Urix

Tokyo vil anerkjenne likekjønnet partnerskap fra april 2022

Tross nasjonale myndigheters manglende interesse for å legalisere likekjønnet ekteskap, øyner flere japanere nå lyset i enden av tunnelen.

Japanere flest har de siste årene blitt betydelig mer positive til lhbt+personer. Flere i landet håper at nasjonale myndigheter snart gir etter for kravet om legalisering av likekjønnet ekteskap.
Publisert Sist oppdatert

.

De siste årene har stadig flere japanere uttalt seg positivt til likekjønnet ekteskap. En nasjonal undersøkelse fra mars 2021 slo fast at 65 prosent av landets befolkning mener det bør være tillatt. I 2015 svarte 41 prosent det samme.

Japan er i dag det eneste av de syv G7-landene Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada som ikke tillater likekjønnet partnerskap i noen som helst form.

Håpet om at dette skal endre seg har blitt større etter at landets hovedstad annonserte at de går inn for legalisering.

– For å fremme forståelsen av seksuelt mangfold, og å redusere problemene de involverte står overfor, vil vi etablere grunnleggende prinsipper for å innføre et partnerskapssystem for likekjønnede, sa guvernør Yuriko Koike under et møte i Tokyos generalforsamling.

.

Nasjonale myndigheter viser liten interesse

Flere land har den siste tiden legalisert enten likekjønnet partnerskap eller ekteskap, deriblant Sveits og Chile.

Den politiske og juridiske legitimeringen av lhbt+personer, er ikke kun viktig fra et likestillingsperspektiv. En amerikansk studie fra 2017 slo fast at legalisering av likekjønnet partnerskap og ekteskap førte til færre selvmordsforsøk. Håpet blant aktivister og den store majoriteten homovennlige japanere er nå at Tokyos planer om legalisering vil påvirke de nasjonale myndighetene.

En nasjonal legalisering ligger foreløpig ikke i kortene. Det liberaldemokratiske partiet har sittet ved makten i landet nesten uavbrutt siden 1955, med unntak av årene 1993-1996 og 2009-2012. De har vist liten interesse i å endre lovverket.

Håpet blant aktivister og den store majoriteten homovennlige japanere er likevel at Tokyos planer om legalisering vil skape en dominoeffekt.

Et argument blant tilhengere av likekjønnet ekteskap er at mangelen på et anerkjennende lovverk kan skremme bort utenlandsk arbeidskraft, fordi landet risikerer å frastøte seg likekjønnede par og lhbt+personer.

.

Hvert år er det stort oppmøte under paraden til Sapporo Rainbow Pride. Den ble etablert i 1996 og er landets lengslevende parade.

.

Høyesterett: «Grunnlovsstridig»

Heterofilt ekteskap omtales i Japans Grunnlov som «basert på gjensidig samtykke av begge kjønn» og «et gjensidig samarbeid med like rettigheter for mann og hustru som grunnlag».

Ordlyden i loven har gjort likekjønnet ekteskap umulig i flere år, selv om flere japanske par har tatt saken til Høyesterett og påpekt at loven ikke bare diskriminerer likekjønnede par, men også burde regnes som grunnlovsstridig.

I mars i fjor tok 13 likekjønnede par over hele landet initiativ til det første landsomfattende søksmålet mot diskrimineringen av likekjønnet ekteskap. Det førte til at tre par i Hokkaido-regionen vant en historisk seier i Sapporo der retten avgjorde at det var grunnlovsstridig å nekte likekjønnede par retten til ekteskap.

Shibuya and Setagaya, to av Tokyos prefekturer, anerkjente likekjønnet partnerskap så tidlig som i 2016. Dette ble gjort ved å utstede et sertifikat som ga parene tilgang til felles eiendom, besøk hos patrnere ved sykehusinnleggelser der kun familie hadde tilgang og andre juridiske rettigheter som tidligere var nektet likekjønnede par i Japan.

Sertifikatene gjaldt imidlertid kun i prefekturene og rettighetene hadde ingen betydning dersom parene flyttet til et annet sted.

.

Powered by Labrador CMS