Foto: Reidar Engesbak.
Foto: Reidar Engesbak.

Tromsø Arctic Pride

Tromsø Arctic Pride har nå lang fartstid og festivalen sikrer pride-folket skeiv kultur også når sommersola ikke skinner. Årets festival starter mandag 11. november.

Publisert

Fra mandag 11. til og med lørdag 16. november feires mangfoldet på 69 grader nord. Festivalen skaper varme i en kald vinteruke med en rekke arrangementer, artister og aktivister.

Programmet over seks dager er omfattende, men vi kan blant annet nevne at Miko Czerwinski, likestillingkoordinator ved Amnesty International Polen, kommer til Tromsø for å snakke om den seneste utviklingen i Polen der regjeringspartiet sammen med andre høyrepartier og organisasjoner gjennomfører en intens homo- og transfobisk kampanje.

Dagen etter inviterer Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum) i samarbeid med Tromsø Arctic Pride til skeiv kveld på museet med åpning av «Queering Sápmi», en utstilling som forteller historiene til personer som utfordrer de tradisjonelle normene omkring kjønn, seksualitet og identitet innenfor den samiske minoritetsgruppen.

Pride-historie og Skeiv Preik
Som mange andre pride-festivaler i Norge, har Tromsø også historie som tema i år i anledning 50-årsjubileet for Stonewall-opprøret som sparket i gang den moderne lhbt-bevegelsen. Fredag 11. november holder derffor sosialantroplogen Elisabeth Lund Engebretsen foredrag der hun tar et historisk blikk på Pride i Norge siden 1974. Hun tar utgangspunkt i norske skeive tidsskrifters dekning av Pride gjennom flere tiår og egen pågående forskning for å gi noen smakebiter på ulike perspektiver.

FRI-leder Ingvild Endestad og Regnbuedagenes Joakim Aadland byr på Skeiv Preik. Foto: Reidar Engesbak.
FRI-leder Ingvild Endestad og Regnbuedagenes Joakim Aadland byr på Skeiv Preik. Foto: Reidar Engesbak.

Samme kveld er det klart for talkshowet Skeiv Preik med Ingvild Endestad og Joakim Aadland. Duoen har fylt saler under Regnbuedagene i Bergen i fem år, og i fjor satt latteren løst da de for første gang tok turen til Tromsø. Showet gjestes av en rekke spennende og kjente gjester, og sammen med talkshow-vertene gjør de et dypdykk i den skeive verden. Det blir kanskje ikke så mye pyro, men det blir både bobler, glitter og mye humor!

Parade og Shequida-show
Pride-festivalens høydepunkt er paraden lørdag 16. november klokka 13 som starter ved Kongsbakken vgs. I fjor deltok rundt 6000 mennesker i paraden.

Etter paraden er det klart for Arctic Pride Night på Clarion Hotel The Edge. Hit kommer blant andre Margaret Berger, som skal være festens dj. Hun har gitt ut flere album, vunnet Spellemannspris, deltatt i Grand Prix og Eurovision Song Contest og i TV 2-programmet «Hver gang vi møtes».

Øverst på plakaten denne kvelden står dragdronninga Shequida, flybåren helt fra New York. Bak artistnavnet, finner vi Gary Hall fra Jamaica. Han er utdannet operasanger ved The Juilliard School i New York og har en stemme som strekker seg over fem oktaver, noe han benytter seg av når han opptrer som Shequida.

Shequida.
Shequida.

Shequida er en legende i New Yorks dragmiljø og har opptrådt på utallige klubbscener, satt opp sitt eget Off-Brodway-stykke «Opera for Dummies», samt turnert i Europa. Til Tromsø Arctic Pride kommer Shequida med sang, dans og frekk humor.

Publikum kan også glede seg til gjensyn med svenske The Villbergs, som var en av fjorårets store suksesser under festivalen. Denne dragduoen har satt verden på hodet med sin kreativitet og spektakulære sceneshow. Alt ligger til rette for en glitrende avslutning på Tromsø Arctic Pride.

Mer info: arcticpride.no