Årets Osloborger i hardt vær

Publisert

Mohsan Raja (30) ble kåret til Årets Osloborger i Aftenposten for sitt frivillige arbeid for flyktninger på Tøyen i Oslo. Nå kritiseres prisvinneren for homoutspill. Prisen Årets Osloborger deles i år ut for tolvte gang av Aftenposten og Mohsan Raja var nominert til prisen sammen med blant andre Hajrah Arshad, som samlet flere hundre muslimer og slo ring rundt den jødiske synagogen i Oslo da det trengtes som mest, gruppa Karpe Diem, Jan Vardøen og Ester Marie Fiskum, som sørger for at slitne pårørende på Rikshospitalet får sunn mat, varme og omsorg. Etter avstemming gikk Mohsan Raja av med seieren og 18. desember fikk han overlevert prisen av Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen.«Du representerer noen av de beste verdiene. Du har tatt et personlig initiativ, venter ikke, men gjennomfører selv. Jeg tror du har truffet en nerve hos folket. Det er nok mange som ønsker å gjøre noe av det samme. Når så mange stemmer på deg så sier de at du gjør en god jobb», sa Hansen. Søndag kveld begynte en Facebook-status Mohsan Raja la ut 28. juni i år, samme dag som Oslo Pride-paraden gikk i Oslo, å sirkulere.

I statusen skriver Raja:

«Hva skjer med at folk har de homse fargene på sitt profil bilde?? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKA! Da kan ikke VI som muslimer vise vår støtte til noe Allah misliker sterkt. Det blir feil synes jeg. Det er nesten som å si jeg støtter de som drikker alkohol, dreper, selger narkotika osv!! Ja vi skal respektere alle mennesker men vi kan ikke akseptere deres handlinger.. HA EN FIN DAG VIDERE» Statusoppdateringen fikk den gang 75 likes, men etter at statusen ble spredt på Facebook i dag har den blitt delt videre 39 ganger av personer som mener Raja ikke burde blitt kåret til Årets Osloborger.

Søndag ettermiddag

la Raja ut en oppdatering hvor han hevder han blir utsatt for negativ propaganda av useriøse aktører.«Hei alle sammen.Jeg ser at spres endel propaganda rundt meg som person. Endel useriøse aktører som ikke kan tåle arbeidet gjort av de frivillige har begynt med personlige angrep. Det trekkes frem noen gamle poster gjort av meg som ble skrevet i diskusjonens hete og jeg har nok formulert endel ting på en uheldig måte. Jeg er jo ikke akkurat en akademiker. Apropos status og homofili: Jeg har vært ganske klar på at ingen har rett til å diskriminere noen på bakgrunn av deres kjønn, etnisitet og legning. I de 87 dagene som jeg sto ute natt etter natt sammen med de frivillige og hjalp de trengede, så ble hverken noen diskriminert eller i det hele spurt om deres bakgrunn. Vi frivillige har hjulpet alle uansett hva bakgrunnen deres måtte være. Det er jeg stolt av , og kommer til å fortsette og hjelpe de trengende uansett hvem de måtte være. Respekt for menneskeheten er størst av alle verdiene, Ingen har rett til diskriminere noen på grunn av deres bakgrunn..» skriver han på sin Facebook-profil søndag 20. desember. I et intervju med Aftenposten 18. desember sier Mohsan Raja at han er stolt over å bli kåret til Årets Osloborger 2016.«Det er kult å bli anerkjent for arbeidet man har gjort. Og så er det fint at det går an å hjelpe uten å være medlem av en organisasjon, sier han til Aftenposten.

– Hater ingen

Blikk Nett har forsøkt å få en kommentar fra Mohsan Raja uten å lykkes. Men i et intervju med Nettavisen søndag 20. desember uttaler Raja:«Dette var en Facebook-debatt der jeg ordla meg litt feil», sier Raja og hevder han ikke hater noen. «Jeg hater ingen. Jeg respekterer homofile, og jeg har stor forståelse for at noen er født homofil og liker gutter. Man skal få lov til å være hvem man vil. Jeg respekterer alle», sier Raja til Nettavisen.