Skeivt kulturår

Kjønnskreative barn

Utstillingen «Hvem er hen?» åpner 7. februar på biblioteket i Arendal. Den består av kunst av fem kunstnere og barn fra tre skoler

Mirjam Storm (t.v), Hild K, Elise de Ruiter, Jane-Victorius og Tove-Mari Odderdal stiller ut verk i utstillingen «Hvem er hen?», 7.-25. februar på biblioteket i Arendal.
Publisert Sist oppdatert

.

– Med dette kunstprosjektet ønsker jeg å øke en forståelse om kjønnskreativitet hos barn samt en bevissthet rundt kjønnsmangfold og integrering av pronomen som hen, hin, de, dem, sier prosjektleder og kunstner Tove-Mari Odderdal.

Kunstnerne som stiller ut er både skeive, streite, trans og ikke-binære. Felles for dem alle er at de utforsker og utfordrer kjønnsnormer.

Med seg på laget har Odderdal også fått barn fra tre ulike skoler.

.

Tove-Mari Odderdal er prosjektleder for «Hvem er hen?» og stiller også ut egne verk i utstillingen.

Skammen til en liten gutt

Totalt 30 kunstverk skal etter planen stilles ut på biblioteket fra 7. til 25. februar. Her er det litteratur om temaet tilgjengelig i utstillingsrommet.

– Denne utstillingen er inspirert av- og et utrykk for skammen og annerledesfølelsen jeg har sett i en liten gutt jeg er veldig glad i, sier Tove-Mari Odderdal.

– En gutt som liker å pynte seg med øyenskygge og leppestift når ingen andre enn oss ser det. Han ønsker seg rosa skolesekk og leker bare med jenter. Men et utenforskap oppstår av at voksne ikke forstår. Guttebursdager og jentebursdager resulterer i at han ikke får gå i bursdag til sin bestevenn fordi hun er jente, sier hun.

.

Ser du meg?

Det sentrale verket «Ser du meg?» består av bidrag fra skolebarn. Barna har tegnet og malt på gjennomsiktig papir, mens de har lyttet til sangene «Være den du er» og «Gjøre jenteting». Odderdal har så montert bildene på to hengene skulpturer som sammen utgjør et møte mellom to barn.

Til høsten reiser skulpturen ut på turné. Først til Rådhuset i Kristiansand i august, så til Pride Arts utstilling på DOGA i Oslo i oktober.

I tillegg til Odderdal, stiller også kunstnerne Elise de Ruiter, Hild K, Jane-Victorius og Mirjam Storm ut verk i utstillingen.

.

Mangfold og synlighet i kunsten

I fjor høst var Odderdals verk «At the last supper we shall not be ashamed» en del av Pride Arts utstilling «Wunderkammer». Verket fikk stor oppmerksomhet i 2020, da det var utstilt i Skeive Sørlandsdagers utstilling «Pay it forward» i Kristiansand.

Da Blikk intervjuet Odderdal i forbindelse med «Wunderkammer» i fjor høst, sa hun at mangfold og menneskeverd er noe av det som antakelig opptar henne mest,

– Gjennom kunsten arbeider jeg med mangfold og synlighet i samfunnet. Jeg søker et verdigrunnlag som kan endre normer og øke sosial forståelse rundt identitet, seksualitet, likeverd og individualisme, sa Odderdal.

.

Powered by Labrador CMS