Bamser til folket

Publisert

Den Norske Bamseklubben har laget en informasjonsbrosjyre som skal distribueres til kommunale helsesentre, folkebibliotek og organisasjoner som har kontakt med homofile. – Vi opplever stadig at det finnes menn som lever skjulte liv, men som så oppdager at Bamseklubben kan være et miljø for dem. Med denne brosjyren kan vi nå enda flere, sier Odd Ingar Smeland til Blikk Nett. Han er redaktør for Bamseklubbens medlemsblad BamseBrakar og ville lage brosjyren for å kunne nå ut til flere potensielle medlemmer. Men Bamseklubben har flere mål med brosjyren.– Vi har fått tilbakemeldinger fra menn som har trodd at de var helt alene om å tenne på store gutter. Mange unge mennesker er faktisk ikke klar over at det fortsatt finnes homofile menn som er redde for å være åpne. Det finnes også fortsatt en del mennesker som ikke bruker nettet til å komme i kontakt med andre eller skaffe seg informasjon. Vi får både telefonhenvendelser og håndskrevne brev i posten, og behovet for å nå ut med en alminnelig trykksak er der, sier Smeland.

Røtter i USA

Den Norske Bamseklubben ble stiftet i Oslo for 13 år siden med John Earhart og Odd Ingar Smeland i bresjen. Bamseklubben har nå en lokalavdeling på Sørlandet og samarbeider med klubber i de andre nordiske landene. Bamsebevegelsen stammer fra USA. Den oppsto på sekstitallet som et mottrekk til utseendefokuset på slanke og veltrente kropper i homomiljøet. Med den nye brosjyren ønsker Bamseklubben også å vise mangfoldet i sin egen klubb. Mange tenker på den klassiske bamsen som en godt voksen, lun, og behåret mann, men også andre menn er typiske for bamsemiljøet.– Vi favner ganske vidt. Både par med store aldersforskjeller og yngre menn med bamsetillegg finnes her. Noen homofile har problemer med å se at andre homser kan leve annerledes liv enn dem selv. Denne informasjonsbrosjyren viser også mangfoldet i homomiljøet, sier leder John Earhart.

– Hvor tror du at du hadde vært uten Bamseklubben?

– Jeg ville hatt min mann, men ikke gått ut på byen noe særlig. Jeg har aldri truffet så mange hyggelige mennesker, helt uten intriger, som i Bamseklubben. Tanken vår er fremdeles at Bamseklubben skal ha stor takhøyde. At man skal kunne komme som man er og bli godt mottatt, sier John Earhart. – Jeg føler at jeg vokste opp i Bamseklubben etter at jeg kom til Norge. Her lærte meg bamseklubben-norsk. Jeg kan ikke tenke meg et liv uten den, supplerer Leon Espinosa som har gjort layout på brosjyren.