe 3 er menn som har sex med menn og transpersoner med forhøyet risiko for smitte grunnet pågående stor eller høy risikoatferd, helsepersonell som er særlig utsatt for smitte gjennom sitt arbeid, som for eksempel personell på teststasjoner eller som jobber direkte med pasienter med apekopper innlagt på sykehus, i tillegg laboratoriepersonell som arbeider med apekoppevirus og levende virus.

Powered by Labrador CMS