De mest kjente krydderne i Syria er baharat og allehånde. Baharat er en blanding av forskjellige krydder. – En typisk variant er allehånde, pepper, 
spisskummen, korianderfrø, kanel, nellik og muskatnøtt, forteller Daniel Alhomsi.
De mest kjente krydderne i Syria er baharat og allehånde. Baharat er en blanding av forskjellige krydder. – En typisk variant er allehånde, pepper, spisskummen, korianderfrø, kanel, nellik og muskatnøtt, forteller Daniel Alhomsi.

Skipperen på Noahs Ark

For ganske nøyaktig ett år siden var syreren Daniel Alhomsi asylsøker. I dag er han direktør i sitt eget cateringfirma.

Publisert Sist oppdatert

Daniel Alhomsi sjekker de søte baklava han nettopp har stekt hjemme på kjøkkenet sitt i leiligheten han leier på Smestad i Oslo. Denne deilige, litt klebrige og mektige dessertkaka i langpanna har av mange løvtynne lag med sprø butterdeig som han har fylt med pistasjnøtter og pinjekjerner.

Baklava bakes i flere ulike varianter over hele Midt-Østen, Balkan, de arabiske land og i Sør-Asia. Daniels variant er syrisk. Han er en av fire millioner mennesker som flyktet fra Syria på desperat jakt etter trygghet. Han vokste opp i Tartus, landets neststørste havneby og et populært feriemål for syrere. Som ung flyttet Daniel til Damaskus for å utdanne seg til turistguide. Men så startet krigen og som så mange andre, så Daniel ingen annen utvei enn å reise fra hjemlandet.

– Jeg dro til Dubai da jeg fikk innvilget frilans-visa, og jobbet med å organisere eventer. Etter hvert begynte jeg å jobbe som sekretær for Abdel Latif Dabbagh, Syrias ambassadør. Men i september 2015 brøt han med Assad-regimet mens han var på besøk hos kona på Kypros. Sammen søkte de politisk asyl i Qatar, forteller Daniel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS