
«Fødeforelder» på ville veier
– Det er frustrerende å se denne typen skremselspropaganda i media, sier Skeiv Ungdom.
Den siste tiden har det blåst opp til storm rundt begrepet «fødeforelder», men premisset for debatten er problematisk.
Fødeforelder-debatten har fått mange til å fråde av sinne, men grunnlaget for diskusjonen er feilaktig: I den offentlige utredningen til ny barnelov står det ingenting om at benevnelsen «mor» skal forkastes. Likevel har påstanden om skroting av «mor» blitt videreformidlet både media og av offentlige personer i løpet av de siste ukene.
Ild i tørt gress
Nettavisen publiserte 9. februar en artikkel med tittelen «Kraftige reaksjoner etter fjerning av «mor» i lovverket: – En mann med penis kan ikke føde barn». Der skriver de at den offentlige utredningen foreslår å ikke lenger bruke «mor» og «far», eller «mann» og «kvinne» i barneloven.
Senere ble påstanden plukket opp og kritisert av blant andre Resett og Minerva. Også Klassekampen trykket en kronikk hvor det ble påstått at «mor» skulle erstattes av «medmor». Dette ble senere rettet i nettversjonen.
Kort tid etter skrev også Høyre en post om saken på sin offisielle facebookside:
«I forslaget til ny barnelov foreslås det å bytte ut «mor» og «far» med «fødeforelder». Høyre vil skrote forslaget. Hva mener du?»

Ikke-eksisterende forslag
Et enkelt søk i den offentlige utredningen til ny barnelov viser at begrepet «fødeforelder» kun nevnt én gang. Utvalget sier at det ikke byr på særlige problemer å bruke ordet «forelder», «mor» og «far».
Utvalget skriver at de har vurdert benevnelser som «fødeforelder» og «den andre forelderen», men er usikker på hvordan disse vil bli mottatt og forstått. De anbefaler derfor brukertesting av ordene om oppfordringen til kjønnsnøytral språkbruk skal følges opp. Det er altså ikke en anmodning eller et påbud.
Flere har reagert på retningen «medmor»-debatten har tatt. Blant dem er Anniken Huitfeldt (Ap). Hun har stusset over Høyres ukritiske deling på Facebook.
«Jeg reagerer på at et regjeringsparti som vil fremstå som anstendig legger frem påstander om et forslag som aldri har eksistert. Den type sosiale mediebruk kjenner vi fra USA hvor man skaper stor debatt om noe det er bred oppslutning om for å skape aggresjon. Høyre vet godt hva de gjør her», sa Huitfeldt til VG.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad avviste at endringen er et reelt forslag, og uttrykket seg sterkt kritisk til benevnelsen «fødeforelder».
«Det er ikke, og vil aldri bli, aktuelt for KrF å bytte ut ordet mor med fødeforelder. (...) Hadde det stemt ville det uansett ikke vært et forslag som jeg som barneminister ville gått videre med. Både mor og far er viktige begreper i en lov som handler om barn. Barnets mor er den som føder barnet. Dette er både et biologisk og juridisk begrep. Det er ingen som nå diskuterer at denne helt grunnleggende tilknytningen skal endres på», skrev Ropstad på sin facebookside.
Skeiv Ungdom er oppgitt
Politisk nestleder i Skeiv Ungdom, Robin Leander Wullum, har som mange andre fått med seg diskusjonen. De sier til Blikk at det har vært så godt som umulig å ikke få med seg den store spredningen av usannheter.
– Hvordan har det vært å følge med i media den siste tiden?
– Man blir jo ekstremt oppgitt. Det er frustrerende for oss i Skeiv Ungdom, både som organisasjon, men også som enkeltpersoner å se denne typen skremselspropaganda i media. Vi vet at kjønnsnøytralt språk er noe som dramatisk kan bedre levekårene til skeive, sier Wullum.
Der Skeiv Ungdom og Ropstad kan være enige i at debatten har løpt løpsk, er de sterkt uenige om hvorvidt man skal jobbe for et mer kjønnsnøytralt juridisk språk i den nye barneloven.
– Skeiv Ungdom er generelt for en større bruk av kjønnsnøytrale begrep. I dette tilfellet vet vi at det er mange som kan være forelde og mange som kan føde barn, og det blir feil å påstå at alle, for eksempel transpersoner, som føder barn er mødre.
Les også
-
Pluss
En guide til den skeive musikksommeren
Fra samiske popperler til skeiv metal og uventede comebacks – her er guiden til årets skeive musikksommer, med høydepunkter fra både inn- og utland.
-
Pluss
– Det er en gyldig seksuell legning, på lik linje med å være heterofil, homofil, bifil eller panfil
En gang i slutten av tyveårene begynte forholdet til sex å endre seg. Innsender lurer på om det er normalt?
-
Pluss
London Pub roser politiets Pride-innsats: – Skapte trygghet
Under årets Oslo Pride fikk gjestene erfare et tydelig styrket samarbeid mellom politiet og utestedet London Pub. – Mange følte seg trygge på en ny måte, sier styreleder Desta Selassie.
-
Kultur- og likestillingsministeren svarer leder i Skeiv Ungdom
– Det var en vond avgjørelse å ikke gå i pride-paraden, skriver Lubna Jaffery.
-
Pluss
Krever handling: – Transpersoner må få bedre informasjon før reise til USA
Utviklingen i USA er alvorlig, mener stortingskandidat. SV har nå stilt skriftlig spørsmål til utenriksministeren.
-
Pride-paraden: Hvor var likestillingsministeren?
– Jeg tviler ikke på at møtet med Norsk Tipping var viktig, men kunne det ikke vente til etter paraden, spør leder i Skeiv Ungdom
-
Merz kritiseres for å ikke heise prideflagget
Tysklands forbundskansler Friedrich Merz kritiseres etter en kommentar om hvorfor han ikke ønsker at prideflagget skal heises over riksdagsbygningen.
-
Pluss
Nederlanske Bob søker etter Kristian eller Christian fra Oslo
Dere møtte hverandre i Belgia. Nå ønsker Bob å finne deg som kanskje er hans tapt flamme.
-
Pluss
Alvorlige tilstander for skeive flyktninger i Norge
Ny handlingsplan skal gjøre det enklere å være skeiv flyktning. I dag opplever mange at homofobi og transfobi gjør det vanskelig å lære språk og få statsborgerskap.
-
Hegerberg spiller med regnbuefarget kapteinsbind
Ermet på Norge-kaptein Ada Hegerbergs drakt vil være farget som regnbuen under fotball-EM i Sveits.