OSLO FUSION 2021

Julia Ducournaus Gullpalmevinner «TITANE» er åpningsfilmen under Oslo Fusion 2021.

Dette er årets Oslo Fusion-program

For 31. gang viser Oslo/Fusion skeive kvalitetsfilmer fra hele verden. Årets filmfestival åpner fredag 1. oktober, siste visningsdag er søndag 10. oktober.

Blikk gir deg oversikten over årets festivalprogram.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 1. oktober åpner Oslo Fusion internasjonale filmfestival på Vega Scene i Oslo. Oslo Fusion, som fram til 2015 het «Skeive filmer», ble startet i 1990 og er Norges eneste skeive filmfestival.

Oslo Fusion varer til 10. oktober og filmene vises på Cinemateket/Filmens Hus, Dronningens gate 16, 0152 Oslo, og Vega Scene, Hausmannsgate 28 - 32, 0182 Oslo.. Juryprisene deles ut fredag 8. oktober.

Blikk står tradisjonen tro bak utdelingen av årets publikumspris der alle kan stemme på sine favorittfilmer i kategoriene spillefilm, dokumentar og kortfilm.

Bruk stemmeseddelen som ligger på Cinemateket/Filmens hus. Av alle som stemmer, trekkes det ut tre vinnere som får hvert sitt ½-årsabonnement på magasinet Blikk til en verdi av 449 kroner.

BILLETTSALG

CINEMATEKET / FILMENS HUS:

Ordinær billettpris: kr. 110,- (medlemskap ikke nødvendig)

Under 23 år / studenter under 25 år: kr. 80,-

Cinematekets medlemmer: kr. 80,- (kun én moderasjonsbillett pr. medlemskort)

Billettsalg: cinemateket.no eller i billettluken på Cinemateket.

Merk billettpris for Monika Treut «Double Bill» kr. 150,-

.

VEGA SCENE:

Ordinær billettpris: kr. 120,-

Under 23 år / studenter under 25 år: kr. 100,-

Vegavenn: kr. 100,-

Billettsalg: vegascene.no

For fullt program, visningstider og oppdateringer om Oslo/Fusion 2021:

oslofusion.no

facebook.com/oslofusion

@oslofusion på Instagram

.

ÅPNINGSFILM

TITANE

MANGE HUSKER nok Julia Ducournaus kannibalistiske debutfilm «Raw», og i årets Gullpalmevinner fra Cannes, «Titane», lar hun alt som måtte foregå i sitt villeste, mørkeste indre få fritt utløp. Danseren Alexia, som etter en bilulykke som barn, har en titanplate i hodet, jobber på ulike bilshow og promoeventer.

Når en beundrer blir for nærgående, sørger hun for at det er det siste han gjør og legger ut på rømmen. Og en liten drapsrunde. For å unnslippe politiet, utgir hun seg for å være den savnede sønnen til en brannmann, som etter mange års sorg og savn ikke stiller et eneste spørsmål. Situasjonen er for så vidt stabil, men Alexia hadde også intens sex med en av bilene i showet, og de brukte ikke beskyttelse …

«Titane» leker med heteronormativitet og kjønnsidentitet, den er tidvis ekstremt brutal, men samtidig også en vakker film om familie og tilhørighet.

Frankrike/Belgia, 2021, 108 min. Regi: Julia Ducournau. Med: Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Dominique Frot. Fransk tale, tekstet.

SPILLEFILMER

TOVE

HELSINKI, 1945. Krigen er over og kunstneren Tove Jansson fylles med følelsen av frihet, både i kunsten, det sosiale livet og forholdet til den gifte politikeren Atos. Når hun møter teatersjefen Vivica Bandler er tiltrekningen elektrisk, men gnisten skal falme og mens Tove sliter personlig, tar kreativeten en ny vending. Inspirert av sitt eget liv, skaper hun Mummitrollets magiske verden, og gir Tove både berømmelse og rikdom.

Med sin kunstneriske identitet på plass, må Tove ta et personlig vanskelig valg for å virkelig bli fri. «Tove» er et engasjerende drama om en ikonisk kunstners kreative energi og turbulente søken etter identitet, kjærlighet og frihet.

Sverige/Finland, 2020, 115 min. Regi: Zaida Bergroth. Med: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney, Joanna Haartti, Kajsa Ernst,Robert Enckell, Jakob Öhrman, Eeva Putro. Engelsk/finsk/fransk/svensk tale, norsk tekst.

