
Gilbert & George til Astrup Fearnley
Fra september til januar viser Astrup Fearnley Museet utstillingen «Gilbert & George The Great Exhibition» (1971-2016).
Les også
-
Pluss
Skeiv kunstner med ny utstilling for barn på Munch: – Selv ble jeg ekskludert
Kiyoshi Yamamotos fokuserer på inkludering i sin nye utstilling på Munchmuseet, som utilsiktet også er blitt en selvbiografi.
-
Pluss
Utstilling fjernes: – Dette er det verste jeg har opplevd av sensur
Menighet i Oslo krevde at den skeive utstillingen «SKAPE(T)» ble tatt ned fra seniorsenter.
-
Pluss
En av ti som besøker dette museet er heterofile
– Dette museet er for alle. Et sted for å lære, forstå og omfavne hva det betyr å være skeiv i dag, sier museets nye beskytter Elton John.
-
Pluss
Ingen av dem visste om andre skeive damer som danset – så traff de hverandre
Anne Panda Gjems Rudi og Steffi Lund følte seg alene på hver sin kant, helt til de fant hverandre. Snart 40 år senere står samarbeidet minst like sterkt.
-
Pluss
Skeiv spaserstokk: Kunst på seniorsenter
Utstillingen «SKAPE(T)» er den første skeive kunstutstillingen i Den kulturelle spaserstokken.
-
Bjarne Melgaard forklart i ny bok
Ifølge forlaget skal det være den første boka som gir en helhetlig presentasjon av den skeive stjerne-kunstneren.
-
Pluss
– Hvordan overlever historier i et minioritetsmiljø?
Adam Schjølbergs første samtale i Nationaleteaterets «Arverekken» tar for seg arven etter aids i et norsk perspektiv. – Hva har endret seg, og hva har vi arvet fra epidemien.
-
Pluss
Tori Wrånes: – Det skeive og organiske er en viktig drivkraft i mitt kunstnerskap
Kunstneren snakker om hund, katt og mus – og hva som driver henne.
-
Oslo by hedrer to skeive kunstnere
Terje Schrøder og Tuva Livsdatter Syvertsen er blant mottakerne av Oslo bys kunstnerpriser.
-
Bjarne Melgaard vil anke milliondom i kamp om egen kunst
Bjarne Melgaard tapte en strid mot tidligere forretningspartnere i Oslo tingrett i november i fjor. Nå anker kunstneren dommen.
Italienskfødte Gilbert Proesch (75) og britiske George Passmore (76) møtte hverandre som unge studenter i 1967 på St. Martin’s School of Art i London og ble forelsket. Siden den gang har paret vært uatskillelige både privat og profesjonelt, og har gjort seg mer enn bemerket på den internasjonale kunstscenen i over 50 år.

Helt siden de siden de startet sitt samarbeid har Gilbert & George bodd og arbeidet i samme East End-kvarter i London, og spist middag på den samme bangladeshiske restauranten i over 40 år, Meraz Cafe, Hanbury Street. Ved å redusere livet i hjemmet og på atelieret i Fournier Street til enkle hverdagslige rutiner har de skapt plass til fullstendig kunstnerisk galskap og kreativitet. Punkere og nasjonalister, folkedans og bomber, høstløv og kontaktannonser – med sitt egenartede og samkjørte blikk gjenskaper de verden slik de ser den.
Kledd i pene og nesten helt like dresser – har de utfordre kunstens og samfunnets konvensjoner, uredde og alltid rett på sak. De lager fotobaserte verk i store formater i en grafisk stil med sterke farger, i tillegg til malerier, collager, performance og videoverk. Gilbert & George skiller ikke mellom liv og kunst og opptrer ofte selv i verkene sine, som levende skulpturer, og innholdsmessig tar de opp et bredt spekter av menneskelige erfaringer som religion, seksualitet, identitet, byliv, terrorisme, overtro, aids, alderdom og død.
Bare fire måneder etter den voldsomme debatten og de voldelige opptøyene i kjølvannet av trykkingen av Muhammed-tegningene i den danske avisa Jyllands-Posten i 2005, åpnet Gilbert & George utstillingen «Sonofgod Pictures: Was Jesus heterosexual?» på White Cube Gallery i London. Under titler som «God loves fucking! Enjoy» og «Jesus says forgive yourself», stilte kunstnerne ut 21 store fargerike verker, laget i en glassmalerilignende stil, lik de som finnes i kirker verden over. Flere mente at Jesus-utstillingen var frigjørende, mens andre igjen rett og slett mente at den var blasfemisk.

Utstillingen «Gilbert & George The Great Exhibition» (1971-2016) fyller Astrup Fearnley Museet fra gulv til tak med surrealistiske og symboltunge bilder, med det stramme rutenettet som er karakteristisk for paret.
Utstillingen er kuratert av Hans Ulrich Obrist og Daniel Birnbaum, og viser et utvalg som kunstnerne selv anser som mest representative for deres kunst og liv sammen. Gilbert & George vil være tilstede under åpningen.
Gilbert & George The Great Exhibition, Astrup Fearnley Museet, åpning 13. september, kl. 18- 20. Utstillingen står fram til 12. januar 2020.