Familie

Datingapp for folk som vil bli foreldre

Skeive er en målgruppe for en ny tjeneste hvor man kan finne medforelde og stifte sin egen familiekonstellasjon.

Publisert Sist oppdatert

Hva med en datingtjeneste for de som gjerne vil ha egne barn, men ikke har noen å lage dem med? Hvordan skal de finne hverandre?

Dette hullet i markedet oppdaget gründeren Linn Landewall da medforeldrekonseptet plutselig ble et alternativ i hennes eget liv. Hun kom opp med konseptet medforeldre.no for å fylle det.

– Min inngangsport er min personlige reise, sier Landewall.

Som singel heterofil kvinne innså hun etter et samlivsbrudd at den tradisjonelle familiekonstellasjonen kanskje ikke lenger var innenfor rekkevidde.

- Jeg satt da heller ikke med det samme ønsket om en relasjon lenger, men barneønsket var der fortsatt. Og tiden knappere.

– Så forsto jeg at dette er noe mange andre har tenkt på fra starten av, fordi den tradisjonelle familiekonstellasjonen oftest ikke et alternativ for den som er skeiv.

Lesbiske har selvsagt muligheten for privat eller offentlig donor, men for homofile menn er veien mot egen familie mye lengre.

Landewalls tjeneste vil rette seg mot alle med et familieønske. Plattformen skal la mennesker møtes både digitalt og fysisk, med formål om å se om man er kompatible som hverandres medforeldre.

Undersøker markedet

Prosjektet er i undersøkelse- og forberedelsesfasen, og Innovasjon Norge har spyttet i 100.000 kroner for å se om det virkelig finnes behov for denne formen for «koblingsvirksomhet.»

Landewall tror det gjør det.

– Særlig homofile menn forteller oss at de har tenkt mye på dette. En venn, som har endt opp med å bli medforelder, fortalte at en av hans reaksjoner da han forsto at han var skeiv, var sorg over at han ikke kunne få egen familie på den tradisjonelle måten.

Landewall mener derfor at en matching- og rådgivningstjeneste for medforeldre er en udelt god ting. Men hun vil undersøke det grundig.

Ulike behov

– Før man putter mye penger i prosjektet er det viktig å finne ut hva folk ønsker av en slik tjeneste, hva behovet er, også når det gjelder støtte og profesjonell veiledning, sier Landewall. Hun har allerede knyttet til seg ulike fagfolk, som en advokat og en familieterapeut i utviklingen.

– Blir det en dyr tjeneste?

– Det vi ønsker er at dette skal bidra til mer likeverdige muligheter for å stifte familie. Noen av de som har svart på de foreløbige undersøkelsene våre, sier at det må være en lav terskel, at det ikke bør koste mye å komme inn, mens andre sier at de er villig til å betale betydelig mer for en pakke som inkluderer samtaler og rådgivning, dersom det resulterer i at de møter en medforelder.

Det får meg til å tenke at vi trenger ulike pakker, også for de som er usikre på om dette er noe for dem, sier hun.

– For de som går hele veien og blir foreldre sammen, vil vi tilby både et community og tilpasset veiledning, som f.eks. juridisk rådgivning og familierådgivning, forteller Landewall.

Lav terskel og høy sikkerhet

– Det skal være en lav grunnterskel for å komme inn og kunne se hva slags tjeneste dette er, og så må vi balansere dette mot informasjonssikkerhet og personvern, sier Landewall.

– Det skal være en sikker innlogging, enten med Bank ID eller annen tjeneste med tilsvarende sikkerhet, slik at de som er inne i tjenesten vet at det er en verifiserte identitet bak det navnet de møter. Og at man vet at man er der med samme intensjon.

– Hvordan skiller denne tjenesten seg fra barn via surrogatmødre eller sædbanker med åpne eller anonyme donorer?

– Vårt konsept er for dem som ønsker å være aktivt involverte foreldre, sier Linn Landewall.

– Dette er en prosess der man skal ta seg tid, fordi det handler ikke bare om å få barn. Det handler om å bli foreldre.

Powered by Labrador CMS