Musikk

Åpen kunstnersamtale med Christeene

Det blir scene-samtale mellom Blikk-journalist Reidar Engesbak og Christeene før konserten på MUNCH i november.

Christeene. Foto: Michael Sharkey.
Publisert

Fredag 8. november kommer den kontroversielle amerikanske artisten Christeene tilbake til Oslo. Denne gangen for å gjøre konsert på MUNCH sammen med det norske dragkingbandet «Deathman».

Bak navnet Christeene finner vi Paul Soileau, som siden 2011 har skapt reaksjoner globalt med sine drøye videoer og låter.

Samme kveld blir det også en kunstnersamtale. Blikk-journalist, kunstner og ikke minst fanboy, Reidar Engesbak, som leder praten.

Som han selv så ydmykt kom frem til, etter at han i utgangspunktet hadde bestemt seg for å takke nei – «hvem andre skal gjøre det?»

– Det hun gjør er så vidunderli. Bare det å oppleve noen som snubler over scenen med en buttplug festet til en heliumballong, som hun så tar ut og lar sveve over publikum under konserten, det er så rett opp i trynet ditt skeivt, sier Engesbak entusiastisk om det å overvære en Christeene-konsert.

Motkultur deluxe

Engesbak har vært fan av Christeene siden han snublet over artisten i 2016, og har etter hvert som katalogen har utviklet seg bare blitt mer og mer fascinert.

At noe såpass drøyt får innpass på MUNCH spennende i seg selv, men Engesbak er også overbevist om at kunstneren som på sett og vis er vertskap for arrangementet hadde godkjent dette.

– Jeg tror nok ikke Munch hadde hatt noen problemer med Christeene. Jeg tror han har hatt sine mareritt, og Christeene kan nok manifestere det marerittet vi faktisk lever i i vår tid, og gjøre det mer levelig.

– Sånn har det vært så fungert for min del, hvis det er lov å være litt pompøs.

Særlig spørsmål rundt skeiv seksualitet håper Engesbak de kan få snakket en del om på scenen. Som han sier; hvorfor er det så vanskelig å snakke om seksualitet?

– Det kan være lett å avfeie Christeene som en amfetamin-karakter. Men ligger noe mer her, noe viktig. Å røre borti fisting og cruising, og løfte det opp på et sånt kunstnerisk nivå. Det er jo motkultur deluxe!

– Jeg har lyst til å trekke linje til gammel queer culture opp til i dag. Hvorfor er fortsatt skeiv sex så sjokkerende for eksempel? Hvorfor snakker vi så lite om seksualitet?

Tørt legger han til at fisting jo ikke akkurat kun et homoseksuelt fenomen.

«Rare, kinky, utenfor og perverse»

Det er ikke første gang Engesbak er i samtale med Christeene.

Blant annet gjorde han et intervju med artisten i 2018, for Blikk, da albumet «Basura» ble sluppet, og en Oslo-konsert var på trappene.

Engesbak la ikke skjul på sin beundring, og spurte Christeene «jeg tror du vet at du har vært en viktig og forfriskende stemme for de av oss i queer-miljøet som alltid har vært rare, kinky, utenfor og perverse. Skjønner du hvor stort det er for oss at du nå endelig kommer til Oslo?»

Engesbak forteller at Christeenes svar på dette spørsmålet gjorde at han følte en enda sterkere tilknytning til artisten:

– Hør her, jeg er som dere. Vi er alle disse tingene sammen. At noen blir inspirert nok til at de dukker opp på en konsert, er like stort for meg som det er for dere. Vi er i denne dritten sammen. Vi må finne styrke sammen. Og sammen skal vi ta vare på hverandre.

At turnéen Christeene legger ut på har fått det noe illevarslende navnet «The Fall of Christeene» har også Engesbak bitt seg merke i, og håper å få avklart om dette er siste gang.

– Aner vi at Christeene er i ferd med å ta sin svanesang? Kanskje det er andre prosjekter som nå ligger foran. Det kan jeg ikke bekrefte, men det ser en gang sånn ut, så det må vi touche inn på.

Både konsert og samtale er satt opp som et samarbeid mellom Oslo Pride og Munch. Tilgang til samtalen får du med en helt vanlig billett til Munch, mens konserten krever egen billett.

Powered by Labrador CMS