Assistert befruktning ennå usikkert

Publisert

Tirsdag 17. juni skal felles ekteskapslov behandles i Lagtinget. Det knyttes stor spenning til avstemningen, og det er usikkert om assistert befruktning får flertall. – Vi kommer ikke til å vite det helt sikkert før stemmene er talt opp, sier saksordfører Gunn Karin Gjul (Ap). Det vil bli kamp om stemmene i Lagtinget. Retten til å gifte seg, endringer i barneloven og adopsjonsmuligheter vil høyst sannsynlig bli vedtatt. Retten til assistert befruktning er det derimot tvil om blir vedtatt. Mange av Lagtingets medlemmer har gått åpent ut og sagt de er mot endring av ekteskapsloven. Andre har sagt de er mot deler av den. Gunn Karin Gjul har brukt mandagen til å telle stemmer, men er ikke overbevist om at det blir flertall i Lagtinget.

Tre usikre

– Vi har telt opp 21 sikre ja-stemmer, men det trengs 22 for å få vedtak i saken. Det er tre personer vi er usikre på hva vil stemme. Dermed er det ikke lett å få oversikt over det endelige resultatet før i morgen, sier Gjul til Blikk Nett.Gjul forteller at det er stor spenning på Stortinget angående tirsdagens lagtingsmøte. Hun skal selv være til stede på debatten fra galleriplass. – Vi har vært klar over at det ville bli usikkert på Lagtinget hele tiden. Det er færre representanter og det påvirker stemmeresultatet, sier Gjul.

Dobbeltstemme

Lagtingets president, Inge Lønning (H), har gått ut i Vårt Land og sagt at saken skal debatteres grundig tirsdag morgen. Lønning var også tidlig ute med å melde fra at han vil stemme nei til den nye loven. Det er svært sjelden at saker som har fått flertall i Odelstinget får lang debatt. Enda sjeldnere er det at utfallet blir et annet enn i Odelstinget. Dersom det blir likt mellom nei og ja vil Lagtingets president ha dobbeltstemme, og da vil loven ikke bli godkjent med assistert befruktning. Det er ikke Lønning som denne gangen vil sitte med klubba ettersom han selv vil være med på debatten. Visepresident Ola T. Lånke skal også delta, og dermed blir det Finn Martin Vallersnes fra Høyre som fungerer som lagtingspresident. Vallersnes skal ifølge avisa Dag og Tid være motstander av å gi lesbiske rett til assistert befruktning.

Til Stortinget

I de veldig sjeldne tilfellene der Lagtinget ikke slutter seg til Odelstingets vedtak, blir forslaget sendt tilbake til Odelstinget med anmerkninger for ny behandling. Odelstinget kan så sende saken tilbake til Lagtinget for ny behandling. Ved en eventuell andre gangs uenighet må forslaget tas opp til plenumsbehandling i Stortinget. For å få vedtak i saken må det da være to tredjedels flertall. Og et slikt flertall er det ikke i Stortinget i dag.

Powered by Labrador CMS