AMMONITE

PÅ 1840-TALLET forsørger den anerkjente paleontologen Mary Anning seg selv og sin syke mor ved å selge fossiler hun finner langs kysten i den lille byen Lyme Regis. En dag kommer geologen Roderick Murchison og hans kone Charlotte inn i butikken. Han overtaler henne til å gi ham en guidet tur for å lære om fossiler. Når Roderick må ut på et lengre oppdrag, ber han henne om å ta vare på Charlotte som leder av melankoli. De to kvinnene er rake motsetninger, men snart oppstår det følelser de ikke kan ignorere. Dette er starten på en altoppslukende kjærlighetshistorie som vil forandre livene deres for alltid.

Regissør Francis Lees forrige film, «Gods Own Country» ble en skeiv klassiker nærmest over natta, og det han gjorde for bonden i 2017 har han definitivt klart å gjøre for paleontologen i 2021.

Storbritannia, 2020, 120 min. Regi: Francis Lee. Med: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle, Fiona Shaw, Alec Secareanu. Engelsk tale, norsk tekst.

DATING AMBER

TENÅRINGENE AMBER og Eddie vokser opp i en liten landsby i Irland på 1990-tallet. Som om det å være hormonell tenåring ikke er tøft nok i seg selv, så har Amber og Eddie fått litt ekstra utfordringer. Hele skolen mistenker dem for å være skeive, og på det lille stedet betyr det at hver skoledag blir en kamp for tilværelsen. For å slippe unna rykter og mobbing, bestemmer de seg for å lure alle til å tro de har blitt et par - og det funker. I alle fall en stund. Snart skal de begge erfare at forhold krever arbeid og vedlikehold, og at selv om det ikke er ekte betyr ikke det nødvendigvis at det er mindre komplisert.

En skarp og herlig coming-of-age historie, like rørende som den er morsom, med fantastiske karakterer og frekke replikker levert så kjapt som bare irer er i stand til. Uimotståelig!

Irland, 2020, 92 min. Regi: David Freyne. Med: Fionn O'Shea, Lola Petticrew, Sharon Horgan, Barry Ward. Engelsk tale, svensk tekst.

VALENTINA

TRANSJENTA VALENTINA ER flytter ut på landet i Brasil sammen med mora Márcia for å starte et nytt liv. For å unngå mobbing på den nye skolen, forsøker 17-åringen å skrive seg inn med sitt nye navn, og la kjønnshistorikken forbli privat. I løpet av sommeren får hun nye venner, begynner å slappe av og nyte bare det å være en vanlig tenåring.

Etter hvert oppstår det derimot flere dilemma for mor og datter når den lokale videregående skolen trenger begge foreldrenes signatur for å registrere Valentina. Men å få tak i faren er en nærmest umulig oppgave. Likevel kan ingenting stoppe denne jenta når hun først har bestemt seg for å leve sitt liv som den hun er.

Brasil, 2020, 95min. Regi: Cássio Pereira dos Santos. Med: Thiessa Woinbackk, Guta Stresser, Romulo Braga, Ronaldo Bonafro, Maria De Maria, Pedro Diniz. Portugisisk tale, engelsk tekst.

MA BELLE, MY BEAUTY

DE NYGIFTE musikerne Bertie og Fred har begynt sitt nye liv på landet i Sør-Frankrike. Å tilpasse seg er lettere for fransk-spanske Fred enn for amerikanskfødte Bertie, som sliter med depresjon og kreativ blokkering. For å hjelpe han, inviterer Fred i all hemmelighet Lane til å bo hos dem en stund - noe som ikke er utelukkende positivt for Bertie. Lane var nemlig den tredje i forholdet deres før hun forsvant brått for flere år siden. Nå er hun altså tilbake, og selv om de forsøker å glatte over fortida, tar det ikke lang tid før såre følelser og spenninger stiger til overflaten. Det gjør også lidenskap og seksuell energi, og dermed er det duket for en eksplosiv gjenforening.

Regidebutant Marion Hill får deg lett vinbrisen og sulten på eventyr, i en innsiktsfull og realistisk historie som utforsker ulike aspekter i et utradisjonelt forhold.

Frankrike/USA, 2021, 95 min. Regi: Marion Hill. Med: Idella Johnson, Hannah Pepper, Lucien Guignard, Sivan Noam Shimon. Engelsk tale, utekstet.

DEATH AND BOWLING

I EN FRAGMENTERT, drømmeaktig verden møter vi X, en transskuespiller som sliter med å bli lagt merke til. Når han får vite at Susan, en nær venn og kaptein for det lesbiske bowlinglaget er død, reiser han tilbake til hjembyen. Men i begravelsen dukker en mystisk fremmed opp, og helga tar en uventet vending, både for X og den fremmede.

Den ikke-lineære og fragmenterte stilen er ifølge regissør Kash, en gjenspeiling av at transliv heller ikke er lineære, og kan involvere flere fødsler, dødsfall og runder med pubertet. Kashs dramakomedie er et kjærlighetsbrev til transpersoner, med referanser til filmskapere som Fassbinder, Waters, Sirk og Carax.

Dette er en av de første langfilmene hvor nærmest alle roller spilles av transskuespillere. En av mange filmer hvor flertallet av crewet er trans, men en av få som viser skeivt begjær mellom to transmenn.

USA 2021, 63 min. Regi: Lyle Kash. Med: Will Krisanda, Tracy Kowalski, Faith Ellen Bryan, Denise Turkan, Leontine White Foster, D’Lo. Engelsk tale, utekstet.

NICO

TYSKPERSISKE NICO er livlig og selvsikker, elsker jobben som hjelpepleier, og er populær blant alle. Sommeren er her og hun nyter Berlin sammen med venner, helt til hun blir et tilfeldig offer for rasistiskmotivert vold. Dette river henne ut av den tidligere bekymringsløse hverdagen, og hun ser at hennes tilhørighet i samfunnet ikke er så naturlig som det hun trodde. Hun melder seg på et selvforsvarskurs for å få hjelp til å takle frykt og sinne, men etter hvert mister hun fotfestet i seg selv.

Når hun møter Ronny på et tivoli oppstår det et bånd mellom de to kvinnene som får Nico til å revurdere veien framover.

Tyskland, 2021, 75 min. Regi: Eline Gehring. Med: Sara Fazilat, Javeh Asefdjah, Sara Klimoska. Tysk, engelsk, persisk tale, engelsk tekst.

FORGOTTEN ROADS

ETTER AT CLAUDINAS ektemann dør, blir dagene hennes monotone og rutinebaserte. De levde et enkelt liv på landet, men på grunn av dårlig økonomi må Claudina flytte hjem til datteren Alejandra som hun har et allerede anstrengt forhold til. Mens hun tilpasser seg sitt nye liv, møter hun naboen Elsa som er utadvendt, magnetisk, og gift, men uavhengig. I tillegg synger hun på en hemmelig bar kalt «Porvenir» (Framtida).

Claudina faller for karismatiske Elsa, og de innleder snart et forhold som er starten på Elsas nye vei mot selvrealisering og frihet, på tross av både datterens og venners fordømmelser i den lille byen.

Chile, 2020, 71 min. Regi: Nicol Ruiz Benavides. Med: Rosa Ramírez, Romana Satt, Gabriela Arancibia, Claudia Devia, Raúl López Leyton, Cristóbal Ruiz. Spansk tale, engelsk tekst.

POTATO DREAMS OF AMERICA

REGISSØR WES HURLEYS kortfilm « Little Potato» i 2017 var en prisvinnende hybridfilm om hans barndom i Sovjetunionen og hvordan mora Lena ble «postordrebrud» for å gi sin sønn Potato, et bedre liv i USA. Dette er spillefilmversjonen av samme historie, og det har blitt en camp, hyperstilisert og sjarmerende film om en oppvekst like vill og fargerik som karakterene i den.

Alenemoren Lena er lege i et fengsel. Av prinsipp nekter hun å delta i forfalskning av pasientjournaler, noe hun vet vil få konsekvenser, så hun bestemmer seg for å finne en mann i USA som kan få dem ut av landet. Når en tradisjonell og religiøs mann frir, er Lena og Potato snart på plass i sitt nye hjem i Amerika. Selv om lettelsen over deres nye frihet er stor, byr duoens nye liv snart på andre og uante utfordringer.

USA, 2021, 95 min. Regi: Wes Hurley. Med: Tyler Bocock, Marya Sea Kaminsky, Lea DeLaria, Hersh Powers, Sera Barbieri, Dan Lauria, Jonathan Bennett, Sophia Mitri Schloss. Engelsk tale, utekstet.

RŪRANGI

TRANSAKTIVISTEN CAZ Davis vender tilbake til den avsidesliggende hjembyen Rūrangi på New Zealand etter ti år i Auckland hvor han gikk gjennom sin transisjon. Han møter mye motstand i den politisk splittede Rūrangi, ikke minst fra sin egen far som verken gjenkjenner han, eller kan tilgi at han ikke kom i moras begravelse. Eks-kjæresten må takle sin uventede tiltrekning til Caz som mann, bestevennen er fremdeles bitter over å ha blitt forlatt, og i tillegg trues hele landbrukssamfunnet av en miljøkrise. Velkommen hjem, Caz!

Dette er en annen av årets filmer som har fokusert på mangfold gjennom hele prosessen, og i dette engasjerende og velspilte dramaet ser vi en felles feiring av transrepresentasjon og Māori-kulturen, med skuespiller Elz Carrad i spissen.

