Bok

Da Aidan ble bror

Barneboka «When Aidan Became a Brother» vant The Stonewall Book Award i 2020. Nå er den en av et voksende antall forbudte bøker i flere amerikanske stater.

Publisert

I 2022 HAR FLERE stater i USA innført forbud mot å fortelle skoleelever om afrikansk-amerikanere og lhbt-personers utfordringer. Det fikk en håndfull bibliotekarer og bokhandlere fra noen av USAs mest profilerte institusjoner til å gå sammen om å lage en bokliste for barn og unge i The New York Times. Bøkene er alle publisert de siste fem årene og handler nettopp om skeive og afrikansk-amerikanere. En av dem er «When Aidan Became a Brother» fra 2019, anbefalt til boklista av eieren av bokhandleren Women & Children First i Chicago.

«Da Aidan ble født, trodde alle han var jente». Slik introduserer forfatteren Kyle Lukoff billedboka for barn, illustrert av Kaylani Juanita. Her møter vi Aidan som etter hvert blir møtt med forståelse fra foreldrene når han sier han er gutt. Foreldrene skjønner at de kanskje ikke behandlet han helt riktig i oppveksten. I beste mening malte de Aidans rom i rosa, og utstyrte det med dukker og alle tenkelige leker. Foreldrene forsøker nå å gjøre alt riktig på nytt, en oppgave som skal vise seg å være vanskelig.

Aidan forsøker også selv å handle rett, når han nå skal bli storebror for første gang. For hans frykt er ikke at det nye familiemedlemmet skal stjele foreldrenes oppmerksomhet, men at det skal føle seg like utilpass i verden som han selv gjorde.

Boka vant The Stonewall Book Award i 2020 og inneholder rikelig med representasjon, både av hudfarge, seksualitet og kjønnsuttrykk. Tross solid håndverk og gode intensjoner, er den nå forbudt i flere amerikanske klasserom.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS