Ava Freddy gir deg julefred
Juletreet hjemme hos Ava Freddy står litt på hell og er pyntet vilt og hemningsløst. Hør den splitter nye «Julefred» på Blikk.
På debutplata fra 2017, «Appily Ever After», veksler tekstene til Ava Freddy mellom norsk og engelsk språkdrakt. Låta «Appily» med engelsk tekst fikk internasjonal oppmerksomhet og ble av musikknettstedet The Line Of Best Fit beskrevet som «a rich and dramatic doom-folk tale of love and woe,» og Ava Freddy blir ofte sammenliknet med artister som Tom Waits, Nick Cave og PJ Harvey.
Nå har Ava Freddy begått sin aller første julelåt, «Julefred». Det er en låt hun har ruget på lenge.
– Jeg spilte først inn julesangen da jeg skrev den i 2013. Kun vokal og piano den gangen. Men så har jeg jo hørt for meg et litt mer omfattende julelydunivers - med bjeller, pling, stryk og englekor, sier Ava Freddy til Blikk.
Det var under arbeidet med hennes kommende album at «Julefred» fikk bli med i prosessen.
– Planen var opprinnelig å slippe albumet først, og så slippe «Julefred» for seg selv etterpå. Men så ble det omvendt. Jeg har aldri laget noe koseligere i mitt liv enn denne produksjonen, synes jeg selv, sier hun og forteller at det var naturlig å slippe låta, spesielt på grunn av pandemien verden nå står midt i.
– Sett i lys av 2020 så langt, føltes det naturlig å slippe låta som et slags bidrag til god stemning nå i førjulstida.
– Hvordan skal du feire jul i år?
– Julekvelden blir jeg med min kjæreste hjem til hennes foreldre, hvor vi skal feire sammen med hennes kusine og kona. Ellers blir det en juletur opp i snøfjell.
– Har du noen favoritt-julesanger av andre artister?
– Ja! Til tross for at jeg har jobbet mange år i butikk i jula og kanskje burde hatt kronisk gnagsår i øregangene, har jeg mange julesanger jeg liker. Nevneverdig er i alle fall «The Christmas Song» som var en stor inspirasjon for meg da jeg skrev «Julefred». Særlig når Nat King Cole synger den. «Fairytale of New York» er helt utrolig. Min favorittversjon er Ben Caplan + Katzenjammer. Ellers er jeg en sånn som gråter til «Deilig er jorden». Det skjer hver eneste jul, enten i kirka eller mer tilfeldig. En gang vi var på roadtrip med familien i desember kom gråten brutalt over meg da «Deilig er jorden» dukket opp på radioen fremført av Elisabeth Andreasson. Jeg synes også det kan være godt å sette på de mere alternative juleplatene. For eksempel The Source, Low, Bob Dylan, Bifrost Arts og andre.