New Zealand, 2020, 87 min. Regi: Max Currie. Med: Elz Carrad, Kirk Torrance, Āwhina Rose Henare Ashby, Arlo Green, Ramon Te Wake, Aroha Rawson, Renee Lyons, Renée Sheridan. Engelsk og Māori tale, Māori med engelsk tekst.

POPPY FIELD

DEN UNGE GENDARMEN Cristi holder sin legning og lange forhold til kjæresten Hadi skjult. Om sannheten kommer ut, vil han miste sin stilling og rank i militæret. Hadi bor i Paris, men kommer for å tilbringe noen dager hos Cristi i Bucuresti. Samme dag blir Cristi beordret ut til en kino hvor en gruppe religiøse ultranasjonalister har sabotert en visning under en skeiv filmfestival. Her kolliderer Cristis to liv når en tidligere elsker kjenner ham igjen og truer med å avsløre hemmeligheten hans. Plutselig står han ansikt til ansikt med frykten for å miste alt, og er nødt til å gjøre et valg.

Dette er en realistisk, spenningsfylt film på flere plan, fra et land vi sjeldent får servert skeive spillefilmer fra.

Originaltittel: Câmp de maci. Romania, 2020, 82 min. Regi: Eugen Jebeleanu. Med: Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Radouan Leflahi, Cendana Trifan. Rumensk, engelsk og fransk tale, engelsk tekst.

SWAN SONG

ETTER Å HA mistet både partner og hjem, bor den pensjonerte frisøren Pat Pitsenbarger på pleiehjemmet i den lille byen Sandusky i Ohio. I sin storhetstid var han hårstylisten alle byens sosietetskvinner gikk til, men nå har han gitt opp å leve. Når han får vite at en tidligere kunde i testamentet sitt har ønsket at han skal stelle henne for aller siste gang, tennes gnisten igjen. Han rømmer fra pleiehjemmet og konfronteres med gufs fra fortida, og må ta et oppgjør med livet han la bak seg. Og selvfølgelig må han få tak i de nødvendige skjønnhetsprodukter jobben krever.

Udo Kier er vidunderlig camp og perfekt som Pat i en morsom og rørende film om å gjenoppdage seg selv. Samtidig er den en hyllest til alle queens som tråkket opp de skeive stiene for mange tiår siden.

USA, 2021, 105 min. Regi: Todd Stephens. Med: Udo Kier, Jennifer Coolidge, Linda Evans, Michael Urie, Roshon Thomas, Ira Hawkins, Stephanie McVay. Engelsk tale, utekstet.

AVSLUTNINGSFILM: THE NOWHERE INN

NÅR MUSIKEREN Annie Clark hyrer sin venn Carrie Brownstein til å lage en dokumentar om St. Vincents musikk, turnéliv og personen på og av scenen, er optimismen og energien til å ta og føle på. Men snart befinner begge seg nede i et mørkt hull hvor uforutsigbare og eskalerende krefter tar tilhold. Her får skrudde identiteter og enorme egoer spillerom og truer med å ødelegge alt; prosjektet, vennskapet og duoens kreative liv.

Annie Clark/St. Vincent og Carrie Brownstein er i virkeligheten gode venner og står også bak manus i denne hysteriske metafiksjonelle feberfantasien.

USA, 2020, 91 min. Regi: Bill Benz. Med: Annie Clark, Carrie Brownstein, Dakota Johnson. Engelsk tale, utekstet.

DOKUMENTARER

FLUKT

36-ÅRIGE AMIN er velutdannet, suksessfull og lever det perfekte liv. På overflaten. Det er når kjæresten Kasper frir at angsten tar tak, angsten for å slippe noen helt inn. For ikke engang Amirs framtidige ektemann kjenner hele historien hans, og for å kunne leve fullt og helt er han nødt til å åpne opp. For første gang forteller Amin sin historie, og han gjør det foran kameraet.

Amin minnes en lykkelig barndom i 1980-tallets Kabul, men også den nådeløse borgerkrigen, hvor den trygge hverdagen ble en krigssone som drev elleveåringen Amin og familien ut på en farefull flukt. En flukt som avsluttes når Amin ankommer Danmark fem år senere og helt alene.

«Flukt» (Flee) er en sterk, intim og gripende film, med vakker animasjon som hjelper Amin i fortellingen. Det er en historie om å være flyktning, om familie, kjærlighet og identitet - eller som regissør og venn Poher Rasmussen sier det: «En historie om en mann som forsøker å finne sitt hjem».

Filmen hadde premiere ved Sundance filmfestival, hvor den vant prisen for beste dokumentar, og Poher Rasmussens forrige film, «Det han gjorde», vant prisen for beste dokumentar ved Oslo/Fusion 2015.

Danmark/Norge, 2020, 89 min. Regi: Jonas Poher Rasmussen. Dansk/engelsk/fransk/russisk/dari tale, norsk tekst. Aldersgrense 12 år.

NO STRAIGHT LINES: THE RISE OF QUEER COMICS

DETTE ER HISTORIEN om fem lurvete og skeive tegneserieartister som på 70-tallet på egne premisser, med humor, intelligens og imponerende observasjonsevner, gjenspeilet egne og våre felles liv den gang realistisk skeiv historiefortelling ikke eksisterte. De ble pionerer for en undergrunnsbevegelse som tok opp alt fra det å komme ut av skapet og diskriminering på arbeidsplassen, til aidskrisa, sex og jakten på den store kjærligheten - og ikke minst den rette frisyren.

Fra å arbeide i isolasjon og selvpublisering, havnet de plutselig på forsiden av Time Magazine og fikk massiv internasjonal oppmerksomhet. Mot alle odds bidro disse fem til at skeive tegneserier oppsto som sjanger og har fått lov til å vokse og utvikle seg i fantastiske retninger.

Vivian Kleiman har laget en film man blir oppriktig glad i, et bevis på at humor har en plass i våre personlige liv, uten å glemme at latter kan også ha sin kilde i smerte.

USA, 2021, 79 min. Regi: Vivian Kleiman. Med: Alison Bechdel, Jennifer Camper, Howard Cruse, Rupert Kinnard, Mary Wings. Engelsk tale, utekstet.

RAW! UNCUT! VIDEO!

LEGENDEN OG lærmannen Jack Fritscher møtte Mark Hemry i Harvey Milks fødselsdag i 1979, og de to falt pladask for hverandre. Da aidsepidemien senere feide gjennom San Francisco, flyttet paret og forvandlet en ranch på landet til et pornostudio for sikrere sex der seerne fikk inspirasjon til nye seksuelle aktiviteter under aidskrisa. Ved å caste røft utseende, ikke-profesjonelle modeller som utforsket sine unike erotiske fantasier på film, fikk studioet en katalog med enorm bredde i queer kink-sjangeren, og ble en klar forkjemper for sexpositivitet.

Denne kjærlighetshistorien om fetisjporno handler om veksten og fallet til pornostudioet Palm Drive Video, og om et engasjert par som kjempet mot en massiv helsekrise ved å promotere kinky sex.

USA, 2021, 79 min. Regi: Ryan A. White, Alex Clausen. Med: Jack Fritscher, Mark Hemry, Steve Parker, Mickey Squires, Steve Thrasher, Donnie Russo, the Men of Palm Drive, Susie Bright, m.fl. Engelsk tale, utekstet.

SEDIMENTS

I LIKHET MED jorda, er menneskets indre formet av ulike lag som former vår identitet og forteller vår livshistorie. Hvilke omstendigheter spiller inn i denne prosessen og gjør oss til de vi er i dag?

Seks transkvinner reiser til en landsby i Spania for å utforske uvanlige landskap og sine egne personligheter. Mens de leter etter svar på hva som binder dem sammen som gruppe, vil de også lære å takle sine ulikheter.

«Sedimentos» («Sediments») er en engasjerende og morsom historie om empati, individualisme og trangen til tilhørighet. Et tidsriktig røntgenbilde av et kollektiv som ser til fortida og prosjekterer seg selv inn i fremtida, og feirer den enestående muligheten til å være unik og urepeterbar.

Spania, 2021, 89 min. Regi: Adrián Silvestre. Med: Lena Brasas, Alicia de Benito, Cristina Millán, Tina Recio, Saya Solana, Yolanda Terol. Spansk tale, engelsk tekst.

REBEL DYKES

NAVNET PÅ ALLE queer-aktivisters og Riot Grrls’ kule «storesøster» er The Rebel Dykes of London. De var unge, de var punkfeminister, de var anarkister og de var politiske aktivister slik ingen før dem hadde gjort. «Rebel dykes» er historien om den lesbiske undergrunnsscenen som oppsto i London på 1980-tallet. De startet band som Poison Girls, Mouth Almighty, The Darlings og Well Oiled Sisters, de okkuperte hus, drev sexpositive lesbiske SM-klubber, ga ut magasiner, de var kjønnsflytende, transinkluderende og redefinerte datidas kunst, kultur, sex og politikk. Og siden har ingenting blitt helt som det var før Rebel Dykes.

Ved å blande animasjon, mengder av arkivmateriale og intervjuer med mange av de opprørske «kick ass»-lesbene som var med den gangen, er dette blitt et unikt og underholdende vindu inn til en annen tid, en film så full av detaljer at man umiddelbart vil se den igjen.

Storbritannia, 2021, 92 min. Regi: Harri Shanahan, Siân A. Williams. Engelsk tale, utekstet. 18-årsgrense.

