Musikk
Skeive artister fra Uganda remikser Oslo
Festivalen Nyege Nyege har vært et fristed for skeive i Øst-Afrika. Denne helgen kommer festivalen, som vanligvis foregår i Uganda, til Oslo.
Som å ankomme en helt ny verden, akkompagnert av kjappe trommeslag i uregelmessig rytme. I det ene sekundet, synther som en slags fjern drøm, i det neste, bass som bringer deg tilbake til kroppen.
Den skeive ugandiske musikeren Nsasi sitt nye album, «Coinage», bærer i seg tradisjonen fra Nyege Nyege. Festivalen fra Kampala i Uganda, som også består av en rekke andre funksjoner (se faktaboks under), har markert seg med sitt eksentriske uttrykk, og som et fristen for annerledeshet i et land preget av ekstreme konservative og reaksjonære krefter.
Endre Dalen, mannen bak minifestivalen Nyege Nyege Remix Oslo, har selv et sterkt forhold til den opprinnelige festivalen.
– De som var der i begynnelsen forklarer festivalen som et arrangement for «locally minded internationals, and internationally minded locals». Det startet i 2013 som en liten greie på 50 stykker, sier Dalen, som også driver labelet Digital Diaspora.
Skeive og «outsiders».
Skeive og kvinnelige publikummere og utøvere ble fra begynnelsen av festivalen inkludert. Samtidig ble festivalen et alternativ til hovedstrømningen i Øst-Afrikansk kultur.
– Nyege Nyege jobber med å løfte skeive og «outsiders». På mange måter er det en festival for alle som faller utenfor.
Og det kan fort bli mange. I Uganda med over 47 millioner mennesker, så markerer landet seg med tredjeplass på lista over land i verden som tar imot flest flyktninger. Spesielt mange flyktninger kommer fra naboland som Sør-Sudan og DR Kongo. Noe som Dalen mener bidrar til den internasjonale følelsen ved festivalen, hvor landegrenser er visket ut.
Nå er festivalen blitt Øst-Afrikas største.
Dødsstraff for homofili
Februar 2023 tikker det inn en melding på telefonen til Dalen, fra Joel, en venn fra Uganda. «We are not safe, keep away from queer clubs». Folk hadde blitt borte, sto det i Whatsapp-meldingen.
Det var ikke lenger trygt for det skeive miljøet. Noen måneder senere ble det en internasjonal nyhet: Uganda strammer inn, og homofili som tidligere har vært ulovlig, kan nå straffes med døden. En tjue år gammel mann ble den første dømt under denne nye loven i august 2023. Som følge av lovendringene har atmosfæren i og rundt festivalen endret seg.
– Jeg har fått meldinger om folk som har blitt banket eller trakassert, forteller Dalen.
– Hvordan har den negative utviklingen påvirket festivalen?
– Tidligere, selv om man fort la merke til at folk har et skeivt uttrykk, så brydde ikke så mange seg om det. Festivalen fungerte til en viss grad som et «safe space».
– Det er ikke en skeiv festival, men det er det også. Det er veldig mange forskjellige personligheter. Det er flere universer i spill. Som forfatteren Alice Walker sier om feminisme, «womanism is to feminism, as purple is to lavender», det hele er interseksjonelt, sier han før han legger til:
– Nå ser man ikke skeive folk uttrykke seg slik lenger. Det er ikke rom for at alle kan være seg selv.
For en venninne av Dalen, tilknyttet Nyege Nyege miljøet, er det likevel viktigere at man deler kulturen fra Uganda, i stedet for kun volden og redselen.
– Jeg synes hun har et ganske interessant poeng, sier han og understreker at det som er spesielt ved Nyege Nyege, nettopp er den kulturutvekslingen som finner sted under festivalen.
Blant annet har managementet med samme navn, Nyege Nyege, hjulpet skeive artister med å få en fot utenlands. Noe som har vært en nødvendighet, ettersom det for mange ikke lenger er trygt å oppholde seg i hjemlandet. En funksjon som var viktig også før lovendringene i 2023.
Nsasi, en av grunnleggerne av Anti-Mass kollektivet forklarte blant annet til magasinet Pan African Music i 2021, hvordan Nyege Nyege bistår i en trøblete hverdag.
– Når man er i et miljø som hele tiden har vært mål for politirazziaer, var det en lettelse å oppdage at vi hadde en mulighet for oss å trives i og vokse som skeive kreative i Uganda.
Det du ikke visste du likte
Det å knytte afrikanske artister til et bredere internasjonalt publikum, har vært et kjerneprinsipp for Nyege Nyege-kollektivet. Forholdet til Norge går også lengre tilbake i tid. Allerede i 2019 hadde kunstnere fra kollektivet residens hos Oslo World.
– De har en helt unik oversikt over undergrunnsmiljøer, særlig i Øst-Afrika, og plukker opp helt fantastiske artister, gjerne før de i det hele tatt har gitt ut noe, sa festivalsjef Alexandra Archetti Stølen i Oslo World til Kontekst i november 2022.
Idéen om å arrangere Nyege Nyege i Oslo har også vært der lenge, men ble mer sannsynlig etter at mange artister tilknyttet kollektivet hadde vært på besøk gjennom en årrekke.
Festivalarrangørene Derek Debru og Arlen Dilsizian og den interdisiplinære artisten Hibotep bodde også hjemme hos Dalen da de var her for første gang i 2019.
– Vi snakket lenge om å ha et samarbeid mellom folk i Norge og folk i Uganda. Og det er jo et kjennemerke ved festivalen at den ikke er ugandisk, men mer internasjonal av natur.
Noe han også trekker fram som karakteristisk ved mentaliteten til mange av festivalgåerne.
– De tenker på seg selv mye mindre som definert av landegrenser.
Med andre ord var aldri tanken om å arrangere Nyege Nyege Remix Oslo, fjern.
– Hva håper du å få ut av festivalen?
– Ideen bak er å remixe Oslo. Fordi jeg registrerer veldig store forskjeller på alle fronter. Du har veldig hvit techno-event, og så har du musikk som kanskje ikke nødvendigvis er så forskjellig, men som hovedsakelig har svart publikum, sier han og understreker:
– Så ja, jeg ønsker å remixe Oslo. Kanskje folk finner musikk de ikke visste at de likte.