SVs Kvinnekonferansen 2017 møtte massiv kritikk da det ble kjent at Julie Bindel var invitert. Invitasjonen er nå trukket.

Julie Bindel, feminist, forfatter og stifter av organisasjonen Justice for Women, var invitert til Kvinnekonferansen 2017 14. og 15. januar for å snakke om sexarbeid og sexkjøpsloven. Men Julie Bindel er omdiskutert og blir av mange omtalt som en profilert transfob som bruker sin plattform til å trakassere, henge ut og kritisere transpersoner.

I en artikkelen My trans mission, publisert av The Guardian i 2007 skriver Julie Bindel: sex-change surgery is the modern equivalent of aversion therapy for homosexuals.

På Facebooksiden til Kvinnekonferansen 2017 lot ikke kritikken vente på seg. Transaktivist Christine Marie Jentoft er bare én av mange kritiske røster.
– Da jeg hørte at Kvinnekonferansen 2017 har invitert Julie Bindel fikk jeg et déjà vu tilbake til 2015 da Kvinnefronten hadde Bindel som gjest på Feministisk Frigjøringsfestival. Den gang var problemstillingen den samme: Bindels transfobi, sier Jentoft og viser til Julie Bindels mange artikler rettet mot transpersoner, samt Bindels aktive Twitter-konto som formelig renner over av transfobi og harde personangrep på transpersoner.

– Jeg ble skremt og nervøs fordi vi nå må gjennom akkurat den samme debatten en gang til. Mange transpersoner opplever å ikke bli hørt i debatter som handler om feminisme og transfobi.

«Må tørre å være uenig»
Julie Bindel er invitert til Kvinnekonferansen 2017 for å snakke om sitt arbeid i Justice for Women og om arbeidet for å få innført en sexkjøpslov lik den nordiske modellen i hele Europa.

På Facebooksiden til Kvinnekonferansen 2017 svarer arrangørene på den massive kritikken som har kommet i løpet av det siste døgnet. Argumentet for å invitere Bindel er ifølge arrangørene:
«Julie [Bindel] er en internasjonale kapasitet på dette feltet og har i mange år jobbet aktivt med å belyse menns vold mot kvinner og barn, både fysisk og seksuell, og det er det som er temaet på denne konferansen … Til kvinnekonferansen har vi i alle år invitert ulike personer og eller organisasjoner som vi er i allianse med i enkeltsaker.
Som et eksempel kan det nevnes at vi tidligere har invitert KrFs, Dagrun Eriksen for å være med å belyse det samme temaet. Dette betyr på ingen måte at vi støtter Dagrun eller KrF sitt standpunkt i forhold til abort.»

Jentoft mener det ikke er mulig å skille Bindels transfobi fra hennes engasjement for kvinners rettigheter og kampen mot sexarbeid.
– Det er forskjell på å invitere noen man er politisk uenige med, og å invitere noen med hatretorikk. Bindels uttalelser og meninger er ikke uenighet, det er transfobi, sier Jentoft til Blikk Nett.

Arrangørene av Kvinnekonferansen 2017 hevder man å tørre å være uenige med hverandre.
«Uenighet er ikke farlig, det står vi oss på. Som et radikalt feministisk parti må vi tørre å kunne høre på hverandre sine argumenter i saker vi har felles interesse for, slik som kampen for å bevare den nordiske modellen, og å stå opp mot den internasjonale sexindustriens forsøk på å definere prostitusjon som noe annet enn vold.»

– Jeg finner det ganske urovekkende at vår reaksjon mot Bindels transfobi og kritikk av Kvinnekonferansen 2017 skal bli bagatellisert som «uenighet,» sier Jentoft.

Jentoft er skuffet over at det er SV som denne gang har invitert de kontroversielle feministen Julie Bindel.
– Spesielt fordi jeg opplever SV som et parti som har vært sterke på transfronten. Det oppleves som å bli dolket i ryggen hvis invitasjonen av Bindel skal representere SVs generelle holdning.

Jentoft og en rekke transaktivister tar gjerne diskusjonen om sexkjøpsloven, men finner det vanskelig at Bindel skal innlede debatten all den tid hun ikke anerkjenner transidentitet hos mennesker.
– Hvordan skal Julie Bindel kunne snakke om sexarbeidere når hun ikke anerkjenner transpersoner? Bindel sies å ha mye kunnskap om prostistusjon – og det har hun helt sikkert, men da om cis-personer og prostitusjon. All forskning viser at transpersoner er en sterkt overrepresentert gruppe i sexarbeid. sier Christine Marie Jentoft til Blikk Nett.

Kritikk fra egne rekker
SVs LHBT-nettverk har også reagert på invitasjonen av Julie Bindel.
– Dette er en avgjørelse vi finner dypt problematisk. Vi har gjort vårt syn klart på konferansesiden og kommer også til å ta direkte kontakt med arrangørene. Heldigvis rommer SVs feminisme mer en to timer på et konferanseprogram, sier Endre Isachsen Flatmo, leder i nettverket.

Bindel kommer ikke
Arrangementet er nå oppdatert og arrangørene skriver i en melding:

«Kjære, dere som har meldt dere på kvinnekonferansen eller som har kommentert her på arrangementet. I lys av den informasjonen som har kommet fram har vi bestemt oss for å trekke Bindel fra programmet. Vi er oppriktig lei oss for at folk har blitt skuffa og såra etter at programmet ble sluppet. Vi tar ansvar for dette. Igjen, beklager fra oss. På vår konferanse skal ingen føle seg uvelkommen. Dette er en feil fra vår side, og vi er glade for alle som har bidratt til å få belyst hva Bindel står for når det gjelder transpersoner og andre skeive. Vi inviterte henne for å snakke om sexkjøpsloven – en sak vi brenner for og mener er viktig. Men for oss i SV kan dét aldri legitimere at mennesker vi kjemper for – og med – blir utsatt for hets. Vi ser fram til en spennende konferanse, med et svært godt program. Vi håper å se dere der til god debatt og fortsatt felles kamp mot undertrykkelse og for frihet.»

Mer info her: Kvinnekonferansen 2017 på Facebook