COLORS OF TOBI

7. JULI 2021 våknet Ungarns skeive befolkning opp til et land hvor man ikke lenger kan gi barn informasjon om hva det vil si å være lhbt+. Viktor Orbáns regime har valgt seg skeive som skyteskive for sin illiberale politikk. Det er vanskelig å se for seg at den viktige filmen «Colors of Tobi», om å være ung og trans i Ungarn, ville passere sensuren.

Filmen handler om Eva og familien som bor i en liten by. Tenåringen hennes på 16 år har nylig kommet ut som trans og har tatt navnet Tobi. Etter at det første sjokket legger seg, får Tobi full støtte av hele familien. Samtidig sliter Eva i det stille med tanken på at hun mister datteren hun har oppdratt. Mens Tobi er fast bestemt på å gå hele veien for å leve sitt liv fullt ut, forsøker Eva hardt å forstå han og prosessen og å være den mora sønnen trenger, uansett hva han gjennomgår.

Den svært engasjerende og emosjonelle dokumentaren har mange lag, og fanger opp og viser de unike og dypt personlige utfordringene denne familien møter og takler. Filmen introduseres av Den norske Helsingforskomité, som forteller om hvordan denne loven kom stand, og hva den kan føre til.

Ungarn, 2021, 81 min. Regi: Alexa Bakony. Ungarsk tale, engelsk tekst.

NORTH BY CURRENT

ETTER DEN resultatløse etterforskningen av sin unge nieses død, reiser filmskaperen Angelo Madsen Minax tilbake til sin hjemby i Michigan for å lage en film om et ødelagt amerikansk rettssystem.

I stedet ender han opp med en utgraving av generasjoner preget av avhengighet, kristen lidenskap og transkjønnet legemliggjørelse. I likhet med sesongene i Michigan, endres betydningen av hva en familie er i prosessen når Madsen, søsteren og foreldrene deres utrettelig forsøker å akseptere hverandre.

Dokumentaren går direkte inn i utfordringene det er å skape seg en identitet, smertene ved å vokse opp, og de evigvarende og ustabile nyansene i en familie.

USA, 2021, 85 min. Regi: Angelo Madsen Minax. Engelsk tale, utekstet.

HEI VERDEN

I DEN NORSKE dokumentaren «Hei Verden» («Hello World» følger vi Runa, Viktor, Dina og Joachim i de tre årene de går på ungdomsskolen. Gjennom deres liv får vi innblikk i hvordan det er å være ung og skeiv i Norge i dag, og hvordan det er å være den første i klassen, på skolen, i byen? Hvordan takler de presset og negative kommentarer i sosiale medier?

Kenneth Elvebakk har laget en dokumentar som er en feiring av barn og tenåringer som tør å være annerledes. Filmen vant publikumsprisen under OsloPix i 2021.

Norge, 2021, 87 min. Regi: Kenneth Elvebakk. Med: Dina, Wikstrøm, Runa Elvira Erlien, Joachim O. Hansen, Viktor Waal Solberg. Norsk tale, engelsk tekst.

VÄRLDENS VACKRASTE POJKE

DEN BERØMTE regissøren Luchino Visconti slet med å finne den perfekte gutten til filmatiseringen av Thomas Manns roman «Døden i Venedig». Etter en intens og lang jakt fant han til slutt 15-åringen Björn Andresen i Sverige, som han på verdenspremieren i Cannes i 1971 utropte til «verdens vakreste gutt».

Björn mistet sin mor i ung alder, hadde ukjent far og ble oppdratt av en bestemor som ble fullstendig blendet av filmverdenens overflatiske glamour. Opplevelsen og behandlingen han fikk i etterkant av filmen, kastet mørke skygger over Björns liv. En skygge som 50 år senere, fortsatt preger livet hans.

Dokumentaristene bak «Världens vackraste pojke» («The Most Beautiful Boy in the World») har fått tilgang til et enormt arkivmateriale som de kombinerer med intervjuer og personlige innblikk i Björn Andresens liv. En sterk dokumentar om en grenseløs industri og hva som kan skje med barn som står uten et beskyttende nettverk.

Sverige, 2020, 93 min. Regi: Kristina Lindström, Kristian Petri. Svensk/engelsk tale, norsk tekst.

GOOD INTENTIONS

I DETTE STERKE dokumentarportrettet møter vi 43-årige Alan, en franskmann bosatt i Barcelona, i hans daglige kamp mot avhengighet av metamfetamin. Sex- og partydopet er sterkt avhengighetsdannende. Bruken er forbundet med overdosedødsfall, usikker sex og store psykiske problemer som psykoser, selv etter at man har sluttet å ta stoffet.

Ti år etter Alans første forsøk på å slutte med metamfetamin, tar han fram kameraet igjen for å vise sin personlige kamp og den tøffe veien ut av rusmisbruket.

«Good Intentions» (Buenas Intenciones») vises sammen med: «Felix» (2021). Regi: Jan Soldat.

Spania, 2021, 40 min. Regi: Andres Villasenor. Engelsk, fransk og spansk tale, engelsk tekst.

BARE

NÅR DEN provokative belgiske koreografen Thierry Smits skal sette sammen et kompani av mannlige dansere for et nytt stykke rundt maskuline idealer, gjør han det for åpent kamera. Stykket krever at alle de elleve danserne er fullstendig nakne på scenen, og kameraet følger hele prosessen fra audition til premiere. Smits’ ideer rundt stykket er tidvis abstrakt, og med en manglende evne, og tidvis vilje, til å svare på dansernes spørsmål, oppstår en konflikt mellom koreograf og kompani.

Filmen dokumenterer den tøffe prosessen som ligger bak dansestykket «Anima Ardens (Burning Soul)».

Belgia, 2020, 94 min. Regi: Aleksandr M. Vinogradov. Engelsk, fransk, hollandsk tale, delvis engelsk tekst.

RETROVISNING

TAXI ZUM KLO

Endelig blir det reprise på dette mørkt komiske og erotiske mesterverket fra 1981! «Taxi zum Klo» følger en ung mann i Berlin i hans kontrastfylte dagligliv; på dagtid underviser Frank på en barneskole, mens kveldene består av anonym sex i parker og på offentlige toalett. Kontrasten er stor også til kjæresten Bernd, som drømmer om monogami og et rolig liv på landet.

Filmet på mange reelle cruising-steder er «Taxi zum Klo» også et tidsbilde av Vest-Berlins homokultur i det korte øyeblikket mellom homofrigjøringen og utbruddet av aidsepidemien rundt 1980. Filmen er i stor grad selvbiografisk, skrevet og regissert av Frank Ripploh i hovedrollen. Den var banebrytende i tematikk, mottok gode kritikker og er nå høyt på lista over skeive kultfilmer man ikke må gå glipp av.

Tyskland, 1980, 95 min. Regi: Frank Ripploh. Med: Frank Ripploh, Bernd Broaderup, Gitte Lederer, Hans-Gerd Mertens, Irmgard Lademacher. Tysk tale, engelsk tekst. 18-årsgrense.

BEDTIME STORIES

Noel Alejandro er en indie-filmskaper som utforsker pornografi som et verktøy til å utfordre samfunnets utdaterte standarder. Filmene går utover det eksplisitte, og lever sitt eget liv i rommet mellom film og erotica.

Regissørens styrke er hans følsomme tilnærming til å skrive manus, hvor hver historie utfordrer de etablerte grensene i filmskaperprosessen. Alejandros har tidligere gjestet festivalen, og i år presenterer Oslo/Fusion et utdrag filmer fra hans pågående serie «Bedtime Stories», blant annet: «After Cherries», «Mina Luhta», «Obituary Asphyxia»

Noel Alejandro presenterer filmene. 18-årsgrense.

SPESIALARRANGEMENT‎

BELARUS: WE HAVE NOT LIVED IN VAIN

I over et år har verden har fulgt med på hvordan demokratibevegelsen i Belarus har protestert mot Lukashenko’s brutale regime. Regimet har svart med tusenvis av vilkårlige arrestasjoner, tortur og drap. Mer enn 600 politiske fanger sitter fengslet.

I denne filmen forteller de skeive aktivistene som deltar i protestene, hvordan de opplever sin rolle i bevegelsen, og hvordan det er å være skeiv og kjempe for like rettigheter i et diktatur hvor det pågår en revolusjon.

Filmvisningen følges av en samtale i samarbeid med Den norske Helsingforskomité, om hvilken rolle regnbuen kan ha i kampen for demokratiet. Modige menneskerettighetsforkjempere forteller om hva som står på spill både som borger, som aktivist og for retten til å være den du er. Arrangementet er gratis, men billett må løses.

Belarus, 2021, 21 min. Regi: Nick Antipov, Bart Staszewski. Hviterussisk og russisk tale, engelsk tekst.

SEXPROGRAM

Hvem liker vel ikke variasjon? I «I Want Your XXX»-programmet blir det fisking, bondage, horror, poesi, fisting og en mystisk butt plug - med mer. 18-årsgrense.

Alle filmene finner du her: oslofusion.no

KORTFILMPROGRAM

Som alle tidligere år vil Oslo/Fusion også inkludere et på alle måter bredt og mangfoldig kortfilmprogram. Filmene er fra hele verden og i alle kategorier. Alle filmene finner du her: oslofusion.no

FESTIVALGJESTER

Jan Soldat er fast gjest på Berlinale og andre prestisjetunge filmfestivaler. Dokumentarfilmene hans har rykte på seg for å være edgy siden hovedtemaet hans er alternative seksuelle praksiser og fetisjer.

Jan Soldat

GJENNOM ÅRENE har Oslo/Fusion vist flere av den tyske dokumentaristen Jan Soldat (37) sine filmer, og mange av dem har gjort uutslettelige inntrykk. Filmene hans tar opp tematikk som blant annet voksenbabyer, kannibalisme, BDSM, rollespill, avhengighet, misbruk, og ulike fetisjer. Morsomt, vondt eller trist, mye av det

Det Soldat dokumenterer kan være vanskelig å fordøye for mange, men det er imponerende og rørende å se nivået av tillit subjektene gir ham. Ofte er han kun en flue på veggen, andre ganger i samtale bak kameraet. Oslo/Fusion har valgt ut sju av Jan Soldats nyere filmer, og advarer om at dette programmet inneholder sterke scener.

Jan Soldat vil være til stede for å presentere filmene.

FILMER: «For Fuck’s Sake», «Christian, We’re Making a Porn Film» (2020), «The Wanker» (2020), «Florian» (2021), «Captain Lupo» (2021), «Erwin» (2020), «Nullo» (2021), «Felix» (2021). 18 årsgrense.

Monika Treut var en av de første som utforsket tematikk rundt flytende kjønnsidentitet og transkjønnethet på film i San Francisco mot slutten av forrige millennium.

Monika Treut

Den tyske lesbiske filmskaperen Monika Treut (67) har laget over 20 filmer. Hun begynte å studere litteratur og politikk i Marburg, før hun på 1970-tallet begynte å jobbe med video. På 1980-tallet skrev, produserte og regisserte hun flere prisvinnende spillefilmer og dokumentarer som ble vist og distribuert verden over.

Hennes første film, medregissert av Elfi Mikesh, var den kontroversielle «Seduction: The Cruel Woman», som nå er en kultklassiker. På 90-tallet begynte hun å lage dokumentarer, inkludert «Female Misbehavior» med blant andre Annie Sprinkle og Camille Paglia, og «Eva Nordvind», et portrett av den norskfødte meksikanske B-skuespilleren som senere ble en dominatrix i New York.

Treuts arbeider stadig like utrettelig, og har undervist ved en rekke anerkjente universiteter, colleger og kunstinstitusjoner. Hun driver filmproduksjonsselskapet Hyena Films fra sin base i Hamburg.

GENDERNAUTS

MONIKA TREUT beskriver «Gendernauts» som hun laget for 22 år siden som «en film om kyborger, mennesker som endrer sine kropper og sinn ved hjelp av teknologi og kjemi, med hovedvekt på biologiske kvinner som tar det mannlige hormonet testosteron».

Her møter vi for første gang datidas ledende kjønnsmiksere, blant andre forfatteren Max Wolf Valerio, kunstnerne Jordy Jones og Texas Tomboy, og Stafford, som sammen med Jones organiserer Club Confidential, verdens største gender bender arrangement.

Vi møter også Hida som er intersex og lever lykkelig mellom to kjønn, samt sexgudinnen Annie Sprinkle, som er cis-kvinne og transalliert.

Tyskland/USA, 1999, 86 min. Regi: Monika Treut. Med: Sandy Stone, Texas Tomboy, Susan Stryker, Max W. Valerio, Jordy Jones, Stafford, Tornado, Hida Viloria, Annie Sprinkle. Engelsk tale, utekstet.

GENDERATION

OVER 20 ÅR etter verdenspremieren på «Gendernauts» drar Monika Treut tilbake til San Francisco og oppsøker de som var med i filmen hennes den gangen. Hva har endret seg? Hvordan har livene deres utviklet seg?

Annie Sprinkle sa engang at «San Francisco var Amerikas klitoris», men i dag regjeres byen av teknologiindustrien og gentrifiseringen har visket ut spor av datidas kjønnsskeive miljø. Under det politiske Trump-klimaet har dessuten transrettigheter allerede forsvunnet, eller står i fare for å gjøre det. Gjennom tilbakeblikk og nye intervjuer får vi se hvordan gendernautene fra 1999 har vokst i sine identiteter, utviklet sine karrierer og startet familier. Aktivismen har endret seg, men kampen fortsetter, med nye perspektiver og framtidsforventninger.

Tyskland, 2021, 88 min. Regi: Monika Treut. Med: Annie Sprinkle, Beth Stephens, Stafford, Sandy Stone, Susan Stryker. Engelsk tale, utekstet.

Powered by Labrador CMS