Arktisk pride

Publisert

LLH Troms arrangerer historiens første Arctic Pride i november. Arctic Pride er en nysatsning i Troms og fra 12. til 15. november blir det debatter, stands og skeive filmer. LLH Troms håper den første Arctic Pride skal markere starten for en årlig festival og satser på tilreisende fra ikke bare Troms men hele landet.– Det er ikke noen konkurrerende festivaler i november, så vi håper folk vi ta turen til oss, sier Bjørn Laumann, nestleder i LLH Troms. Det har vært arrangert skeiv festival i Tromsø tidligere, men LLH Troms starter med blanke ark og stor ståpåvilje når den nye skeive festivalen Arctic Pride nå lanseres.– Foreløpig er Arctic Pride et prøveprosjekt, men målet er å etablere en fast årlig festival. Det er et urbant miljø i Tromsø, mye takket være studentmiljøet her. Arctic Pride drives på ideelt basis og må klare seg uten offentlige tilskudd.– Til gjengjeld har vi en rekke gode samarbeidspartnere. Vi har blant annet jobbet tett med Sosialmedisinsk senter, som er et samarbeidsprosjekt mellom flere instanser i Tromsø kommune. Senteret jobber med homohelse og tilbyr blant annet hurtigtest for hiv. Vi jobber også tett med Amnesty International i Tromsø og sammen skal vi ha en paneldebatt om transpersoners rettigheter i Norge. Skeiv film står også på programmet til Arctic Pride.– Vi har inngått et samarbeid med Skeive Filmer og får en del av de gode titlene som ble vist på årets festival i Oslo, som «Nånting Måste Gå Sönder» og «Regarding Susan Sontag».

Rådhuset flagger

Noen parade gjennom Tromsø sentrum står ikke på programmet til den nye festivalen.– Nei, men vi skal markere oss i byen likevel. Lørdag 15. november rigger vi opp stand i sentrum hvor man kan få noe å bite i og mye informasjon om LLH Troms og om lhbt-rettigheter. LLH-leder Bård Nylund tar også turen til Tromsø for å holde appell på torget, sammen med representanter fra Tromsø kommune, sier Laumann og forteller atkommunen har åpnet for flaggheising under Arctic Pride. – Vi skal heise et stort regnbueflagg utenfor Tromsø rådhus på lørdagen under festivalen. Mange skeive reiser til Oslo, Stavanger og Bergen når det arrangeres skeive festivaler der. Stockholm og København står også høyt i kurs for pride-turister. Laumann håper Tromsø også kan friste.– Arctic Pride arrangeres på en annen tid på året enn de fleste andre pridefestivaler, så vi er en litt annerledes festival – og annerledes er jo bra, ikke sant?

Program for Arctic Pride Tromsø

Onsdag 12. november

Kl 17. – 19: Tromsø Bibliotek. Debatt om boka Queering Sapmi

Torsdag 13. november

Kl 17: Verdensteatret Kino. Skeive Filmer viser «The Skeleton Twins» Kl 19: Verdensteatret Kino. Skeive Filmer viser «Nånting Måste Gå Sönder»

Fredag 14. november

Kl 17: Verdensteatret Kino. Skeive Filmer viser «Love is Strange»Kl 21: Verdensteatret Kafé og Bar. Sosial samling

Lørdag 15. november

Kl 10: Tromsø Rådhus. Vi samles for å heise RegnbueflaggetKl 11. -13.30: Storgata/Torget. Stand med Amnesty, Sosialmedisinsk Senter og LLH. Appeller ved Bård Nylund, LLH, Irene Dahl, Likestillingsutvalget Tromsø Kommune, Ole-Marius Johnsen, LLH Troms og Brage Larsen Sollund, Helse- og omsorgskomiteen Tromsø kommune.Kl 14. – 17: Hålogaland Teater. Debatt i samarbeid med Amnesty om transpersoners rettigheter. Deltakere: Bård Nylund, LLH, John Jeanette Solstad Remø, LLH, Patricia M. Kaatee, Amnesty International Norge og Mikke Hurri.Kl 17.30: Verdensteatret Kino. Film i regi av Skeive Filmer.Kl 22. – 03: Fest på Swingeriet.

Mer info: llh.no/troms