Kim Friele

Portrett av generalsekretær Kim Friele i 1985 i september da DNF-48 vant saken mot pastor Hans Bratterud i Høyesterett.
Portrett av generalsekretær Kim Friele i 1985 i september da DNF-48 vant saken mot pastor Hans Bratterud i Høyesterett.

Rett kvinne til rett tid

Publisert Sist oppdatert

.

JEG BLE FØRST kjent med Kim Friele tidlig på 80-tallet da jeg ble redaktør av Fritt Fram, som var DNF-48s medlemsblad. På den tiden hadde nettopp antidiskrimineringsparagrafene 135a og 349a blitt utvidet til å inkludere hatefulle ytringer mot homofile, eller å nekte dem tjenester. Utvidelse av disse paragrafene, samt avkriminaliseringen i 1972, fjerningen av homoseksualitet som en psykiatrisk diagnose og at homoseksualitet ikke lenger var gyldig grunn for å nektes militærtjeneste, kom selvfølgelig ikke flytende på ei fjøl.

Det var et utrettelig og møysommelig arbeid gjennom utallige møter med politikere og andre beslutningstakere over lang tid, i en tid hvor omtale av homoseksualitet i det offentlige rom i beste fall ble sett på som en kuriositet, men ofte latterliggjort. Men Kim var en god taktiker og kunne sin strategi: saklig og logisk dokumentasjon og hennes varme og myke, men bestemte fremtoning, ga til slutt resultater.

Hun ble en ruvende skikkelse – ikke bare i homobevegelsen, men i hele det norske samfunnet. Avkriminaliseringen av sex mellom menn i 1972 førte til at en rekke unge homofile følte det tryggere å stå fram, noe som førte til at den homofile frigjøringssaken skjøt fart.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS