Musikk

Frida Marida er ingen kamel

Med sin debutmusikkvideo «Not a Camel» tar Frida Marida et oppgjør med stereotyper og kommer på samme tid ut som stolt transkvinne. Musikkvideoen lanseres fredag 2. august på Baba Bar i Oslo.

«Turn the table/Burn all labels/I am not your macho hairy bro/nor submissive wife», synger Frida Marida.
Publisert Sist oppdatert

Frida Marida har begeistret med drag og musikk i mange år. Med en rekke opptredener på ulike scener har hun tatt publikum med på sin egen reise fra Libanon til Oslo, med både alvor og humor i bagasjen.

I september i fjor spilte hun inn sin første musikkvideo til låta «Not a Camel». Men like etter innspillingen la hun både musikken og videoen på hylla og gikk i tenkeboksen.

– Sangen skrev jeg etter å ha bodd i Norge i seks år. Det er min første låt på engelsk, og tema i låta er all mikroaggresjonen jeg møtte som skeiv og minoritet i Norge, sier Frida Marida til Blikk.

Mikroaggresjonen ga seg blant annet utslag på datingscenen, og i låta henvender hun seg til den hun dater.

– Jeg sier rett ut: «Jeg er ingen kamel». Selv om jeg kommer fra Midtøsten, så betyr ikke det at jeg kommer fra en ørken, sier hun og deler fra teksten: «I am not a camel/I am indeed a mammal/the mountains on my sexy back/are baggage of my life.»

– Og teksten fortsetter med «Turn the table/Burn all labels/I am not your macho hairy bro/nor submissive wife.» Vi må kvitte oss med alle stereotypene som omgir oss, og all den mikroaggresjonen minoriteter møter hver dag er slitsom. Derfor bruker jeg mye symbolisme i låta.

Krigen i Gaza

Som nevnt skrinla Frida Marida hele prosjektet etter at det var ferdig i september i fjor. Alt lå til rette for lansering i oktober, men så kom krigen i Gaza.

– Krigen gjorde at jeg ikke fikk gjennomført det jeg ønsket. Det var en trist tid, og jeg klarte ikke å tenke på musikk eller noe annet enn krigen. Ingen ting av det jeg ville si med musikkvideoen var relevant på det tidspunktet, sier hun og forteller at hun la det til side.

– Jeg puttet meg selv til side også. Jeg tok en pause fra livet, og begynte å reflektere over hva jeg vil med livet og med karrieren min.

Det ble en lang pause hvor hun stilte seg selv en rekke spørsmål.

– Hva gjør meg lykkelig? Jeg tok et karrierevalg og opprettet produksjonsselskapet Frida Media, og i tillegg kom jeg ut som trans.

Hun forteller at hun hadde slitt lenge med tanken på å være trans, men at det å være en kvinne hadde vært en lengsel i mange år.

– Men jeg var redd. Likevel barberte jeg bort skjegget mitt, sier hun om signaturen hun lenge var kjent for.

– Og jeg begynte å presentere meg som kvinne. Det er en tøff prosess, som mange transfolk kjenner seg igjen i. Det er en forventning om at man skal passere fra samfunnet. Og jeg har selv vært transfob, og derfor aksepterte jeg ikke meg selv heller. Kan jeg være kvinne hvis jeg ikke ser ut som en kvinne. Det var spørsmål jeg slet med.

Ut av tenkeboksen

Der ligger også en annen grunn til at musikkvideoprosjektet ble lagt på hylla.

– Jeg hadde bestemt meg for at ingen noensinne skulle se meg med skjegg noe mer.

Men seks måneder gikk, og Frida Marida kom ut av tenkeboksen.

– Jeg brukte tiden til å tenke over hva det betyr for meg å være trans. Jeg forstod at frykten ikke hadde noen røtter, og at frykten kom fra samfunnet rundt meg. Og det har ingenting å gjøre med min identitet, sier hun.

Frida Marida forteller at hun er like stolt over den hun en gang var, som den kvinnen hun nå er.

– Derfor lanserer jeg musikkvideoen slik den ble laget, med skjegg og alt sammen.

Lansering: Frida Marida «Not a Camel», fredag 2. august kl. 20, Baba bar, Hausmanns gate 8B, Oslo.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS