
«Fødeforelder» på ville veier
– Det er frustrerende å se denne typen skremselspropaganda i media, sier Skeiv Ungdom.
Den siste tiden har det blåst opp til storm rundt begrepet «fødeforelder», men premisset for debatten er problematisk.
Fødeforelder-debatten har fått mange til å fråde av sinne, men grunnlaget for diskusjonen er feilaktig: I den offentlige utredningen til ny barnelov står det ingenting om at benevnelsen «mor» skal forkastes. Likevel har påstanden om skroting av «mor» blitt videreformidlet både media og av offentlige personer i løpet av de siste ukene.
Ild i tørt gress
Nettavisen publiserte 9. februar en artikkel med tittelen «Kraftige reaksjoner etter fjerning av «mor» i lovverket: – En mann med penis kan ikke føde barn». Der skriver de at den offentlige utredningen foreslår å ikke lenger bruke «mor» og «far», eller «mann» og «kvinne» i barneloven.
Senere ble påstanden plukket opp og kritisert av blant andre Resett og Minerva. Også Klassekampen trykket en kronikk hvor det ble påstått at «mor» skulle erstattes av «medmor». Dette ble senere rettet i nettversjonen.
Kort tid etter skrev også Høyre en post om saken på sin offisielle facebookside:
«I forslaget til ny barnelov foreslås det å bytte ut «mor» og «far» med «fødeforelder». Høyre vil skrote forslaget. Hva mener du?»

Ikke-eksisterende forslag
Et enkelt søk i den offentlige utredningen til ny barnelov viser at begrepet «fødeforelder» kun nevnt én gang. Utvalget sier at det ikke byr på særlige problemer å bruke ordet «forelder», «mor» og «far».
Utvalget skriver at de har vurdert benevnelser som «fødeforelder» og «den andre forelderen», men er usikker på hvordan disse vil bli mottatt og forstått. De anbefaler derfor brukertesting av ordene om oppfordringen til kjønnsnøytral språkbruk skal følges opp. Det er altså ikke en anmodning eller et påbud.
Flere har reagert på retningen «medmor»-debatten har tatt. Blant dem er Anniken Huitfeldt (Ap). Hun har stusset over Høyres ukritiske deling på Facebook.
«Jeg reagerer på at et regjeringsparti som vil fremstå som anstendig legger frem påstander om et forslag som aldri har eksistert. Den type sosiale mediebruk kjenner vi fra USA hvor man skaper stor debatt om noe det er bred oppslutning om for å skape aggresjon. Høyre vet godt hva de gjør her», sa Huitfeldt til VG.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad avviste at endringen er et reelt forslag, og uttrykket seg sterkt kritisk til benevnelsen «fødeforelder».
«Det er ikke, og vil aldri bli, aktuelt for KrF å bytte ut ordet mor med fødeforelder. (...) Hadde det stemt ville det uansett ikke vært et forslag som jeg som barneminister ville gått videre med. Både mor og far er viktige begreper i en lov som handler om barn. Barnets mor er den som føder barnet. Dette er både et biologisk og juridisk begrep. Det er ingen som nå diskuterer at denne helt grunnleggende tilknytningen skal endres på», skrev Ropstad på sin facebookside.
Skeiv Ungdom er oppgitt
Politisk nestleder i Skeiv Ungdom, Robin Leander Wullum, har som mange andre fått med seg diskusjonen. De sier til Blikk at det har vært så godt som umulig å ikke få med seg den store spredningen av usannheter.
– Hvordan har det vært å følge med i media den siste tiden?
– Man blir jo ekstremt oppgitt. Det er frustrerende for oss i Skeiv Ungdom, både som organisasjon, men også som enkeltpersoner å se denne typen skremselspropaganda i media. Vi vet at kjønnsnøytralt språk er noe som dramatisk kan bedre levekårene til skeive, sier Wullum.
Der Skeiv Ungdom og Ropstad kan være enige i at debatten har løpt løpsk, er de sterkt uenige om hvorvidt man skal jobbe for et mer kjønnsnøytralt juridisk språk i den nye barneloven.
– Skeiv Ungdom er generelt for en større bruk av kjønnsnøytrale begrep. I dette tilfellet vet vi at det er mange som kan være forelde og mange som kan føde barn, og det blir feil å påstå at alle, for eksempel transpersoner, som føder barn er mødre.
Les også
-
«Thelma og Louise» møter «Blå er den varmeste fargen»
Den japanske dramafilmen «Ride or Die» hadde premiere på Netflix 15. april.
-
B-bylivet går fortsatt sin gang
Tramteatrets Spellemannominerte album «B-Bylivet går sin gang» fra 1982 har aldri vært utgitt på cd. Om Norske albumklassikere får det som de vil, går en drøm i oppfyllelse.
-
18 studenter risikerer fengsel etter Pridefeiring i Ankara
-
Terje Håkonsen sier unnskyld til det skeive miljøet
Snowboarderen legger seg flat og sier han vil gjøre hva som helst for å rette opp feil han har gjort.
-
Lil Nas X topper hitlistene i Saudi Arabia
Låta om homofil kjærlighet gjør det stort i landet hvor homofili er ulovlig.
-
Pamela the Pam forvandler kjendiser til ikoniske dragdronninger i ny webserie
Lurer du på hvordan Hallgeir Kvadsheim, Iselin Guttormsen, Markus Bailey eller Victor Sotberg ser ut i drag? Da er dette serien for deg.
-
Axel Gran ga ut Norges første homoplate. Nå kan den få nytt liv
Norske albumklassikere har startet spleis for å gi ut albumet «Halvegs uten navn (bill mrk. Diskresjon)» fra 1977 på nytt.
-
Forskere samarbeider med Moderna om hiv-vaksine
Tidlige kliniske studier viser at vaksinen er 97 prosent effektiv.
-
Slik blir årets Regnbuedager
Pride Park på USF Verftet og båtparade i byfjorden står på programmet til Regnbuedagene i Bergen.
-
– Skeive i Agder rapporterer at de møter flere negative holdninger og mer diskriminering, enn skeive i andre deler av landet
15. april åpner Kompetanseenheten for kjønns- og seksualitetsmangfold ved Universitetet i Agder. De ønsker å øke kunnskapen om skeive liv.