Pride
Arctic Pride i økonomisk snøfokk
Tromsø kommune er blakk. Det betyr mindre penger til Arctic Pride. – Men festival blir det, så absolutt, sier festivalsjef Lars Kaupang.
Tradisjonen tro arrangeres Arctic Pride i Tromsø i november. Festivalen har gjennom årene vokst seg stor, og i fjor kunne de by på over 100 aktiviteter i løpet av festivaluka.
I år må de kutte ned på aktivitetene.
Fryser tilskuddspost
Grunnen er at Tromsø har fryst tilskuddsposten som er knyttet til kommunens plan for kjønn- og seksualitetsmangfold.
Tidligere har festivalen fått mellom 50.000 og 250.000 kroner fra kommunen for å kunne tilby aktiviteter.
– Pengene i den tilskuddsposten er nå fryst, og det merker vi, sier festivalsjef Lars Kaupang til Blikk.
Arctic Pride får fortsatt driftstilskudd av kommunen, men de kan ikke søke på tilskudd til aktiviteter.
– Driftstilskuddet kom på plass i fjor, og står fast i fire år. Det innebærer 700.000 i året til festivalen, sier Kaupang.
– Driftstilskuddet er grunnlaget vårt for å lage festival. I tillegg kommer det midler fra partnere som Sparebank 1 Nord-Norge, som bidrar med 300.000 i tre år, frem til 2025.
Reduserer ambisjonsnivået
I tillegg søker festivalen penger til ulike tiltak. Det er disse variable inntektene de ikke kan regne med fra år til år.
– Det betyr at festivalen i år må kutte ned i omfang, men kvaliteten skal være det samme, sier festivalsjefen.
Arctic Pride hadde budsjettert for å søke om aktivitetsmidler i år også. Men da det ble klart at pengesekken er fryst har Arctic Pride begynt å redusere omfang og aktivitetsnivå.
Kutter kultur
– Hvilke konsekvenser får det for festivalen?
– At vi må redusere ambisjonsnivået. Vi har for eksempel måttet avlyse samarbeidet vi har med Pride Art i år. Det blir rett og slett for kostbart, sier Kaupang.
Et annet prosjekt som må skrinlegges er kulturtilbudet Bamsescenen, kjent fra Pride Park under Oslo Pride.
– Vi hadde planlagt, sammen med Bamsescenens primus motor Stig Krogstad, en gratis helaftens kabaretkveld. Den måtte vi også kutte.
Arctic Pride etterstreber at alle aktiviteter skal være så billig som overhodet mulig, eller gratis.
– Men vi ser nå at det blir vanskelig. I lys av det situasjonen vi er i nå økonomisk, må vi ta inngangspenger på en del arrangementer for å få det til å gå rundt, sier Kaupang.
– Legger den økonomiske situasjonen en demper på planleggingen?
– Jeg har jo blitt veldig mye flinkere til å si nei, sier Kaupang ironisk.
For det klart de blir preget av at de nå mister mellom 200 og 300.000 kroner de hadde budsjettert med.
– Men festival blir det, så absolutt.
– Vi er jo også glade og takknemlig for at vi har de faste tilskuddene fra kommunen. Men tiltaksmidlene er også så viktige for oss, så det vil merkes nå som de er borte.
Lover å kjempe for neste år
Kari Helene Skog (Ap), leder for hovedutvalget for miljø, idrett, kultur og samfunnsutvikling i Tromsø kommune, sier til NRK at kommunen står i en svært krevende økonomisk situasjon.
– Vi ser det går ut over mange og det treffer bredt. Vi vet at Arctic Pride er en utrolig organisator og festival som ville brukt midlene godt og nådd ut til mange. Men nå er vi blakke, og da er det vanskelig å gjøre noe med det, sier Skog til NRK.
Skog understreker at synliggjøring og kompetanseutvikling er viktig for kjønns- og seksualitetsmangfold.
– Så jeg er skikkelig lei meg for at vi ikke kan dele ut de midlene i år. Nå skal vi snart i gang med et budsjettarbeid for neste år, da skal jeg kjempe inn nye, friske midler til dette arbeidet, sier Skog.
Arctic Pride i Tromsø går av stabelen 11. til 18.november. Programmet i sin helhet slippes neste uke, og festivalsjefen gleder seg. Men det er det ikke alle som gjør.
– Etter at vi har vært i media og snakket om kuttene og festivalen, kommer det negative kommentarer om at vi snylter på offentlige midler, og at vi burde legge inn årene, sier Kaupang, som trekker ut av kommentarene at:
– Det viser at festivalen har livets rett og at den er en viktig festival for skeive i nord.