Hatkrim

Støre om ungdomskrim: – Foreldre må ta ansvar for barna sine

– Verken sosiale medier, trangboddhet, arbeidsløshet eller æreskultur kan unnskylde kriminelle handlinger, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og viser til såkalte Vipps-ran, hatkriminalitet mot homofile og seriekriminelle tenåringer.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler en tøff linje mot kriminelle gjenger.
Publisert Sist oppdatert

– La meg være helt tydelig på det. Folk må ta ansvar for handlingene sine. Og foreldre må ta ansvar for barna sine, sa statsministeren da han talte til Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag.

Han brukte store deler av talen på å snakke om kampen mot kriminalitet og varslet en kompromissløs linje:

– Når noen bryter loven, skal det få konsekvenser. Den som begår lovbrudd, skal tas med straff. Reaksjonen skal komme raskt. Og straffen skal bidra til å bringe folk til et liv uten kriminalitet. Det må være vår tilnærming.

Han varslet at regjeringen vil følge nøye med på innvandringen.

– Vi skal ha kontroll med innvandringen og bedre kontroll ved grensene.

– Misforstått snillhet

Støre sier han vil få slutt på rekrutteringen til gjengene.

– Den mest effektive måten å gjøre det på, er å møte unge mennesker med forventninger, krav og ambisjoner.

– Av og til har samfunnet møtt ungdom i denne utsatte situasjonen med misforstått snillhet og overdreven forståelse, sa han.

– Hvordan i alle dager havnet vi der?

Statsministeren viste til en passasje i boka «Da vi var yngre» der forfatter Oliver Lovrenski beskriver oppveksten i et miljø preget av rus og kriminalitet.

– Vi må spørre oss: Hvordan i alle dager havnet vi der? At norsk ungdom sammenligner seg med narkobaronen «El Chapo» – på 2020-tallet? Hvorfor truer ungdom med kniv og machete? Machete er noe man bruker i jungelen, ikke i Oslo, sa Støre.

– Dette er gutter som ofte har vokst opp med juling. Som bor trangt. Som har foreldre som har dårlig råd. Som ikke har lært seg norsk skikkelig. Som ikke har stilt krav til barna sine, fortsatte han.

Kommer med penger

Mandag ble det kjent at regjeringen setter av 2,8 milliarder kroner i neste års statsbudsjett til å bekjempe kriminalitet. Av dette går 2,4 milliarder kroner til å styrke politiet. 90 millioner kroner målerettes til å bekjempe økonomisk kriminalitet.

405 millioner kroner går til forebygging av barne- og ungdomskriminalitet.

Støre mener et samfunn der gjengkriminaliteten ikke har noen plass, er et samfunn som er tøff mot kriminaliteten og tøff mot årsakene til kriminaliteten.

– Det er samfunn der folk finner jobb og går på jobb, der folk gjør sin plikt før de krever sin rett. Det er samfunn med små forskjeller og høy tillit, der folk vet at verdier må skapes før de kan deles, sier han.

– Brutale og hensynsløse ting

Støre roper varsku om grov voldskriminalitet blant unge.

– I sommer har det skjedd brutale og hensynsløse ting i landet vårt, som gjør dypt inntrykk.

Han viste til såkalte Vipps-ran blant ungdom, hatkriminalitet mot homofile og seriekriminelle tenåringer.

– Vi tenker på de som har blitt rammet av kriminalitet den siste tiden. Som har risikert liv, helse og eiendeler. Og så må vi tenkte på ringvirkningene som den økte kriminaliteten skaper, sa Støre.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS