En bok om mennesker, kjærlighet og livet
Salam og Likestillingssenteret KUN gir ut den grafiske novellesamlingen «Skeiv».
«Skeiv» forteller historiene til Lemis, som er trans og muslim og elsker Tromsø, JJ, som er en sterk vakker, skeiv og svart kvinne, Heikka, som er skeiv og same, Fatuma, som er somalier og blind, Arthur, som er aktivist, transmann og svart, Ariel, som ikke kan leve uten musikk og homoikoner som Madonna, samiske Lisa som hele livet hadde trodd hun var hetero, og Amir som er en romantiker og forteller om livet med rullator og rullestol. Alle historiene er illustrert av Linn Marita Engan Hallås.
Bokas redaktører er Begard Reza i Salam og Marianne Gulli i KUN.
– Denne boka har vi jobbet med i et år, sier Begard Reza i Salam.
Blikk møter redaktøren for «Skeiv» på kontoret til Salam i Oslo sentrum, hvor det står esker på esker med rykende ferske novellesamlinger. Reza er overveldet over å se det endelige resultatet av arbeidet.
– Hele ideen ble til fordi jeg elsker grafiske noveller. Det er en glimrende måte å formidle historier på og en form som treffer ungdom.
I bokas forord står det: «Denne boka er til deg som utforsker egen identitet, som ikke kan dele din egen historie, som nesten ikke turte å åpne boka engang.»
– Boka er også for foreldre, lærere eller de som av en eller annen grunn har ungdom i livet sitt og ikke helt vet hvordan de skal snakke om identitetene våre, sier Reza.
Historiene er fortalt av ungdommene selv. Noen av dem er anonymiserte.
– Ungdommene har vært med i prosessen hele veien. De har selv fått bestemme hvordan de fremstilles. Det handler om representasjon og om å se hele mennesket, ikke bare kategorier.
For Begard Reza er novellesamlingen et fysisk bevis på noe hen selv har savnet i eget liv.
– Jeg skulle ønske jeg hadde denne boka da jeg var ungdom. Boka er rett og slett resultatet av en samtale jeg hadde med meg selv, hvor jeg snakket med den 14 år gamle Begard.
Novellesamlingen skal nå ut til ungdommen.
– Salam skal ha den med når vi besøker skoler og vi håper å få den inn i skolebibliotekene. Andre organisasjoner må gjerne bestille og kjøpe novellen slik at de kan få den ut i sine nettverk, oppfordrer Reza.
En kjekk mann
22 år gamle Arthur Xavier Wonder Samma er en av de som deler sin historie i «Skeiv». Nå ser han boka for første gang og smiler bredt.
– Wow! I’m a handsome man! utbryter han.
Arthur er styremedlem i Salam og jobber til daglig i barnehage.
– Det blir utrolig kult å ta med denne boka i barnehagen og vise ungene at jeg er med. Barna vet at jeg er trans og at jeg er skeiv og det har vi en åpen dialog om. Bare det at noen ser meg, som mørk, trans og skeiv, presentert i en slik bok er viktig. At andre kan se at det går fint å være svart og trans.
Lik redaktør Begard Reza, har Arthur også savnet en slik bok. En bok hvor han kan kjenne seg igjen. Føle at han er representert.
– Da jeg vokste opp fantes det ikke noe som ligner på denne boka. Det fine er at det er så mange ulike personer, med ulike identiteter og sine helt personlige historier.
I boka er Arthur illustrert som en stolt transmann, kledd i tradisjonell drakt fra hjemlandet Tanzania.
– Den største drømmen min er å dra til Tanzania og bli fotografert i den drakten, sier han.
– Det er noe jeg tenker på konstant. Jeg kommer til å gjøre det en dag.
I mellomtiden kan han nyte illustrasjonen av seg selv i boka «Skeiv». En illustrasjon som gjør drømmen litt mere virkelig.
– Jeg har vist illustrasjonen til min mor og hun ble kjempeglad og veldig stolt av meg.
Mer info om novellesamlingen «Skeiv»: salamnorge.no
-
Trump: Det er bare to kjønn
-
Fay Wildhagen nominert til låtskriverpris
-
Slik ble «Y.M.C.A.» Donald Trumps soundtrack
-
Øya-aktuelle Chappell Roan: – Hadde hatt større suksess om jeg brukte munnkurv
-
R.E.M.s Michael Stipe oppfordrer fansen til ukelang boikott av Meta
-
Medmor i mammagruppe føler seg ikke som en fullverdig mor
-
Pris til «Kjærlighet»
-
Kate Guldbrandsen synger «Happy Vinterpride»
-
Svensk fjernsyn lager datingreality for bifile
-
Største Harriet Backer-utstillingen på Vestlandet noensinne