Torsdag 30. november inviterer Sexarbeidernes interesseorganisasjon (PION), HivNorge og FRI Oslo og Akershus til faglig vorspiel i forkant av Verdens aidsdag.

– Vi spør hvordan man ivaretar sikkerheten sin når man selger sex og om hepatitt C bør bli en del av hiv-kampen, sier Anne-Karin Kolstad i HivNorge og Andrés Lekanger i PION.

Det faglige vorspielet finner sted på Uhørt i Torggata 11 kl. 18–21 og kvelden avrundes med Open Mic Night med sexarbeidere.

Hepatitt C det nye hiv?
HivNorge og Hepatitt C klinikken (Prindsen mottakssenter, Oslo kommune) lanserer nytt samarbeid rundt arbeid med Hepatitt C.
– Det har vært mye snakk om at hepatitt c i økende grad rammer menn som har sex med menn i de store sexturist-byene, som Berlin og Barcelona, sier Anne-Karin Kolstad.
– Infeksjonen rammer også i stor grad norske injiserende rusmisbrukere og HivNorge ønsker å se på behovet for å arbeide med å rette større søkelys på denne pasientgruppa.

–Lytt til de av oss som har erfaring med å selge sex!
HivNorge, PION og FRI Oslo og Akershus mener alle det er viktig at alle som er berørt av en spesifikk politikk selv må komme til ordet.
– I stedet for å prate på vegne av de av oss som har erfaring med å selge sex inviteres derfor organisasjonsmennesker og byråkrater til å lytte til sexarbeiderne, forteller Andrés Lekanger i PION.

Leder i FRI Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland, som er medarrangører for kvelden, er enig med Lekanger.
– Dette er kjempespennende for absolutt alle. Publikum, fagfolk og det sivile samfunn. Her får vi innblikk i en hverdag mange ikke kjenner så godt til. Det viktigste vi kan gjøre er som Andrés sier – at vi lytter, sier Heen Sikkeland.

Under tittelen «Helse, sikkerhet og miljø for sexarbeidere» skal menn, kvinner og transpersoner selv fortelle om hvilke utfordringer de møter i sin hverdag som sexarbeidere, og ikke minst, hvordan de løser disse utfordringene. Solveig Hokstad på Pro Sentret, Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet, Viljar Eidsvik, organisatorisk leder i FRI Oslo og Akershus, samt Susanne Demou Øvergaard, leder i Skeiv Verden reflekterer deretter rundt hvordan de og deres organisasjoner kan bidra til å støtte sexarbeidere.

Åpen mikrofon med sexarbeidere
Kvelden avsluttes med åpen mikrofon med sexarbeidere.
«Hannah» er en skeiv kvinne som selger sex, og hun jobber i PION. Hun er lei av at mennesker som ikke selv har solgt seksuelle tjenester samtidig er de med størst mening om hvordan sexselgere skal bruke kroppen sin, og hvordan de skal føle og tenke.
– På open mic skal sexarbeidere fra Norge og Sverige, og av alle kjønn, selv ta ordet og si hva vi har på hjertet. Sexsalg og sexarbeidere er noe alle har en mening om, men uten at alle er særlig interessert i å høre hva vi faktisk selv mener. Med mindre vi bekrefter fordommene deres, sier Hannah og avslutter med: – Ingenting om oss, uten oss!

Ordstyrer for kvelden er samfunnsdebattant Nora Mehsen. Mehsen er rådgiver i likestillingsavdelingen i Barne-ungdoms- og familiedirektoratet.

Bilde- og sitatforbud
FRI Oslo og Akershus, HivNorge og PION understreker at det er forbudt å ta bilder eller å filme under tilstelningen. Alle siteringer må gjøres etter avtale med den det gjelder. Det vil være vakter til stede som håndhever denne regelen. All presse bes ta kontakt med arrangørene på forhånd.

Faglig vorspiel til Verdens aidsdag, torsdag 30. november kl. 18–21, Uhørt, Torggata 11, Oslo.
Mer informasjon: Faglig vorspiel til Verdens aidsdag