Barnas flukt til Europa

Boken «Flukten til Europa» gir en stemme til barn på flukt.

Publisert

Den åpent homofile humanitære arbeideren Sigbjørn Ljung ga ut boken Flukten til Europa på Kolofon forlag 6. september. Boken handler om den norske 11-åringen Prim som ved en feiltakelse havner om bord i en flyktningbåt som er på vei fra Libya til Italia.

Fra barnets perspektiv

Den politiske debatten om økningen i migranter ruller og går, men det er sjelden at historiene fortelles fra barnets perspektiv. Det har Sigbjørn Ljung gjort noe med.

– Jeg har skrevet en bok om barn på flukt for barn, slik at barn kan få et annet innblikk i denne historien enn det negative som kommer frem i mediene og fra politisk hold, sier Sigbjørn Ljung til Blikk nett.

Ljung jobber med utdanning for barn i kriser i barnerettighetsorganisasjonen Plan International, og har tidligere også jobbet i både Unicef, Røde Kors og Redd Barna.

Boken er basert på hva barn på flukt selv har fortalt Ljung når han har jobbet med flyktningbarn i Norge eller flyktningleirer i andre land.

– Hvis det er en ting jeg har sett meg lei på, så er det fremstillingen av flyktninger som lykkejegere. Jeg tror de aller fleste av oss ville ha valgt å flukte fra krig, fattigdom og tvangsekteskap. Med tanke på retorikken som innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fører, tenker jeg at det er et særlig behov for at barn kan sees som de de er, og ikke som brikker i et maktpolitisk spill, legger han til.

Transperson på flukt

I Flukten til Europa skriver Ljung både om syriske flyktninger som flykter fra krig, og vest-afrikanske flyktninger som flykter fra fattigdom. En av flyktningene flykter derimot fra noe helt annet.

– En av dem Prim treffer om bord på båten er ei 18 år gammel transkvinne som har vokst opp i Nigeria og som reiser vekk for å overleve, sier han. Ljungs bok er beregnet for barn i alderen 8-13 år. Foreløpig har han bare fått god respons fra målgruppen.

– Boken har blitt testet ut på en klasse med tiåringer i Bærum. De likte den veldig godt og trakk fram historien om transpersonen som noe av det mest interessante, sier han.

Ljung har bevisst utelatt å kjønne hovedpersonen Prim, slik at leserne i større grad kan identifisere seg med hen.

– Guttene tror at Prim er en gutt og jentene tenker at Prim er ei jente. Det virker som leserne er innforstått med at Prim er deres eget kjønn uten at det oppgis, forklarer forfatteren.

– For meg som forfatter spiller det ikke noen rolle hva slags kjønn Prim er. Målet mitt med denne utgivelsen er å gi barn på flukt en stemme, og å få frem at hver flyktning er sitt eget individ. Jeg håper boken gir en bedre forståelse for hvem flyktningene er og valgene de gjør, sier han.

Forfatteren opplyser også om at 50 kroner for hver solgte bok går til utdanningsprosjekter for barn på flukt. Boken kan kjøpes i bokhandlere, på kolofonshop.no eller haugenbok.no

Powered by Labrador CMS