Urix

Australias nye statsminister kan vende lhbt+politikken på hodet

Valgvinner Anthony Albanese har flere ganger kritisert statsminister Scott Morrisons lhbt+politikk. Nå har han selv makten til å endre den.

Mardi gras i Sydney er Australias største pridefeiring og en av de største skeive arrangementene i verden. I 2020 deltok over 300.000 mennesker i feiringen, enten på paradeflåter eller som tilskuere.
Publisert

Anthony Albanese, som representerer venstresidepartiet Labour, vant mot nåværende statsminister Scott Morrison fra konservative Liberal party.

Da det endelige valgresultatet ble klart, sa Albanese at «det australske folket har stemt på forandring».

– Bortsett fra likekjønnet ekteskap, har det vært for lite fremgang for lhbt+rettigheter på nasjonalt nivå det siste tiåret. Vi har nå en unik mulighet til å skape endring og bevege oss framover, sier Rodney Croome, talsperson for den skeive aktivistgruppa Just.Equal.

Morrison har sittet som statsminister siden 2017. Samme år innførte Australia likekjønnet ekteskap, en lov Morrison selv stemte imot. Han har også støttet et forbud mot å inkludere transkvinner i kvinneidretten.

Anthony Albanese fra venstrepartiet Labour blir Australias nye statsminister.

I 2021 introduserte Morrison en lov mot religiøs diskriminering, som i praksis kan tillate religiøse skoler å utvise skeive elever.

Under en pressekonferanse kort tid før valget, sa Albanese at Morrison hadde forsikret ham om at loven også ville beskytte lhbt+personer og at han er «overrasket over at han har gått bort fra det.»

– Vi må beskytte folk mot diskriminering, enten det er religiøs diskriminering på grunnlag av, eller på grunnlag av folks seksualitet, sa Albanese.

Just.Equal mener Albanese og Labour-regjeringen nå har makten til å reversere loven.

– Vi ser fram til at Labour vil beskytte skeive studenter fra diskriminering på trosbaserte skoler, men de har ikke tilbudt samme beskyttelse for lærere, som er noe vi vil drive kampanje for, sier Croome.

– Vi kommer også til å be Labour om å beskytte unge mennesker med ulike kjønnskarakteristikker fra unødvendig, medisinske inngrep uten deres samtykke, om å bedre helsen til lhbtiqa+personer, om å sikre at helseforsikring dekker kjønnsbekreftende behandlig og om å fjerne det nåværende forbudet som nekter biseksuelle og transpersoner å donere blod.

Powered by Labrador CMS