Skeivt kulturår

Skeiv vår på Litteraturhuset

7. mai kommer forfatter Erik Eikehaug for å holde foredrag om romanen «Farvel til Eddy Bellegueule» av Edouard Louis.

Publisert Sist oppdatert

I vår fylles Litteraturhuset i Oslo med skeiv litteratur, både med bøkene som banet vei og med moderne klassikere.

I arrangementsrekken som Litteraturhuset har gitt navnet «Skeive klassikere» inviterer de folk fra det skeive litteraturfeltet til å fortelle om en bok de selv setter pris på.

Skjulte perler og internasjonale bestselgere

– Litteraturen gir en unik tilgang til andres erfaringer. Det å lese kan øke forståelsen og respekten for andre mennesker. Derfor er det viktig å formidle skeive fortellinger til majoritetsbefolkningen, sier Susanne Kaluza, daglig leder på Litteraturhuset.

Litteraturhuset lanserer flere skeive programposter, som drag-eventyrstunder og internasjonale gjester. Douglas Stuart, forfatteren bak den prisbelønte romanen «Shuggie Bain», skal gjeste huset 31. mai for å samtale om sin andre roman, «Young Mungo».

.

«Skeive klassikere»

  • 26. mars kommer den svenske forfatteren Johan Ehn til Litteraturhuset for å fortelle om Christopher Isherwoods «Goodbye to Berlin» fra 1939. Isherwood var en av de første til å skrive om homofile forhold i mainstream-litteraturen, og publiserte flere selvbiografier og dagbøker hvor han skrev åpent og positivt om å være homofil.
  • 7. mai kommer forfatter Erik Eikehaug for å holde foredrag om Edouard Louis’ «Farvel til Eddy Bellegueule» fra 2014. I romanen skriver Louis om sin egen oppvekst, om hvordan han blir stemplet som homofil lenge før han selv forstår at han er det, og lever et liv i vold, utenforskap og ensomhet.
  • 14. mai kommer professor Ellen Mortensen for å fortelle om «Garçon manqué» («Guttejente») av Nina Bouraoui fra 2000. Boken er basert på Bouraouis egen oppvekst, og romanen er både dypt personlig i hennes egen utforskning av kjønn, og representativ for en hel generasjon fransk-algeriere i deres jakt på tilhørighet.
  • 21. mai kommer Lara Okafor, masterstudent og forfatter med lang bakgrunn fra den skeive aktivismen. Okafor skal snakke om ungdomsromanene «Pet» (2019) og «Bitter» (2022) av Akwaeke Emezi. Gjennom Emezis bøker får vi et innblikk i hvordan spekulativ fiksjon kan bidra til å skape en bedre verden.
  • 4. juni kommer forfatter Tina Åmodt til å fortelle om Jeanette Wintersons «Skrift på kroppen» fra 1992. Winterson utforsket tidlig temaer som utenforskap, kjønnsdiversitet, klimakrise og forholdet mellom menneske og teknologi, alt med en egen språklig finesse.
  • 11. juni kommer forfatter Marjam Idriss for å snakke om Audre Lordes litterære selvbiografi «Zami: en ny måte å stave navnet mitt på» fra 1982. Boka følger Lorde fra oppveksten i Harlem på 1930-tallet, gjennom den harde virkeligheten hun møtte som svart lesbisk kvinne, og veien inn i skriften.
Powered by Labrador CMS